2 EL OTOMOBİL FİYATLARI SUNİ

  • Eklenme Tarihi :15.08.2022 | 12:41
  • Muhabir :

Hatay Oto Alım-Satım ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Şükrü Kanatlı, devamlı yükselen 2. El otomobil fiyatlarının tamamen suni olduğunu söyledi.

2 EL OTOMOBİL FİYATLARI SUNİ

Hükümetin ÖTV indirimi ile ilgili yaptığı açıklamaların şu an 2. El otomobil piyasasını durdurduğunu belirten Kanatlı, “Şu anda sıfır araç üretimi yok. Çip eksikliğinden dolayı üretilmiyor. Bu yüzden 2. El otomobil fiyatları sıfır araç fiyatlarının üzerine çıktı. Bin bunun suni bir artış olduğunu düşünüyorum. Sıfır araç üretimleri başladığında otomatik olarak 2. El otomobil fiyatları da düşecektir.” dedi.

 

ÖTV İNDİRİLECEKSE İNDİRSİNLER

Hükümetin otomobilde ÖTV’yi indireceğine yönelik çıkan söylentilerin şu anda 2. El otomobil piyasasını durdurduğunu belirten Kanatlı, “Şu anda piyasada yaprak kımıldamıyor desek yerinde olur. Hükümetin bu çıkışı 2. El otomobil piyasasını çok etkiledi. Piyasa zaten ağır işliyordu. Şu anda tamamen durdu. Eğer ÖTV’de indirime gidilecekse bu bir an önce yapılmalı. Çünkü galerici esnafı iş yapamaz duruma geldi. Piyasanın durması galerici esnafı için iyi değil. Vergi veriyorlar, personel çalıştırıyorlar ve bu yanında kira ödüyorlar. ÖTV konusunun bir an önce sonuçlandırılması şart.”

BAYİLERİN 2. EL OTOMOBİL SATMASI DOĞRU DEĞİL

“Bazı bayilerin sıfır otomobilleri, 2. El gibi gösterip faturalandırarak kendi kuruluşları üzerinden sattıklarına dair iddialar var. Evet her ne kadar iddia olsa da bu ne yazık ki yapılıyor. Bunu fırsata çevirip daha çok kazanmak isteyen bayiler var. Ticaret Bakanlığımızın bu anlamda bir çalışma başlattığını duyduk. Bu iddiayı kanıtlayıp bunun önüne geçilebilirse araç fiyatları tabi ki düşer. Esasında 2. El otomobilleri, sadece galericilerin yapması gerekiyor. Bayilerin 2. El araç alıp satmaları doğru değil.”

TİCARET BAKANLIĞI ÇALIŞIYOR

“A firma, B firma çıkıyor, otomobilin fiyatı 300 bin liraysa, 320 bin lira istiyor. Buda piyasada fiyatların yükselmesine neden oluyor. Bununla ilgili mücadelemizi de veriyoruz. Bizim federasyonumuzun da bu yönde çalışmaları var. Ticaret Bakanlığımızın bayilerin sıfır araçlara plaka takarak, 2 el otomobil fiyatına satmalarının önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. Eğer düşünülen yapılırsa, sıfır araç alanlar 5 yıla kadar araçlarını satamayacak. Alınacak önlemlerin art niyetle firmalar için yeterli olmayacağını düşünüyorum.” diye konuştu. (Yaser ÇAPAROĞLU)