Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet muzaffer Okay ile Tarımda acil atılması gereken adımları ve bölgedeki depremde zarar gören çiftçilerin çağırısını dile getirdi.
Mehmet Muzaffer Okay, yıllardır yapılacak denilen arazilerin toplulaştırılmasının gerçekleşmediğini belirterek, “Öncelikle bu arazi toplulaştırma yapılmalıdır. Arazi toplulaştırma parçalanmış, tarım için elverişsiz hale gelmiş arazilerin, kamu idareleri vasıtasıyla, arazileri düzeltmek, tekrar tarım için elverişli hale getirmek. Bu amaç doğrultusunda yapılan birçok projeden birisi ise arazi toplulaştırmasıdır. Türkiye genelinde ve bizim bölgemizde de sulama projeleri yapılmasına başlanmış ama sonuçlanmamıştır. Bizim açımızdan bu sulama projelerinin tamamlanması ve çiftçilerin tarlasına su götürülmesi haline getirilmesidir.” dedi.
BU HİZMET ACİLEN TAMAMLANMALI
Bu hizmetin acilen tamamlanması gerektiğini belirten Okay, “Yoksa çiftçi su ihtiyacını karşılayamaz durumdadır. Çiftçinin en önemli sorunlarından biri girdi maliyetidir. Girdi maliyetinin düşürülmesidir. Enflasyon düşürülmesi adı altında ihracatın yasaklanmasının kaldırılmasıdır. Çiftçinin ürettiği ürünlerin ithalinin yasaklanması gerekir. Şayet ithal ürün yapılacaksa zamanlama doğru yapılmalıdır. Yani bu ithal üründen çiftçi zarar görmemelidir. Bölgemizde bir deprem yaşadık. Bu depremin en ağırını ise Antakya yaşamıştır. Depremin ilk günlerinde Tarım Bakanı bize söz verdi; “Ahırı yıkılana ahır, arısı ölene arı, tarım ekipmanı enkaz altında kalana ekipman” demiştir. Seçimler bitti bakan atandı. Biz Hataylı çiftçiler olarak eski bakanın verdiği sözlerin, yeni bakan tarafından yerine getirilmesini bekliyoruz”
HATAY BUĞDAY ÜRETİMİNİN YÜZDE 20’SİNİ KARŞILIYOR
Antakya Ziraat Odası Başkanı Okay, Defne ilçesi Ziraat Odası Başkanı Sedat Duran’ı ziyaret etti.
Ziyarette çiftçilerin sorunları konuşuldu.
Defne Ziraat Odası Başkanı Duman, böyle giderse tarlaya tohum atmayacağını belirterek, “Hatay’da buğday hasadı Amik Ovasında devam etmektedir. Buğday fiyatları açıklanmadığı için Hatay çiftçisi buğdayı ya tüccara ya da TMO’ya teslim etti ama halen eline ne kadar para gececiğini bilmemektedir. Öncelikle bizim bölgemiz açısından bakmak gerekirse, buğday hasadının sonuna doğru yaklaşmaktayız. Bizim Hatay bölgesi, Çukurova gibi buğday hasadının sonuna yaklaşan buğday üretiminin %20’ni karşılamaktadır.”
HASADIN SONUNDA DEĞİL BAŞINDA AÇIKLANMALI
Buğday fiyatlarının hasadın sonunda değil başında açıklanması gerektiğini belirten Duman, ”Çiftçi o zaman hem kazancını bilir, hem de kime satacağına karar verir. Tüccar buğdayın kilosunu 5-6 liradan çiftçinin elinden kapmaya çalışmaktadır. Yine TMO’ya teslim edenler buğdayın fiyatını bilmiyorlar. İnsanların ihtiyacı var, beklemeye tahammülleri yok, borçlanmışlar, bu anlamada paraya yakıcı ihtiyacı vardır. Ziraat Odası başkanı ve çiftçi olarak benim gelecek yıla tarlama buğday ekebilmem için buğdayın kilosu en az 9-10 olması gerekir. Bunun aşağısındaki fiyat benim borçlarımı
karşılamadığı gibi gelecek yıl da tarlaya tohum atamam. Deprem Bölgesi çiftçisi olarak bizler yerimizden, yurdumuzdan olduk” diye konuştu. (Haber Merkezi)