Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Hatay'da iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek yerel kalkınma projesi ve DOĞAKA'nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Hatay'da DOĞAKA, bölgede faaliyet gösteren iş insanlarına "Yerel Kalkınma Sohbetleri" çerçevesinde bilgi verdi.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, deprem bölgesinin kalkınmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, DASİFED ev sahipliğinde Antakya EXPO alanında gerçekleştirilen "Yerel Kalkınma Sohbetleri" kapsamında iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Genel Sekreter Alibekiroğlu, iş dünyası için yerel kalkınma projesi kapsamında Hatay'ın genel durumu ve DOĞAKA çalışmaları hakkında iş insanlarına bilgi verdi.
GÜL: YAŞADIĞIMIZ BÜYÜK FELAKET İŞLETMELERE CİDDİ ZORLUKLAR GETİRDİ
DASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Gülay Gül, dünyanın, bir dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi.
Ülkemizin, tarih boyunca pek çok zorlukla karşılaştığını ve her defasında daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmayı başardığına dikkat çeken DASİFED Başkanı Gülay Gül, şöyle devam etti:
“Yaşadığımız bu büyük felaket, özellikle mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz için ciddi zorluklar getirdi. Bizler, bu zorlukların üstesinden gelebilmek için dayanışma ve iş birliği içinde olmalıyız.
Bölgelerimizi ve yereli geliştirdiğimizde, ekonomik ve sosyal alanlardaki uçurumu kapattığımızda, kentlerimizi birbirinin rakibi değil kapsayıcı iş birliği paydaşları haline getirdiğimizde bu ortak kaderi, ortak hayallere, ortak sevinçlere ve ortak bir geleceğe dönüştürmek da kolaylaşacaktır.
Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve yerel değerleri ile eşsiz bir potansiyele sahibiz. Yeter ki bu potansiyeli, kentlerimiz ve bölgelerimizin gelişimi için elimizdeki genç ve nitelikli insan kaynağımız ile değerlendirmek için harekete geçelim. Bunun için de ortak bir geleceği ancak ortak akıl ile iş birliklerini geliştirerek, kentlerimizin potansiyellerini her alanda harekete geçirecek ortak vizyonu yaratalım.
EMEK PİYASASI ŞARTLARI GİDEN İLLER ARASINDA HATAY’DA VAR
Deprem sonrasında emek piyasası şartları geri giden iller arasında Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay bulunmaktadır. İnsan sermayesi endeksinde de deprem bölgesi illeri için emek piyasasına benzer bir durum söz konusudur. 81 il arasında Osmaniye 55., Hatay 62., Kahramanmaraş ise 64., sıradadır.
Depremden etkilenen 10 ilimizin deprem öncesinde grup olarak çok zayıf oldukları bir diğer endeks ise fiziki altyapı endeksidir. Depreme maruz kalmış illerin bu kategoride 2014 yılından deprem öncesine kadar farklılaşan bir gelişim gösterdikleri görülmektedir. Hatay 10 sıra gerileyerek 53. sırada yer almış ve bu sıralamada önemli ölçüde geriye gitmiş olan bir il konumuna geçmiştir. Kahramanmaraş da 60. sıradan 61. sıraya gerilemiştir.
Sosyal sermaye kategorisinde 2014 yılından sonra Hatay Türkiye sıralamasında 5 sıra, Kahramanmaraş 1 sıra yükselmişlerdir. Bu görece düzelmeye rağmen bu illerin 2023 yılında Türkiye genelindeki sıralamaları orta ve alt sıralarda kalmaktadır.
Deprem bölgesindeki illerin rekabetçilik endeksinde görece en iyi durumda oldukları alt kategoriler piyasa büyüklüğü ve makroekonomik istikrar kategorilerdir. Kişi başına kullandırılan nakdi kredi miktarı, dış ticaret hacmi, vergi tahsilatı, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine göre hesaplanmış Gini katsayısı ve Tüketici fiyat Endeksi (TÜFE) göstergelerinden oluşan Makroekonomik İstikrar kategorisinde deprem bölgesindeki illerin ortalaması düşük olmamakla birlikte illere göre önemli farklılıklar göstermektedir. Hatay bu listede 9. Sırayla oldukça yukarı sıralarda yer almaktadır.
YERELDEN BAŞLAYACAK KALKINMA TÜM ÜLKEYE YAYILMALI
Yaşamda, eğitimde, kariyerde, istihdamda, ekonomide ve girişimcilikte; kadın-erkek, genç-yaşlı fark etmeksizin 81 ilimizin her birinde yaşayan tüm insanlarımızın, eşit fırsatlara sahip olduğu bir Türkiye hayalini konfederasyonumuz TÜRKONFED çatısı altında federasyonlarımız ile birlikte canlı tutmaya çalışıyoruz. Çünkü yerel yönetimlerin, STK’ların ve şirketlerin kurdukları güçlü bağlarla yerelde harekete geçecek kalkınma dinamiklerinin, ülkemizin geleceğine ışık tutacağına inanıyoruz.
Hepimiz, Tüm bu dönüşüm stratejileri ve kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde kapsayıcı ve katılımcı işbirliklerini canlı tutmalıyız. Yerelden başlayacak bir kalkınmanın, tüm ülkeye yayılmasında iş dünyası olarak üzerimize düşen sorumlulukları birlikteliğimizden aldığımız güç ile yerine getirmeye çalışmalıyız.
DASİFED olarak; bölgesel, sektörel ve ulusal ekonomi politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak ve bölgemizi kalkınmanın öznesi yapmak hedefiyle, 6 derneğimizle birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu çalıştayın konusu “yerel kalkınma” elbette; ancak, yerel kalkınmanın başarılı olması için de özellikle de bölgenin kalkınması önceliklendirilmeli; ardından illerin ve diğer daha küçük yerleşim yerlerine odaklanılmalıdır.”