Atıl Durumda Bekleyen Fevzi Çakmak Ortaokulu Binası Restore Edilerek Gastronomi Lisesi’ne Dönüştürülecek
ANTAKYA Fevzi Çakmak Ortaokulu’nun eski binasının Gastronomi Lisesi olması yolunda ilk adımı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin attı. Şu anda atıl durumda bulunan tarihi binanın restore edilip Gastronomi Lisesi’ne dönüşmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yazdığı yazı ile yardım isteyen ATSO Başkanı Çinçin, bu konuda oda olarak üzerlerine ne düşerse yapacaklarını da ortaya koydu.
ANTAKYA EŞSİZ BİR KONUMA SAHİP
Eski Antakya’nın tarihi sokaklarından birinde bulunan Fevzi Çakmak Ortaokulu binası Gastronomi Lisesi olacak. Bu konuda şu anda atıl durumda bulunan binanın restore edilerek, Gastrenomi Lisesi’ne dönüştürülmesi için ATSO tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne resmi yazıyla başvurdu.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya’nın tarihi kültürü coğrafyası habitatı ile dünyada eşsiz bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Antakya halkıda asırlar boyu bu eşsizliği çok iyi değerlendirmiş ve tarihini birikimini kültürü ne, kültürünü yaşantısına yansıtmıştır.” dedi.
HIZLI TÜKETİM UNUTULMAYA NEDEN OLUYOR
Antakya’nın coğrafyasının cömertliği sayesinde topraklarında yetişen, otundan meyvesine, bitkisinden yaprağına her şeyi ama her şeyi mutfağında bir lezzete dönüştürmeyi başardığını belirten Çinçin, “Bu nedenledir ki Antakya Mutfağı acısıyla, tatlısı tuzlusuyla, etlisi hamurlusuyla, otlusu sulusuyla çok geniş bir sofraya sahiptir. Günümüz dünyasında toplumların teknolojik gelişmenin de etkisi ile daha hızlı bir yaşam sürmesi, hızlı tüketme alışkanlığını da berberinde getirmiştir. Hızlı tüketim de yüzyılların deneyimi ile ortaya çıkan geleneksel lezzetlerin ötelenmesine, yapılmamasına, talep edilmemesine en sonunda da unutulmasına sebep olmaktadır.”
EN AZ 9 DERSLİKLİ OLMASI LAZIM
“Taşıdığı misyonu gerek coğrafi işaretler alarak ve gerekse de kadınlarının üretimine destek verip Antakya mutfağına sahip çıkarak Antakya mutfağını yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve Hatay turizmine katkı sağlamak için Antakya Gastronomi Lisesi’nin kurulması ve Gastronomi Lisesinde yetişecek gençlerimiz lezzetlerimizi ilmi ile ehlinden öğrenme fırsatı bulacaklarını, öğrendikleri ile hem meslek sahibi olacak hem de farklı şehirlerde ve farklı ülkelerde çalışarak Antakya Mutfağını bir dünya mutfağı haline getirebilecekleri kanaatindeyiz. Bir tanesi uygulama sınıfı olmak üzere en az 9 derslikli olması gereken lisenin, eski bir Antakya evi veya şu an Hatay Valiliğine tahsis edilmiş atıl durumdaki Fevzi Çakmak Ortaokulu'nun Gastronomi Lisesine uygun bir şekilde düzenlenmesi hususunda yardım bekliyoruz.” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ’TA DESTEK VERDİ
Hatay Büyükşehir Belediyesi Gastronomi Evi’nin hemen karşısında bulunan Fevzi Çakmak Ortaokulu’nun eski binasının Gastronomi Lisesi olması fikrine Hatay Büşükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’ta sıcak baktı.
Bu konuda her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Başkan Savaş, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu fikrini bizde destekliyoruz. Bizim Gastronomi Evimizin karşısında olması da ayrıca büyük bir avantaj” diye konuştu. (Yaser ÇAPAROĞLU)