Bilim insanları, Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklığının son 40 yılda 2 derece üzerinde arttığını gözlemledi. İki uzman ise; “Bu rekor bir seviye ve okyanuslardaki kasırgalara benzer şiddetli hava olaylarına neden olabilir” dedi.
Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha fazla hissediliyor. Okyanus ve deniz suyu sıcaklıklarının artması bunun bir sonucu. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’yi çevreleyen denizlerde de bunun etkisi görülüyor. İşin uzmanları ise; “Bu rekor bir seviye ve okyanuslardaki kasırgalara benzer şiddetli hava olaylarına neden olabilir” dedi. İki Uzman Akdeniz’in iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölge olduğunu söyledi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Son 40 yılda Mersin Körfezi, İskenderun Körfezi gibi bölgelerde 2 derecenin üzerinde bir artış gözlemliyoruz. Bu, ülkemiz denizleri için ciddi bir sıcaklık artışı olarak öne çıkıyor. Akdeniz’deki sıcaklık artışı ortalama 1,5 dereceyi buluyor. Antalya Körfezi’nin açıklarında da benzer şekilde 1,5 derece sıcaklık artışları yaşanıyor. Aralık ayı ortasında deniz yüzey suyu sıcaklığının Mersin Körfezi’nde 22, İskenderun ve Antalya Körfezi’ndeyse 21,5 derece ölçüldü. Bu değerler, bu dönemde ölçülen en yüksek rakamlar” açıklaması yapıldı.
İSKENDERUN’DA SICAKLIK 1 DERECE YÜKSELDİ
Bu yıl ocak ayında İskenderun, Mersin ve Antalya körfezlerinde 19 derece olması gereken sıcaklık ortalaması 20 dereceye yükseldi. Bu rakamlar söz konusu körfezler için tüm zamanların en sıcak ocak ayı deniz yüzey suyu sıcaklıkları oldu. İskenderun ve Mersin Körfezi’nde kasım ayı ortalaması 23 dereceyken geçen yıl Kasım’da 25 dereceyi, ortalaması 22 derece olması gereken Antalya ise yine kasımda hiç görmediğimiz 24,5 dereceyi gördü. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe ise, “Sanayi öncesi döneme göre atmosfer sıcaklığı 1,1 derece daha fazlayken Akdeniz’de bu değer 1,5 derece. Bu eğilim devam ettiği sürece 2040 yılında 2,2 dereceye ulaşacağı öngörülüyor. Akdeniz’in batısı son 10 yılda 0,35 derece, Doğu Akdeniz ise 0,5 derece ısındı, Atlantik Okyanusu’nda ise 0,25 derece bir ısınma var. Küresel ısınmayla birlikte denizdeki buharlaşma artıyor, bu da buluttaki su miktarını ve yağışları artıyor. Ancak Akdeniz bu genel durum içerisinde bir istisna teşkil ediyor ve Akdeniz’in genelinde özellikle kış yağışlarında azalma olacağı tahmin ediliyor” dedi.
VATANDAŞLAR BU DURUMDAN TEDİRGİN
Yaşanan bu durumun Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinden kaynaklı olduğunu aktaran vatandaşlar, “Bu yıl yaşanan artışta, kısmen de olsa El Nino’nun etkisi var. El Nino, Ekvatoral Pasifik Okyanusu’nda başlar. Orta ve Doğu Pasifik’teki ılık sularla ve tropik bölgelerdeki ‘alize rüzgârlarının’ zayıflamasıyla karakterize edilir. Bu rüzgârların zayıflaması, okyanus ve karalardaki yağış ve sıcaklık koşullarını etkiler. Bütün bunlar elbette küresel ısınma faktörleri. Gün geçtikçe başka bir sorun ile karşı karşıya kalıyoruz. Virüs salgını, depremler derken birde şimdi bu Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ürkütücü. Kışın yazı, yazın da kışı yaşıyoruz. Çok tuhaf bir iklim seyretmeye başladı” ifadelerini kullandılar.