STK’LARIN İSTEĞİ; MÜCBİR SEBEP HALİ UZATILSIN! - Hatay Söz Gazetesi

STK’LARIN İSTEĞİ; MÜCBİR SEBEP HALİ UZATILSIN!

  • Eklenme Tarihi :16.07.2024 | 12:45
  • Muhabir :Haber Merkezi

STK’LARIN İSTEĞİ; MÜCBİR SEBEP HALİ UZATILSIN!

Hatay Esnaf ve Sanatkarları odaları Birliği (HESOB), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Hatay SMMMO  31 Ağustos’ta sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatılması için ortak bir basın açıklaması yaptı.

Yaptıkları basın açıklamasında, Hatay ,Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep halinin 31.08.2024 günü sonu itibarıyla sona ereceğini hatırlatan Hatay’ın en büyük STK’ları, şu açıklamayı yaptı, “Mücbir sebep halinin sona ermesiyle,  31.08.2024 günü itibariyle sona erecek “mücbir sebep” halinin sona ermesiyle yukarıda maddeler halinde bahsedilen tüm borç ve vergiler tahakkuk edecektir.”

BAŞLICA TALEBİMİZ

“ATSO – HESOB VE SMMO olarak aşağıda sıralanan ve üyelerimize büyük fayda sağlayacağına inandığımız önerilerimizin Hükümetimiz nezdinde dikkate alınması başlıca talebimizdir. Olağan dönemler için yayınlanmış yasa ve yönetmeliklerin, asrın felaketi diye adlandırılan 6 Şubat depreminin yarattığı sıkıntıları gidermesi beklenemez. Bölgenin ihtiyacına dönük yasa ve yönetmelikler acilen yayınlanmalıdır. Depremden En Çok Etkilenen İl / İlçelerde ,özellikle ilimizde, Mücbir Sebep Hali Süresinin mutlak suretle Uzatılmalıdır. Deprem İllerine Özel Teşvik Düzenlemelerinin Hayata Geçirilmelidir. Deprem İllerindeki Küçük Esnafa ve Serbest Meslek Erbaplarına Destek verilmelidir. Deprem İllerindeki İşyeri Kira Ödemelerinde Vergi İndirimi Getirilmelidir. Depremzede işletmelere SGK ve BAĞKUR prim muafiyeti getirilmelidir Depremzede işletmelere personel istihdam desteği sağlanmalıdır. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin enflasyon düzeltmesi uygulamasından muaf tutulmalıdır.”

ÖTV VE KDV İNDİRİMİ UYGULANMALIDIR

“Deprem İllerindeki Mükellefler İçin 7740 Sayılı Kanun Yapılandırma Kapsamına Girmeyen Vergi ve SGK Prim Borçlarının talep eden tüm Mükelleflere, hiçbir kıstasa tabi tutulmadan  belirlenecek taksit sayısınca (Örneğin: 12 Ay) faizsiz veya düşük faiz Oranları ile Taksitlendirilebilir hale getirilmelidir. Deprem Bölgesindeki Mükellefler İçin Sermaye Kaybı ve Borca Batık Olma Durumuna İlişkin Yeni Düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Kredi Garanti Fonunun Etkin Bir Şekilde Kullanılması gerekmektedir. Deprem İllerindeki Mükellefler ile Bunlardan Alım Yapan Mükelleflerin KDV İade Süreçleri hızlandırılmalıdır. Deprem İllerindeki Mükelleflerin Zayi Belgesi Müracaat Süresinin Uzatılması, zayi olan defterlerin noter onayının yapılmasının sağlanması ve Takdir Komisyonlarının Etkinliğinin arttırılması sağlanmalıdır. Deprem Nedeniyle  Araçları Hurdaya Ayrılanların Bu Araçlar Yerine Yeni Araç Teminlerinde ÖTV ve KDV İndirimi uygulanmalıdır.”

VERGİ TERKİNİ MÜESSESESİ ÇALIŞTIRILMALIDIR

“Vergi terkini müessesesi çalıştırılmalıdır. Damga Vergisi, Emlak Vergisi, MTV, ÇTV, Harç, Ücret vb. Mali Yükümlülükler Belli Bir Süre  alınmamalı veya İndirimli uygulanmalıdır. Deprem İllerinde Bulunan Mükellefler ile Burada Yeni Yatırım Yapacak Mükellefler İçin Amortisman Oranları % 50 Artırımlı Uygulanmalıdır. Deprem İllerinde Bulunan Mükellefler İçin Basit Usul Uygulamasına İlişkin Hadleri 5 Yıllık Süre İçin % 100 Artırımlı Uygulanmalıdır. Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan bazı İndirim ve İstisnalara İlişkin Yararlanma Koşulları Kolaylaştırılmalıdır. Deprem İllerinde bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Vergi Oranları İndirimli Uygulanmalıdır. Deprem Bölgesinde Gerçekleştirilecek Konut teslimlerine İndirimli KDV Oranı uygulamasına devam edilmelidir. Mali müşavirlerin beyanları doğru verebilmesi adına depremde zarar gören işletmeler için uygulanacak işlemler için açık ve net bir yol haritası belirlenmelidir. Deprem bölgelerinde çalışacak Kamu Görevlilerinin Ücretleri motivasyonu arttıracak şekilde düzenlenmelidir. Deprem Sonrası Yeni Yapılaşma ile Ortaya Çıkabilecek Mülkiyet Hukuku Sorunlarına Özel Çözümlerin Sağlanması elzemdir. Bütüncül bir kent planı ile alt ve üst yapılar planlanmalı ilimizde yaşayan tüm halka yaşanabilir bir şehir oluşturulmalıdır.”