ANTAKYA ZİRAAT ODASI BAŞKANI OKAY ÇİFTÇİLERİN SORUNUNU GÜNDEME GETİRDİ
6 Şubat’ta Hatay’da meydana gelen ve Asrın Felaketi olarak nitelendirilen deprem sonrasında yaralar sarılmaya çalışırken, diğer taraftan ise geçtiğimiz hafta meydana gelen aşırı yağışların etkili olması nedeniyle ekili tarım arazileri sular altında kalması sebebiyle Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay çiftçilerin uğradığı zararlar hakkında katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Hatay’da meydana gelen aşırı yağışların ardından Amik Ovası’nın sular altında kalması dolayısıyla çiftçilerin uğradığı zararlar hakkında açıklamalarda bulundu. Zoom üzerinden katıldığı televizyon programında tarımda sektöründe yaşanan sıkıntı ve sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Okay, Amik Ovası’nda yaşanan su taşkını, maliyetler, iş gücü ve istihdam konusunda bilgiler verdi.
ZARAR GÖREN ARZİLERİN HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Amik Ovası’nda ekili tarım arazilerinin sula altında kalmasının ardından çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar hakkında konuşan Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Antakya normallerin üzerinde yağış alan bir hava iklimine sahip. Bu yıl yağışlar aslında geç kaldı. Yağan yağışlar sonrasında Amik Ovası sular altında kaldı. Her yıl bu bölge yağan aşırı yağışlar nedeniyle bu yıl da tekrar etti. Depremden dolayı Asi Nehri’nde yaşadığımız sıkıntılar bölgedeki tarım arazilerine yansıdı. Amik Ovası’nda meydana gelen su baskını nedeniyle yaklaşık 10 bin Dekarlık arazi İlçe Tarım Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından hasar tespit çalışmaları yapıldı.” dedi.
DEPREMDE VE SU TAŞKININDA ZARARLARIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ!
Deprem öncesi ve sonrasında tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getiren Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Hem depremin getirdiği sıkıntı, hem hava şartlarının getirdiği sıkıntı, hem de ekonomik sıkıntılar birleşince maalesef çiftçilerimiz bir girdabın içerisinde kalmış durumdadır. Artan girdi maliyetleri kapsamında her geçen gün akaryakıta zam geliyor. Bizim bu bölgede bulunan çiftçilerimizin ürünü sadece yılda bir kere toplanıyor. Buna karşı koruma sistemimiz maalesef yoktur. Depremden dolayı tarım sektöründe bir kısım yaralarımız sarıldı ve sarılmaya da devam ediyor. Çiftçilerimizin telef olan hayvanları verildi ve 200 bin liraya kadar olan tarımsal borçlar ertelendi. Sadece tek sıkıntımız depremde yıkılan ahır ile tarımsal alet ve ekipmanları enkaz altında kalan çiftçilerimizin mağduriyeti giderilmedi. Depremde ve su taşkınında zarar gören çiftçilerimizin bu sorunlarının giderilmesini yetkililerden talep ediyoruz.” dedi.
TARLADA ÇALIŞACAK İŞÇİ MAALESEF BULAMIYORUZ!
Deprem sonrasında tarım sektöründe işçi bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Deprem öncesi tarımda her geçen gün iş kapasitesi ve iş gücü ciddi anlamda sıkıntısını ve ağırlığını hissettirmeye başlamış durumda. Deprem bunun üzerine tuz biberi oldu. Depremden dolayı insanlar şehri terk etmek zorunda kaldı. Geri dönüşler oluyor fakat şehir dışından gelecek olan her insan bu bölgede çalışmayı tercih etmiyorlar. Bugünkü şartlar göz önünde bulundurulduğunda zor günler geçirmektedir çiftçilerimiz. Tarım sektöründe işgücü kaybımız oldukça yüksektir. Tarlalarda çalışacak işçi maalesef bulamıyoruz. Bu sorun genel olarak Türkiye’nin problemi olarak karşımızda duruyor.” dedi.