BAKIRCILIK TARİHE KARIŞIYOR

  • Eklenme Tarihi :29.08.2022 | 10:49
  • Muhabir :

Antakya’nın en şaşalı çarşılarından biri olan ve zamanında çekiç seslerinin eksik olmadığı bakırcılar çarşısı artık tek bir bakırcı atölyesi kaldı.

BAKIRCILIK TARİHE KARIŞIYOR

Hatay’da Antakya’nın en ihtişamlı çarşılarından biri olan Bakırcılar Çarşısında artık tek bir bakırcı kaldı. 30 yıl öncesinde 40 bakırcı atölyesinin bulunduğu çarşıdaki atölyeler gelişen teknolojiye bir bir yenik düşerek ya konfeksiyon yada zücaciye mağazasına dönüştü. Babası Mithat Azizoğlu’nun 1950 yılında kurduğu atölyeyi günümüzde yaşatmaya çalışan 60 yaşındaki Ali Azizoğlu, aynı zamanda bakır imalatı yapan tek usta olmanın hem gururunu hemde hüznünü yaşıyor.

 

DEDESİ ANTAKYA’NIN İLK KALAYCILARINDAN

Dedesi Mehmet Azizoğlu’nun Antakya’nın ilk kalaycı ustası olduğunu anlatan Ali Azizoğlu, “Şimdiki künefeciler meydanında dedemin kalay atölyesi vardı. Dedem Antakya’nın ilk kalaycı ustalarından biri. Şimdi atölyesinin yerinden yol geçiyor. Babam dedemin yolunu izlememiş ve bakırcılığa merak sarmış ve 1950 yılında içinde bulunduğumuz Bakırcılar Çarşısı’nda bu atölyeyi kurmuş. Bu atölyede 60 seneden fazla bakır tencere ve tepsilere çekiç salladı.” dedi.

MESLEĞİ BABAMDAN DEVRALDIM

Bakırcılığı babasından öğrendiğini ve babası Mithat Azizoğlu vefat ettikten sonra mesleği devraldığını belirten Ali Azizoğlu, “Çok değil 25-30 yıl önce bulunduğumuz bakırcılar çarşısında 40’a yakın bakırcı atölyesi vardı. Her iki sarada bakırca atölyesiydi. Bütün Antakya’ya hatta Hatay’a bakır mutfak gereçleri bu çarşıdan satılırdı. Ancak teknoloji ilerledikçe bakırcı atölyeleri yerlerini konfeksiyonculara ve zücaciyecilere bıraktı. Koca çarşıda bir benim birde az ilerideki atölye kaldı. Çarşının ismi halen bakırcılar çarşısı ancak bu çarşıda ne yazık ki bakırcı kalmadı”

MUTLU OLDUĞUM KADAR HÜZÜNLÜYÜM

“Antakya’nın son bakırcı ustası olmanın gururu yanında aynı zamanda hüznünü de yaşıyorum. Gelişen teknoloji ile birlikte çıkan hayatımıza giren çelik tencereler gün geçtikçe bakır tencerelerin yerini aldılar. Bakıra ilgide eskisi gibi değil. Çünkü kalay isteyen bir mutfak gereci. İnsanlar kalaylatmakla uğraşmak istemiyorlar. Ancak bakırı seven insanlar halen var. Gelip alıyorlar. Çünkü bakır diğer tencerelere göre daha sağlıklı. Bu yüzden bazı insanlar bakırdan vazgeçmiyorlar.” dedi.

KİLOSU 85 LİRADAN ALICI BULUYOR

Atölyesinde imal ettiği bakır mutfak araç gereçlerini satarak geçimini sağlayan Antakya’nın son bakırcı ustası Ali Azizoğlu, “Burada tencerede, tepside, havanda kiloyla satılıyor. Bakırın kilosunu 85 liradan veriyoruz. Alıcısı az ama yinede bakır seven insanlar gelip bakır tencerelerini buradan alıyor. atölyemizde her nevi bakır mutfak araç ve gereçlerinin tadilatını da yapıyoruz. Müşterilerimiz zarar gören bakır tencerelerini tepsilerini bize getiriyor bizde tadilatlarını yapıyoruz. Gücümün yettiği kadar babamdan kalma bu atölyede bakırcılık yapmaya devam edeceğim.” diye konuştu. (Yaser ÇAPAROĞLU)