ÇİFTÇİ DOSTU LABORATUVAR

  • Eklenme Tarihi :29.11.2022 | 15:20

Antakya Ticaret Borsası’nın Laboratuvarı tam bir çiftçi dostu Laboratvuar. Türkiye’nin seçkin laboratuarları arasında yer alan ATB laboratuvarında yapılan analizlerle hem çiftçi hemde toprak korunuyor.

ÇİFTÇİ DOSTU LABORATUVAR

Bilinçli tarımın önünü açan laboratuvar yerelde Hatay’ın, genelde de Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlıyor.

ANTAKYA Ticaret Borsası (ATB) Laboratuvarı, gerek sahip olduğu araç gereçlerle ve gerekse yaptığı başarılı analizlerle Türkiye’nin en seçkin Laboratuvarları arasına girdi. Yıllardır çiftçilere hizmet veren Laboratuvarda gıda, pamuk, toprak, bitki ve su analizleri yapılabiliyor.

Gıda Laboratuvarında arz talepten kaynaklı olarak genelde zeytinyağı analizleri yaptıklarını belirten Yüksek Kimyager Dilek Kuseyri, “Zeytinyağı’nın dışında yörede üretilen un ve bal analizleri yapıyoruz. Toprak Laboratuvarında Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede kapsam 1 diye adlandırılan analizleri yapıyoruz. Kapsam 1 Analizlerinde yetkiliyiz. Toprak analizlerinin yanı sıra bitki ve sulama suyu analizleri de yapıyoruz. Pamuk Laboratuvarında da standart ölçümler yapıyoruz.” dedi.

BÖLGENİN YETKİLİ LABORATUVARIYIZ

2009 yılında Toprak Laboratuvarı için yetki aldıklarını belirten Kuseyri, “13 yıldır yetkili olarak çalışıyoruz. Dış ticarette ihracat izni alabilmek için en yakın Laboratuvar Mersin’de, biz burada bu konuda tempon görevi görüyoruz. Yani üyelerimiz Mersin’de herhangi bir sıkıntı yaşamamak için gıdalara burada bir baktırıyorlar. Burada yaptığımız analiz sonuçlarına göre ürünlerin ihracata uygun yada uygun olmadığını görebiliyorlar. Üyelerimize o şekilde yardımcı oluyoruz.”

TÜRKİYE’NİN SAYILI LABORATUVARLARI ARASINDAYIZ

“Bölgemizde Mersin’de bir Laboratuvar var. Biz varız ve fabrikalarda bulunan Laboratuvar var. Bu Laboratuvar arasında özellikle Zeytinyağı analizi konusunda Türkiye’nin sayılı Laboratuvarları arasındayız. Bölgede cihazların çeşitliliği açısından, hemde analiz çeşitliliği açısından bu alanda iyi bir noktadayız. Yeterlilik, teknoloji ve bilgi birikimi açısından bölgede Mersin’de bulunan Laboratuvardan sonra ikinci sıradayız. Buna rağmen kar amacı gütmüyoruz ve üyelerimizin ürünlerini çok uygun fiyatlarla gerekli analizleri yapan tek Laboratuvarız”

ÇİFTÇİYE KAZANDIRIYORUZ

Laboratuvarlarında yaptıkları analizlerle çiftçilerine de kazandırdıklarını belirten Kuseyri, “Yaptığımız gıda analizleriyle üyelerimizin gıdalarının kalitesini ortaya çıkartıyoruz. Ne kadar kaliteliyse o kadar kazanıyorlar. Yaptığımız toprak analizlerimizle çiftçilerimizin fazla gübre kullanmalarının önüne geçiyoruz. Toprak analizleri sonucuna göre çiftçimiz ne kadar gübre kullanması gerektiğini öğreniyor ve o miktarda gübre kullanıyor. Kısacası yaptığımız analizlerle hem toprağı korumuş oluyoruz hemde çiftçimizin zarar etmesini önlüyoruz.”

ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE ÖNLEM ALABİLİYORLAR

 “Toprakta kapsam 1 dediğimiz analizleri yapıyoruz. Toprağın forsfor, organik madde, potasyum, kireç ve tuzluluk gibi bir çok değerlerini ölçüyoruz. Bu analizler toprağın bünyesini belirleyip alınabilir toprağın organik, potasyum ve sodyum miktarını gösteriyor. Ona göre de çiftçilerimize gübreleme tavsiyesi verebiliyoruz. Bu tavsiyeleri de çiftçinin üretmek istediği ürüne göre veriyoruz. Su analizleri de suyun kireçlimi, tuzlumu olup olmadığını çiftçinin yetiştireceği ürüne etkisi ne olur? Sorularına cevap veriyor. Çiftçide çıkan analiz sonuçlarına göre önlemlerini alabiliyor.”dedi

HEM ÇİFTÇİMİZİ HEMDE TOPRAĞI KORUYORUZ

Yaptıkları analizlerle hem toprağı hemde çiftçileri koruduklarını belirten Kuseyri, “Burada yaptığımız analizler sayesinde çiftçilerimiz daha ekonomik gübreleme yapıyorlar. Fazla gübre kullanımından ürünlerini yakma tehlikesi yaşamıyorlar. Veya eksik gübre kullanarak yeterli verimi alamama riskini yaşamıyorlar. Üretmek istedikleri ürünün ihtiyacı ne ise onu sağlamış oluyorlar. Daha ekonomik davranmış oluyorlar. Hemde geleceğe yönelik topraklarına ağır yükler yüklememiş oluyorlar. Yaptırdıkları yaprak analizlerinde yapraklarda neyin eksik olduğunu anlayabiliyorlar. Bu eksiği de yaprak gübrelemesi yoluyla tamamlıyorlar. Yaptığımız gıda analizleri de o gıdanın kalitesini ortaya çıkartıyor ve çiftçimiz ürününün kalitesine göre fiyat belirlemesi kolaylaşıyor.” diye konuştu.