GAZİLER HAKLARINI GERİ İSTİYOR!

  • Eklenme Tarihi :03.12.2022 | 01:12
  • Muhabir :

KIBRIS ve Kore Gazileri önce verilen daha sonra da bir kısmı ellerinden alınan haklarını geri istiyor.

GAZİLER HAKLARINI GERİ İSTİYOR!

Türkiye’de 1968 yılında çıkartılan bir yasa ile İstiklal Savaşı Gazilerine Şeref Aylığı bağlandı. Şeref aylığını 1992 yılından itibaren de Kıbrıs ve Kore Gazileri almaya başladı.

 

Başlangıçta muharip gaziler ayrım yapılmaksızın aynı maaşı alırken, 2007 yılında öyle bir yasa çıkartıldı ki bu yasa gazileri sosyal güvencesi olan ve olmayanlar olarak ikiye ayırdı. Yasayla sosyal güvencesi olmayan gaziler Şeref Aylıklarını eksiksiz olarak alırken, sosyal güvencesi olan gazilere ise gösterge kat sayısında maaş verilmeye başlandı. Bu durum gaziler arasında rahatsızlık yaratırken, o gün bu gündür gazilerin hak arama mücadeleleri sürüyor.

TÜRKİYE’DE Kİ ÜYE SAYIMIZ 39 BİN 961

2007 yılından bu yana ellerinden alınan hakkı geri almaya çalıştıklarını belirten Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şubesi Başkanı Mehmet Ramiz Bakır, “Ülkemiz genelinde 37 bin 653 Kıbrıs Gazisinden 25 bin 250 Kıbrıs Gazisi kaldı. Bu gazilerimizin 8 bin 750’sinin sosyal güvencesi bulunmuyor. Sosyal Güvencesi olan gazilerimizin sayısı ise 16 bin 250 civarında. Derneğimizin ülkemiz genelindeki toplam üye sayısı ise 39 bin 961. Şu anda ülkemiz genelinde yaşayan muharip gazi sayısı 26 bin 133. Devletimiz 1968 yılında İstiklal Gazilerine Şeref aylığı bağlamış, Kore ve Kıbrıs Gazilerine de 1992 yılından itibaren şeref aylığı verilmeye başlandı.” dedi. 

2007 YILINDAN BU YANA MÜCADELE EDİYORUZ

Başlangıçta tüm muharip gazilerimize ayrım yapılmaksızın verilen şeref aylığının 2007 yılında çıkartılan 5595 sayılı yasayla Sosyal güvencesi olanlar ve olmayanlar şeklinde ikiye ayrıldığını belirten Bakır, “Sosyal Güvencesi olmayanlara 2022 yılı asgari ücretin net tutarı olan ek ödeme dahil 5 bin 720 lira maaş verilirken, sosyal güvencesi olanlara gösterge kat sayı tutarı olan 2 bin 277 lira şeref aylığı veriliyor. Her iki şeref aylığı arasında 3 bin 442 lira gibi bir fark var. Bu ayrımı bitirmek için 2007 yılından bu yana mücadele veriyoruz.”

TARİFİ OLMAYAN BİR UYGULAMA

“Genel merkezimiz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde gazilerimiz arasındaki şeref aylığı farklılığının giderilmesi için 4 Ekim 2022 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 4 maddelik bir kanun teklifi Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Yöneticilerine sunuldu. Bu kanun teklifinin TBMM’sine sevk edilmesini bekliyoruz. Aynı savaşta, aynı ortamda savaşan gazilere yapılan bu ayrımcılık 90 yaşı üstünde olan Kore Gazileri ile 69 yaş ve üstü yaş gurubunda olan Kıbrıs Gazilerimizi üzmekte devletin bekası için kan ve ter dökenlere reva görülen ayrımcılık ahde vefa açısından da tarifi olmayan bir uygulamadır.” dedi.

BİR VEFA ÖRNEĞİ OLUR

Gaziler olarak sadece haklarını istediklerini belirten Bakır, “Bu hak bizlere önce verildi. Sonra da bir kısmı alındı. Verilen hak geri alınmaz. Her fani gibi mevlanın bizlere biçtiği ömrün sonunda hepimiz ebediyete intikal etmeden önce huzur içerisinde, sıcak bir yuvada, kimseye muhtaç olmadan yaşamak, Türkiye Cumhuriyeti gibi güçlü bir devletin inanç ve idealleri uğrunda savaşan bu kahramanlara vereceği destek geçmişimize gösterilecek bir vefa örneği olacaktır.” diye konuştu.