Hürriyetçi Eğitim-Sen Hatay İl Temsilcisi Yusuf Dönmez, “Öğretmenlik Meslek Kanununun içeriğine karşı eğitim çalışanlarından ve kamuoyundan gelen tüm haklı tepkilere rağmen mesleğimize hakaret niteliğinde bir kanun hazırlanmış ve paydaşların fikri alınmadan alelacele kanunlaştırılmıştır.” dedi.
Kısa bir süre önce TBMM’de kanunlaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında eksikliklerin olduğu gerekçesiyle eğitim alanında faaliyet gösteren sendikaların aldığı ortak karar sonrasında iş bırakma eylem kararı alan Hürriyetçi Eğitim-Sen Hatay İl Temsilciliği’ne bağlı öğretmenler basın açıklaması gerçekleştirdi.
PAYDAŞLARIN FİKRİ ALINMADAN KANUNLAŞTIRILMIŞTIR!
Gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadelere yer veren Hürriyetçi Eğitim-Sen Hatay İl Temsilcisi Yusuf Dönmez, “Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun meslek itibarımıza uygun şekilde revize edilmesi, Kariyer Basamakları Sınavı’nın iptali ve ekonomik taleplerimiz için aylardır sesimizi yükseltiyor ve her platformda mücadele ediyoruz. Türk Milli Eğitim sisteminin ve öğretmenlerimizin makûs talihini değiştirmemiz artık kaçınılmazdır. Öğretmenlik Meslek Kanununun içeriğine karşı eğitim çalışanlarından ve kamuoyundan gelen tüm haklı tepkilere rağmen mesleğimize hakaret niteliğinde bir kanun hazırlanmış ve paydaşların fikri alınmadan alelacele kanunlaştırılmıştır.” dedi.
MESLEKİ HAK VE KAZANIM GETİRİSİ OLMAYAN KANUN!
Öğretmenlik Meslek Kanun’u 12 madde ve 2 sayfadan oluştuğunu, 3600 ek gösterge ve kariyer basamakları dışında hiçbir düzenleme içermediğini belirten Hürriyetçi Eğitim-Sen Hatay İl Temsilcisi Yusuf Dönmez, “Aylardır süren tepki ve itirazlarımıza rağmen, kanundan geri adım atılmaması üzerine 13 eğitim sendikası 14 Ekim’de Ankara’da bir araya gelmiştir.13 sendikanın yaptığı toplantıda Ö.M.K’nin revize edilmesi ve eğitimin ve eğitim çalışanlarının kronikleşen sorunlarına çözüm için ortak hareket etme kararı alınmış ve kamuoyuna açıklanmıştır. Buradan hareketle; biz eğitim sendikalarının üye ve yöneticileri olarak personel rejimine dair tek bir kelimenin geçmediği, mesleki hak ve kazanımlarımıza bir getirisi olmayan aksine mesleki itibarımıza büyük bir tehdit unsuru olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı harekete geçtik.” dedi.
KANUN TÜM EĞİTİM SİSTEMİ AÇISINDAN BÜYÜK TEHDİTTİR!
Eğitimin ve eğitim çalışanının sorunlarına da karşı seslerini yükselteceklerini belirten Hürriyetçi Eğitim-Sen Hatay İl Temsilcisi Yusuf Dönmez, “Eğitim çalışanlarının acilen teslim edilmesi gereken haklarını yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda zaten ücretli, sözleşmeli, kadrolu olarak ayrıştırılmış olan bizi yeni sıfatlarla bir kez daha ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim çalışanları açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir. Bizler birer öğretmen sorumluluğuyla, sadece bu kanuna karşı değil, eğitimin ve eğitim çalışanının kronikleşen sorunlarına da karşı sesimizi yükseltiyor, irade gösteriyoruz.” dedi.
KANUN YENİDEN DÜZENLENMELİDİR!
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitim sendikaları, eğitim çalışanları ve toplumun görüşlerinin alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Hürriyetçi Eğitim-Sen Hatay İl Temsilcisi Yusuf Dönmez, “Atılması gereken ilk ve zaruri adım, 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı’nın behemehâl iptal edilmesidir. Çünkü bu düzenleme öğretmenlere yapılacak basit bir zammı bile sınav şartına bağlamakta ve itibarımıza kastetmektedir. Akabinde ise bizlere, eğitim paydaşlarına, hiç danışılmadan hazırlanan ve içeriği itibarıyla sırtımızdaki yükü daha da artıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitim sendikalarının, eğitim çalışanlarının ve toplumun görüşleri de dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir.” dedi.
HAKLIYIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ!
Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki taleplerinin yerine getirilmesi için 1 gün süreyle iş bıraktıklarını belirten Hürriyetçi Eğitim-Sen Hatay İl Temsilcisi Yusuf Dönmez, Bu taleplerimizin yerine getirilmesi için, üretimden gelen gücümüzü kullanarak uyarı niteliğinde bir eyleme imza atıyor ve bugün, 2 Kasım’da, yani bugün 1 gün süreyle iş bırakıyoruz. Türk Milli Eğitim sistemi ve “Öğretmenlik Meslek Kanunu” dünya standartlarını yakalayana kadar mücadele ve her türlü eylemsellik sendikal hakkımızdır. Sizlerin de hakları için verdiğimiz bu mücadeleye, omuz vereceğinizi umuyoruz. Haklıyız, vazgeçmeyeceğiz! Birlikte mücadele ederek birlikte başaracağız! “Şimdi birlik zamanıdır!” diyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.