Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki ve Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay’da uzun yıllar büyük deprem yaşanmayacağını belirtti. Dünyaca ünlü Japon bilim adamı Moriwaki’nin yanı sıra ülkemizin sayılı bilim adamları arasında yer alan Prof. Dr. Şükrü Ersoy da son günlerde gündeme gelen Hacıpaşa fay hattının altını çizerek, “Hatay’da deprem olan fay zonunda, jeolojik koşullar açısından çok uzun süre deprem olması beklenmez. Çünkü 6 Şubat depremleri sırasında fay üzerindeki gerilim boşalmıştır. Tekrardan stresin yüklenmesi uzun yıllar alacaktır” dedi. İki önemli isim de bilimsel olarak Antakya, Defne başta olmak üzere Hatay’da yakın bir tarihte büyük bir deprem olmasının mümkün olmadığını söylediler. 6 ŞUBAT YIKIMIN YÜZDE 40’I HATAY’DA
Prof. Dr. Şükrü Ersoy son günlerde yabancı bir dergi tarafından gündeme getirilen Hacıpaşa fay hattı ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Hatay’daki Hacıpaşa Fayı hakkındaki deprem söylentilerini, Hataylı hemşerilerime şu şekilde açıklayabilirim: “Hacıpaşa Fayı, Kızıldeniz’den Türkiye’ye kadar uzanan Ölüdeniz Transform Fayının bir parçasıdır. Ölüdeniz Fay Zonunun en kuzeydeki uzantısı Hacıpaşa Fayı dışında Suriye’deki devamı Armanaz, Sermada, Afrin, Yesemek ve Türkiye’deki Narlı Fayı gibi diğer faylardır. 2023 depremlerinde, haritalarda görüleceği gibi, Hatay’da Amanosların eteklerinden geçen Amanos Fayı hareket etmiştir. Depremlerin etkilediği 11 ilde yerleşim yerlerinin çevresinden geçen fay izi Hatay’da yerleşim yerlerinin tam altından geçmektedir. Bu fayın izi Hassa, Kırıkhan, Antakya, Defne ile Samandağ ilçelerinin altından geçmektedir. Depremin büyüklüğü ve yumuşak zeminin etkisiyle Hatay’daki hasar ve can kaybı her yerden fazla olmuştur. Yıkımın % 40’ı Hatay’dadır.
BİLİM ADAMLARININ SÖZLERİ DİKKATE ALINMALI
“Hatay’da deprem olan fay zonunda, jeolojik koşullar açısından çok uzun süre deprem olması beklenmez. Çünkü Bu depremler sırasında fay üzerindeki gerilimi boşaltmıştır. Tekrardan stresin yüklenmesi uzun yıllar alacaktır. Bu konuda ki söylemlerin önemli bir kısmına inanmamak gerekir. Hatay’da deprem üzerine çalışan pek çok saygın bilim insanı bulunmaktadır. Sözleri dikkate alınmalıdır. Yapılan açıklamalar bir deprem potansiyelini yani tehlikeyi ortaya koymaktadır. Bir deprem tahmini değildir. Depremlerin nerelerde olacağını kestirsek de zamanını ve büyüklüğünü bilemeyiz. Süreçleri dolan yüksek gerilimli faylar zamanı gelince deprem yaratacaktır. Bu bakımdan depremin vereceği zararları azaltmaya yönelmeliyiz. Önlemler almazsak depremlerden etkilenmeye devam edeceğiz. Kaçmak, göçmek yerine güvenli binalarda yaşamalıyız. Bu konuda yöneticilerimize çok iş düşmektedir. Sosyal ve hukuk devleti olarak vatandaşlarımızı depremden zarar görmeye terk edemeyiz” dedi.
SAĞLAM YAPILAR YAPILMASI LAZIM
Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise “Türkiye’de nerede deprem bekliyoruz diye soracak olursanız, Hatay depreminden sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem olabilir. Siirt hem 1. hem de 2. deprem bölgesi kuşağındadır. 1800lü yıllarda Siirt’te 6 şiddetinde deprem oldu. 2021 ve 2023 yılında da deprem oldu. Fakat 7 şiddetinde deprem olmadı, olacağını beklemiyoruz. Hatay’da yaşanan depremden sonra fay hattı rahatlamış görünüyor. Sizler deprem esnasında dua ediyorsunuz. Fakat önceden depreme dayanıklı ve düzgün yapılar inşa etmelisiniz. Çünkü dürüst ve düzgün yapılar olsa binalar çökmeyecek. Türkiye’de olan fay hattı Japonya ile aynı. Türkiye’de bizler gibi sağlam ve düzgün yapılar yapması lazım” dedi.