İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ TARIMI ŞAHLANDIRACAK

  • Eklenme Tarihi :06.07.2022 | 09:26

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolle Tarım liselerinde eğitim gören öğrencilere daha iyi eğitim verilecek.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ TARIMI ŞAHLANDIRACAK

Okullarından mezun olarak tarım sektöründeki ara elaman açığını kapatacak olan öğrenciler, sahada liyakat sahibi olarak görev yapacak ve tarım sektörü şaha kalkacak.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ile laboratuar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerinin artırılması, tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine yönelik mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmesi amacına yönelik imzalanan işbirliği protokolü ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu ve Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Öztürk katıldı. Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman müdürü Çolakoğlu, bakanlıklar arasında imzalanan işbirliği protokolünün 1 Haziran 2020’den itibaren yürürlüğe girdiğini söyledi.

BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN İSTİHDAM EDİLİYORLARDI

İlimizde çok programlı lise olarak geçse de Demirköprü’de bulunan lisemizin bir bölümünün tarım bölümü olarak geçtiğini belirten Çolakoğlu, “Orası tarım olarak faaliyetlerine başlamıştı. Akabinde çok programlı lise oldu ama oranın tam anlamıyla bir tarım lisesine dönmesi konusunda bir gayret var. İnşallah orası önümüzdeki süreçte tarım lisesine dönüştüğünde oradan daha fazla istifade edeceğiz. Geçmişti ülkemizde bulunan tarım liseleri bizim tarım ve orman bakanlımıza bağlı olan liselerdi. Orada yetişen öğrenciler teknisyen olarak hizmet etmekteydi. Bakanlığımız tarafından da istihdam edilmekteydi.” dedi.

DAHA FAZLA DEĞER VERİLECEK

Daha sonraları o okulların milli eğitim bakanlığına devrolduğunu belirten Çolakoğlu, “Bu devir gerçekleştikten sonra da oralarda öğrencilerimiz yetişmeye devam etti. Ancak milli eğitim bakanlığına devrolduktan sonra alanla ilgili alanda eğitim veren eğiticilerle ilgili sorunlar yaşandı. Oradaki problemlerin giderilmesi ve oradaki öğrencilerin sahada çok daha faydalı olabilmeleri açısından böyle bir işbirliği gerektiği hasıl oldu. İnşallah bu okullara şu andakinden daha fazla değer verileceği kanaatindeyim.

ÖĞRENCİLERİN ÇOK İYİ EĞİTİLMESİ GEREKİYOR

“Tarım okullarından mezun olan öğrenciler bizim için değerli. Yaşadığımız pandemi sürecinin ardından savaş patladı ve tarımın ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Çünkü üretim olmadan insan yaşayamaz. Bizim tarım bakanlığı olarak en önemli olayımız, özellikle birim alanda çok daha fazla ürün elde edebilmektir. Bunun içinde hem günümüzdeki teknolojiden faydalanarak buradaki insan aklımızı, insan gücümüzü biraz daha geliştirmek ve bir adım öteye götürmek gerekiyor. Birim alanda daha fazla ürün elde edebilmek için tarım okullarında öğrenci yetişmesi gerekiyor. Liyakatli öğrenci yetişmesi içinde öğrencilerin çok iyi eğitilmesi gerekiyor.

PROTOKOLLERE RİAYET EDECEĞİZ

“Bu yüzden bakanlığımız, öğrencilerimizin daha iyi çalışmalarını ve sahada ürünün çok daha doğru yetiştirilmesini sağlamak, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği konusunda öğrencilerimizin daha liyakatli olması bununda ötesinde insanlarımızın güvenli ve daha sağlıklı ürünlere erişmesi için böyle bir işbirliğine imza attı. Bunlar bizim için önemli konular. Sayın bakanlarımızın imzalamış olduğu bu işbirliği protokolü ile beraber inşallah bizim bakanlığımızla ve milli eğitim bakanlığıyla yapılan işbirliği çok daha ileri seviyeye geçecektir. Bu protokollere bizlerde riayet ederek bunu daha üst seviyelere çıkarma gayreti içerisinde olacağız.” diye konuştu.

TÜRKİYE GENELİNDE 9 BİN 309 ÖĞRENCİ PROTOKOL KAPSAMINA ALINACAK

Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Öztürk’te, imzalanan protokolün, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında; Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Laboratuvar Hizmetleri alanlarında Millî Eğitim Bakanlığı uhdesinde 123 okul, 9 bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsadığını söyledi.

İmzalanan protokol kapsamında, okul yöneticisi ve öğretmenlerinin, teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirleneceğini belirten Öztürk, “Yabancı dil ağırlıklı olarak alan öğretim programları ve yüz yüze/dijital eğitim materyalleri hazırlanacak. Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı Eğiticilerinin görev almaları sağlanacak. Alan öğretmenlerinin, ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye/laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenecek. Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak. Alan öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimi/staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapmaları sağlanacak. Alana uygun tohum, gübre, fide, canlı hayvan vb. temrinlik malzeme desteği sağlanacak. Alana uygun donatım yapılacak” dedi. (Yaser ÇAPAROĞLU)