KURTULUŞ CADDESİ YAYALAŞTIRILMALI

  • Eklenme Tarihi :26.07.2022 | 11:43
  • Muhabir :

Hatay Valisi Rahmi Doğan, 3 yıl önce aldıkları karar doğrultusunda Kurtuluş Caddesi yayalaştırılma projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

KURTULUŞ CADDESİ YAYALAŞTIRILMALI

Göreve başladıkları ilk günlerde şehrin tarihi ve kültürel dokusuyla ilgili belediye başkanları ve milletvekilleriyle zaman zaman toplantılar yaptıklarını belirten Vali Doğan, “Yaptığımız toplantıda Kurtuluş Caddesi’nin yayalaştırılması kararını vermiştik. Kurtuluş Caddesi 2 bin yıl önce Roma İmparatorluğu Döneminin en meşhur caddelerinden biri ve ilk aydınlatılan cadde. Fakat bugün çok kötü bir görüntü ile var olan bir cadde durumunda. 3 yıl geçmesine rağmen hala bu cadde yayalaştırılamadı. Bu proje biran önce hayata geçirilmeli, Meclis Kültür ve Sanat Merkezi ve Kurtuluş Caddesi arasındaki Eski Antakya diye tabir ettiğimiz bölgedeki tarihi varlıklarımızda restore edilerek halkımızın, ziyaretçilerimizin hizmetine sunulması gerekmektedir.” dedi.

 

BÜYÜK GAYRET GÖSTERİYORUZ

Tarihi ve kültürel varlıkların tekrardan işlevselleştirilmesi ve halkın hizmetine sunulması anlamında büyük gayret gösterdiklerini belirten Vali Doğan, “İskenderun Kaymakamlık binasını restore ettik ve Kaymakamlık binasını oraya taşıdık. Eski Kaymakamlık binası da tarihi bir yapı ve bu tarihi yapıyı da restore ederek burada bir müze açmayı planlıyoruz. Bizim şuanda depolarımızda sergilenmeyi bekleyen binlerce eser var ve yer olmadığından dolayı sergileyemiyoruz, bu müzenin revize projesi bitmek üzere inşallah önümüzdeki ay içerisinde bu tamamlanacak ve buranın restorasyonuna da başlayacağız ve İskenderun Müzesi olarak faaliyete geçireceğiz.”

MÜDERRİSOĞLU KONAĞI’NDA ATATÜRK DİZİSİ ÇEKİLECEK

“Yine İskenderun’da bulunan tarihi İskenderun Lisemizin de revize projesi inşallah bitmek üzere orayı da açacağız ve İskenderun Lisesi olarak halkımızın hizmetine sunacağız. Reyhanlı ilçemizde Kibar Feyzo filminin, Asi dizisinin çekildiği Müderrisoğlu Konağımız var ve bu konağın restorasyonuna da başlayalı 2 ay oldu ve inşallah Mayıs ayı içerisinde restorasyon çalışmalarını tamamlamış olacağız. Bu konağı bir Stüdyo olarak planladık, orijinal haline uygun bir şekilde restore edilecek. Sayın Cumhurbaşkanımıza da buradan şükranlarımı sunuyorum acele kamulaştırma kararı verdi ve bizde bu karar neticesinde 13 dönümlük araziyi, konağı ve müştemilatını hızlı bir şekilde kamulaştırarak Hatay Valiliğinin mülkiyetine aldık. Önümüzdeki ay stüdyo olarak planladığımız bu konakta ‘Atatürk’ dizisi çekilecek. Sektör heyecanla bu projenin tamamlanmasını bekliyor çünkü Hatay’da o kadar güzel varlıklar var ki, sektördeki kişiler dizi, film çekerken bu görselleri kullanmak istiyorlar. İnşallah bu proje tamamlandığında Hatay’ın tanıtımına ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

SARI OKUL’UN PROJESİ TAMAMLANDI

Kırıkhan’da Sarı Okul diye tabir edilen tarihi yapının da projelendirilmesinin tamamlandığını belirten Vali Doğan, “ Bu tarihi yapıyı da yine orijinal haliyle restore edeceğiz ve işlevsellik kazandıracağız. Kırıkhan Belediyesi, Valiliğimizin desteğiyle inşallah bu yapıyı da Hatay halkının hizmetine sunmuş olacak. Göreve ilk başladığım dönemde de dile getirmiştim, Hatay turizmden hak ettiği payı alamamakta. Bu sebeple Hatay kültürel varlıkları, deniz turizmi anlamında terörle mücadelede yapmış olduğumuz başarılı operasyonlar neticesinde Amanoslar’daki yayla turizmi anlamında çalışmamız, gayret göstermemiz lazım, eksiklikleri biran önce gidererek gelecek ziyaretçilerimize güzel bir Hatay sunmamız lazım. Gastronomimiz var ancak gidebilecek lokanta sayımız çok az. Her bir ilçemizin kendine has yemekleri, lezzetleri var ancak bunların sunumunda problemler yaşıyoruz. Bu sebeple Antakya Konağının üst tarafını Hatay Valiliği Mutfak Sanatları Merkezi yaptık. Arkadaşlar şimdi orada eğitim vermekteler. Hatay’ın aslında çeşidi çok, potansiyeli yüksek. Ben tekrar emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu. (Yaser ÇAPAROĞLU)