YAPARSA AK PARTİ YAPAR!
Hatay’ın Kumlu İlçesi’nde mülkiyeti Kumlu Belediyesi’ne ait olan yaklaşık 3 bin dönümlük sulak ve verimli tarım arazisine TOKİ Başkanlığı tarafından yapılan inşaat çalışmaları kamuoyu gündemine bomba gibi düştü.
6 Şubat’ta Hatay’da meydana gelen ve Asrın Felaketi olarak nitelendirilen deprem sonrasında evleri yıkılan depremzedelerin hak sahibi olduğu yerlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan kriterlere göre çıkardıkları yönetmelik ile Kumlu İlçesi’nde 3 bin dönümlük bulunan mera alanı üzerine yapılan inşaat çalışmaları ile ilgili çelişkili olması akılları bir kez daha karıştırdı.
ZEMİN SIVILAŞMASI OLAN YERLERE İNŞAAT İZNİ KİM TARAFINDAN VERİLDİ?
Hatay’ın Kumlu İlçesi’nde yaklaşan yerel seçimler öncesinde depremzedelerin konut ihtiyacının karşılanması amacıyla yaklaşık 3 bin dönüm tarım arazisi üzerinde bulunan Mera alanlarına inşaat yapım izninin kim veya kimler tarafından nasıl verildiği ise merak konusu oldu. 6 Şubat depremi sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Yerinde Dönüşüm” adlı altında çıkardığı ve olmazsa olmaz ilk 4 madde yer alan “Sıvılaşma olan yerlere imar ve inşaat izni kesinlikle vermeyeceğiz!” ibaresinin neye göre yazıldığı ise akıllarda soru işaretlerini beraberinde getirdi.
HAZİNE ARAZİLERİ VAR İKEN, NEDEN MERA ALANINDA İNŞAAT YAPILIYOR?
Hatay’ın Kumlu İlçesi’nde bulunan ve Mülkiyeti Kumlu Belediyesi’ne ait yaklaşık 3 bin dönümlük mera alanı aceleye getirilerek önce AFAD’a, ardından ise TOKİ Başkanlığı’na devredilerek depremzedelerin konut ihtiyacının karşılanması için yapılan inşaat çalışmalarına köylüler tepki gösteriyor. Kumlu İlçesi’nde bulunan mera alanlarının üzerine konut yapılmasına anlam veremediklerini belirten köylüler, “Amik Ovası’nın en verimli topraklarının bulunduğu tarım arazilerinin üzerine TOKİ Başkanlığı tarafından yapılan konut çalışmalarına anlam verememekteyiz. Yaklaşık 3 bin dönümlük alan üzerinde 12-15 bin arası küçükbaş hayvan faydalanmaktadır. Bu konut yapmak için ayrılmış olan inşaatların nerelere yapılacağı yönetmeliklerde belli iken, nasıl oluyor bu alanın zemininde sıvılaşma olan yerlere inşaat izni veriliyor? Devletimize ait olan inşaat yapımına uygun hazine arazileri var iken, neden verimli topraklar üzerinde inşaat yapılıyor? Bizler hayvancılıkla uğraşan ve geçimini hayvancılık üzerinden sağlamaya çalışan üreticiler ve köylüler olarak mera alanları üzerinde devletimizin aldığı ve başlattığı konut yapım işinin bir an önce durdurulmasını istiyoruz.” dediler.