MKÜ’de Hayvanları Koruma Günü!

  • Eklenme Tarihi :08.10.2022 | 12:20
  • Muhabir :

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından Veteriner Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda Hayvanları Koruma Günü etkinliği gerçekleştirildi.

MKÜ’de Hayvanları Koruma Günü!

Etkinliğin açılış konuşması gerçekleştiren Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaca gerçekleştirilen program ile evlerimizdeki, sokaklarımızdaki, çiftliklerimizdeki ve doğal yaşam alanlarındaki hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmek, onları korumak ve onların toplum yaşamındaki öneminin anlatılması amaçlandığını söyledi. Hayvanlar ve bitkilerin bir örnek, bir sembol ve bir kült olarak her zaman ön sıralarda yer aldığını, hayatın temel görüntüsü ve varoluşun ifadesi olduğu belirten Karaca, konuşmasında Türk kültürünün ve İslam inancının hayvanlara verdiği öneme değindi. Karaca, hayvanlar için vakıf kuran, kuş evleri yapan ya da sevap için sadece sokak hayvanlarını değil vahşi hayvanları bile besleyen kültür, bugün takip edilmesi gereken örnekler olarak karşımızda durduğunu sözlerine ekledi.

 

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu: ”Doğanın tahrip edilmesi ve yaban hayvanlarının yaşam alanlarının yok edilmesi ve bunun sonucunda yaşanan felaketler günümüzün en temel sorunudur. Ülkemizde sahipsiz hayvanlar konusunda yapılan çalışmalar beklenen ve istenen sonucu ortaya çıkarmamaktadır. Bu konuda sorumluluk verilen yerel yönetimlerde yapısal sorunlar ve personel yetersizliği gibi ciddi eksikler bulunmaktadır. Bu durumdan en fazla sahipsiz hayvanlar etkilenmektedir. Hayvana eziyet ve şiddetin olduğu yerde, insana eziyet ve şiddetin varlığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Suçla mücadelenin ilk basamağında hayvana olan her türlü şiddetin durdurulması gerekmektedir. Hayvan hakları konusundan toplumun bilinçlenmesi için okullardan başlayan gerekli adımlar atılmalı, hayvanları koruma amaçlı daha etkin ve caydırıcı önlemler alınmalıdır. “ dedi. Programa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden Veteriner Hekim İsmail Hekimoğlu’nun Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün Hayvanları Koruma Faaliyetleri konulu sunumu ile devam edildi. Etkinliğin Veteriner Fakültesi bahçesindeki kısmında kampüsteki hayvanlar için mama bırakıldı.