PROJE 11 İLDE UYGULANACAK

  • Eklenme Tarihi :27.01.2023 | 09:45
  • Muhabir :

Türkiye’de uygulanan en yüksek bütçeli sosyal girişimcilik projesi başlangıç toplantısı yapıldı.

PROJE 11 İLDE UYGULANACAK

Sosyal girişimcilik odağında, kadınların ve gençlerin sosyoekonomik yönden güçlendirilmesi ve toplumsal uyumu sağlanmasını amaçlayan SEEKO projesi düzenlenen toplantı ile başladı. 39 milyon 500 bin liralık bütçesi ile Türkiye’de uygulanan en yüksek bütçeli sosyal girişimcilik projesi olarak dikkat çeken projeye DOĞAKA ev sahipliği yapacak ve Hatay, Kahramanmaraş ile Osmaniye BAŞTA olmak üzere toplam 11 ilde uygulanacak. 

 

 

HATAY’DA Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen mali yardım programları çerçevesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası işbirliği ile kabul edilen Sosyal Girişimcilik Uyum ve Güçlendirme Projesi’nin (SEECO) başlangıç toplantısı yapıldı.

Hatay Meclis Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Belediye Başkanları, Kurum  ve Kuruluşların Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşları ile çok sayıda katılımcı katıldı.

BUR ÇOK PROJE DOĞAKA KAYNAKLARIYLA YAPILDI

Toplantıda konuşan Hatay Valisi Rahmi Doğan, güzel kaynaklar temin edildiğinde Avrupa Birliği projeleriyle çok güzel işler başarıldığını söyledi.

Doğu Akdeniz Kalkama Ajansı’nın (DOĞAKA) çok güzel projelere imza attığını belirten Vali Doğan, “Gerek ilimiz Hatay’da gerekse, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de DOĞAKA’nın kaynaklarıyla yapılıp hayata geçirilen çok güzel projeler var. İçinde bulunduğumuz bu salonda o projelerden bir tanesi. Malum bu salon Hatay Devleti’nin Meclis binası. Valilik olarak burayı kamulaştırdıktan sonra hazırlanan proje ile restorasyon çalışmaları DOĞAKA’nın kaynaklarından yapıldı.” dedi.

KAYNAKLARI EN İYİ ŞEKİLDE KULLANMAYA DİKKAT EDİYORUZ

Valilik yaptığı illerde DOĞAKA kaynaklarını en iyi şekilde kullanmaya dikkat ettiğini belirten Vali Doğan, “DOĞAKA’dan temin ettiğimiz finansmanla halkımızın ihtiyaçlarını karşılayabilecek, bir takım çalışmalar yaptık. DOĞAKA Kaynaklarını kullanarak şu anda Yayladağı’nda bir Dalış Merkezi yapıyoruz. Burası dünyanın en güzel coğrafyalarından bir tanesi ve burada bir Dalış Merkezi ile yanına bir sosyal tesis yapıyoruz. Bu yine DOĞAKA kaynaklarından yararlanılarak yapılan bir proje. İnşallah Dalış merkezimizi kısa bir süre içerisinde yaz gelmeden burayı faaliyete geçireceğiz.”

BELEDİYELERİ DE YANIMIZA PAYDAŞ ALIYORUZ

“Bu kaynakları kullanırken belediyelerimizi de yanımıza paydaş alıyoruz. Kaymakamlıkları paydaş alıyoruz. Zaman zaman özel sektör ve STK’lardan da birlikte çalıştığımız paydaşlarımız var. Yine Hatay’da DOĞAKA kaynaklarını kullanarak yapmış olduğumuz bir yat limanı var. Bugün itibari ile 180 tane yatın barınabileceği, HADO olarak bilinen Deniz Otobüslerinin de kullandığı bir limanımız var. Bu limanın yapımına DOĞAKA kaynaklarını kullanarak başladık. DOĞAKA Kamu kurumlarına 2 milyon lira bir ödenek veriyor ama cansuyu olması anlamında bu kaynak çok önemli. Çünkü bu kaynakla projeye başlıyoruz ve projeye başlandıktan sonra gerisi geliyor.”

PROJEYE BAŞLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

“Çünkü bir yerden başladıktan sonra proje bir şekilde yürüyor. Bir işe başlayabilmek çok önemli. Bu yüzden imkanlar kaynaklar küçükmüş gibi görünse de DOĞAKA’dan alınan kaynaklarla bu büyük projelere başlanıyor.  DOĞAKA’nın özel sektöre yatırımcıya da çok ciddi kaynaklar ayırıyor. Kadınlarımız, gençlerimiz bu küçük destekle işe başlayıp işlerini büyütüyorlar. Yine kalkınma ajanslarının güdümlü projeleri var. Bu güdümlü projeler kapsamında da yapmış olduğumuz çok güzel işler var. Hatay Cazibe Merkezleri projesi kapsamında gerekli kaynağı alan bir il olmamız açısından da önemli” dedi.

DESTEK OLMANIZI BEKLİYORUZ

DOĞAK’nın desteklerinin azımsanamayacak kadar önemli olduğunun altını çizen Vali Doğan, “Verilen destekler yerinde kullanıldığı takdirde hem kadınlarımızı hemde gençlerimize büyük katkı verecektir. Bu projemizin uygulanacağı İskenderun Belediyesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Osmaniye Belediyesi’yle bir işbirliği var. Ben bu projeden gelecek olan kaynakların hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesile ile projeye emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Buraya gerekli özeni göstererek, bu kaynakların etkin ve verimli kullanımı açısından da bizlere destek olmanızı bekliyoruz.” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ve DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’nun yaptığı konuşmaların ardından projenin paydaşları olan belediyelerin temsilcileri işbirliği protokolünü imzaladı. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Rüstem Keleş ve Osmaniye Belediyesi Başkan Yardımcısı Hacer Burcu Yüceer’in işbirliği protokolünü imzalamasının ardından toplantının ilk bölümü sona erdi.

PROJE 39 MİLYON 500 BİN EURO BÜTÇEYİ SAHİP

Sosyal Girişimcilik Uyum ve Güçlendirme Projesi’nin (SEECO) Türkiye’de uygulanan en yüksek bütçeli sosyal girişimcilik projesi olarak dikkat çekiyor. DOĞAKA’nın yanı sıra Çukurava, İpekyolu, Dicle ve Karaman Kalkınma Ajansları da kendi bölgelerinde bu projeyi uygulayacaklar. Projenin amacı ise sosyal girişimcilik odağında kadınların sosyoekonomik yönden güçlendirilmesi ve toplumsal uyumu sağlanması. Projenin hedef odağı kadınlar ve 30 yaşı altı genç girişimciler olacak. 39 milyon 500 bin avroluk bir projeye sahip olan proje 2021 yılında başlatılan projenin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. (Yaser ÇAPAROĞLU)