SAHAFLAR CAN ÇEKİŞİYOR

  • Eklenme Tarihi :04.02.2023 | 01:23

Antakya’da 24 yıldır sahafçılık yapan İbrahim Binici, yaşanan hayat pahalılığı ve kitaba olan ilginin azalmasından dolayı sahafçılığın son yıllarını yaşadığını söyledi.

SAHAFLAR CAN ÇEKİŞİYOR

Birer kitap müzesi olarak kabul edilen sahaflar zor günler yaşıyor. Bunlardan birisi de Antakya’da 24 yıldır sahafçılık yapan İbrahim Binici, yıllardır mesleğini büyük bir sevgiyle yapan Binici, artık sahafçılığın son yıllarını yaşadığını söyledi.

İNSANLAR 3 KİTAP ALACAĞINA 1 KİTAP ALIYOR

Yaşanan hayat pahalılığı ve kapatılan kağıt fabrikalarının kitap fiyatlarının artışında önemli rol oynadığını belirten Binici, “Bugün en ucuz kitapların fiyatı 60 ile 75 lira arasında değişiyor. Böyle giderse birkaç yıl içerisinde Türkiye’de sahaf kalmayacak. Bunun en büyük sebeplerinden biride kapatılan kağıt fabrikaları ve günümüzde yaşanan hayat pahalılığı insanlar 3 kitap alacağına 1 kitap alıyor. Aslında okumak istiyor. 3-4 kitap alıp okumak istiyor ama gücü yetmediği için tek kitapla yetiniyor.” dedi.

BİR NEDENİ DE DİJİTAL ORTAM

Dijital ortamda kitap satan şirketlerle de rekabet edemediklerini belirten Binici, “Sahafçılığın can çekişmesinin önemli bir nedeni de dijital ortamda kitap satan şirketler. Mesela şimdi dijital ortamda yüzde 50 indirim var. Biz direk yayıncılarla çalışamıyoruz. O yüzden dijital ortamla rekabet edemiyoruz. Bu şartlarda edemeyiz zaten. Çünkü bize fatura yükleniyor. Artı kargo parası yükleniyor. İnternet üzerinden kitap satan şirketler zaten global şirketler. Bizim onlarla rekabet etme şansımız yok”

OKUYUCU YAŞIMIZ DÜŞTÜ

“Antakya’da 24 yıldır sahafçılık yapıyorum. Sahafçılığa ilk başladığım yıllarda kitaba genel olarak yüzde 30 ilgi vardı. Var olan bu ilgi yıllar geçtikçe düştü. Okuyucu yaşı da düştü. Şu anda okuyucu yaşımız 10 ila 35 yaş aralığına düştü. Eskiden 50-60 yaşındaki insanlar kitap okuyordu. Günümüzde insanlar geçim derdine düştüğü için kitap alamıyor. Alanlarda harçlıklarını biriktirerek kitap alıyor. Bu yüzden okuyucu yaşımızda düştü.”

BİZİ AYAKTA TUTAN POÜLER KÜLTÜR KİTAPLARI

Bundan 10-15 sene önce felsefe, tarih, sosyoloji kitaplarına büyük ilgi vardı. Antakya’nın geniş arşivli bir kitap evine ihtiyacı vardı ve biz bunu gerçekleştirdik. Ama günümüzde okuyucular artık popüler kültür üzerine yazılan kitapları okuyor. Sattığımız kitaplar hep popüler kültür üzerine. Ama iyi ki de satılıyor. Yoksa biz ayakta duramazdık. Şu anda arşivimizde 40 bin çeşit kitap var. 40 bin çeşit kitap olmasına rağmen biz ayakta durmaya çalışıyoruz. Bizi şu anda ayakta tutan popüler kültür kitapları” dedi.

OKUR KİTLESİ EKONOMİK OLARAK ZAYIF

Böyle gittiği sürece ilerde sahaf kalmayacağını belirten Binici, “Bu şartlarda ayakta durmamız çok zor. Böyle gittiği takdirde sadece Antakya‘da değil, Türkiye’de kitapçı kalmayacak. Bugün incecik kitap 75 lira. Kitaplar pahalı insanların alışkanlıkları değişiyor. Okur kitlesi de ekonomik olarak zayıf, fiyatların da bu kadar fahiş olması okurları çok etkiliyor. Dediğim gibi daha önce 3-4 kitap alan okurlar gelip fiyatları gördüğünde tek kitap alıyor, yada hiç almıyor.” diye konuştu. (Yaser ÇAPAROĞLU)