SAKLI SANDIKTAN GÜNÜMÜZE

  • Eklenme Tarihi :02.11.2022 | 13:35
  • Muhabir :Haber Merkezi

HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Begül Arıöz, “Saklı Sandıktan Günümüze” adlı kişisel sergisini açtı. Kültür ve Turizm il Müdürlüğü işbirliği ile açılan sergi 15 Kasım’a kadar açık kalacak.

 SAKLI SANDIKTAN GÜNÜMÜZE

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen sergiyi Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, il Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işıkgör, Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy ile birlikte açtı. 19 ve 20 yüzyıla ait kilim desenlerinin işlendiği ayakkabıların ve kilimlerin sergilendiği sergiyi gezen Kaymakam Harputlu, eserlerle ilgili Begül Arıöz’den bilgi aldı. Sergi sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü.

DESENLERİ GÜNCEL OLARAK KULLANDIM

Sergi ile ilgili bilgi veren MKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Begül Arıöz, sergide sergilenen kilimlerin 19. ve 20. Yüzyıla ait kilimler olduğunu belirterek, “Uzmanlık alanım geleneksel Türk sanatları, halı ve kilim. Sergimizde sergilenen kilimler etnografya deposunda bulunan kilimler. Depodaki tekstil materyalleri, halı ve kilimler üzerine izinli olarak 3 yıla yakın bir zaman çalıştım. O dönemlerde kilim ve halılarda kullanılan desenleri günümüze taşımak için çalışmalara başladım. Desenleri ayakkabılara işleyerek gün yüzüne çıkarma fikri doğdu. Bu fikir çerçevesinde çalışmalarıma başladım.” dedi.

SERGİNİN KONSEPTİNDE HALI VE KİLİMLER VAR

Hatay’ın yöresel ve geleneksel el sanatları arasında yer alan halı ve kilimlerdeki desenleri ayakkabılar üzerine güncel halde kullandığını belirten Arıöz, “Serginin konseptinde temelde halı ve kilimler var. Bizim için önemli olan bugün bunları nasıl değerlendirdiğimiz. Amacım, bu desenleri günümüzde insanlarımıza sunmak ve bunun devamını sürdürebilirliğini organik bir malzeme ile sağlamak. Ayakkabılara kullandığı desenleri hem modernize ettim hemde çok sağlıklı bir malzeme olan yünü tercih ettim.”

TEKELLERİ OLAN ÜRÜNLER

Kilim ve Halılarda bulunan desenleri ayakkabılarda kullanma amacımda, sadece bir kilimin yada halının yere serilip, yada duvara asılarak kullanılmasından ziyade  günümüze taşımak. Şu anda sergimizde 15 tane eser sergileniyor. 19. ve 20. Yüzyıla ait kilim ve halılarda kullanılan ipliklerin iplik analizleri de yapıldı. Eserlerde aynı incelikte iplikler kullanıldı. Hepsi birbiriyle bağlantılı, nedenleri, sebepleri ve temelleri olan ürünler.” dedi.

ESERLER YURT DIŞINDA DA SERGİLENECEK

Hatay Arkeoloji Müzesinde sergilenen Türk motifli ayakkabıların yurt dışında da sergileneceğini belirten Arıöz, “Bura ki sergimiz 15 Kasım’a kadar açık kalacak. 15 Kasımdan sonra ürünlerimizi Bahreyn, Katar ve Dubai’de açacağımız sergilerde de sergileyeceğiz. Geleneksel Türk sanatlarının yurt dışında 61 ülkede Yunus Emre Enstitüsü ile desteklenen bir tarafı var bende onlar sayesinde 30’a yakın ülkede bulundum. Büyükelçiliklerin özel davetlisi olarak Bahreyn, Katar ve Dubai’de eserlerimizi sergileyeceğiz.” diye konuştu.