ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ

  • Eklenme Tarihi :28.11.2022 | 11:30
  • Muhabir :

Hatay Tabip Odası Kadın Hekimlik Kolu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ

Tabipler Odası’nda basın açıklamasını okuyan Dr. Şükran Güleç Barutçu, şeddetin her türlüsüne karşı mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.

 

Kadınlar olarak her yeni güne yeni bir şiddet, baskı, savaş gerçeğiyle başladıklarını belirten Barutçu, “Bitmeyen savaşlar, ekonomik krizler, yoksulluk, tarihin her döneminde olduğu gibi toplumda yine en önce kadınları hedef alıyor. Savaşlar, ekolojik yıkım ve pandemi gerçeği ile tekrar gördük ki krizlerden beslenen erkek iktidarlar olurken, yıkıcı sonuçlarından en fazla ve ilk olarak kadınlar etkileniyor.” dedi.

KADINLAR HAYATTAN KOPMAYA DEVAM EDİYOR

“Cezasızlık ile ödüllendirilen erkek şiddeti, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi sonrası kadınları hayattan koparmaya devam ediyor.” diyen Barutçu, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre de; Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra erkekler tarafından katledilen kadınların sayısı artıyor. Sözde “Dönüşen” dünya kadınlara yeni şiddet biçimleri getirirken, çocuk yaşta evliliğe zorlanma, namus adı altında kadın kırımları muhafazakarlaşan politikaların da etkisiyle baş göstermeye devam ediyor. Tüm dünya Taliban rejiminin Afgan kadın ve çocuklarına yaptıklarını, İran mollalarının gericiliğini seyre duruyor.”

ŞİDDETLE KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ

“Biz kadın hekimler ise hem yaşadığımız hak kayıpları hem de kamusal ve özel alanda toplumsal cinsiyet rolleriyle mücadele ederken bir de performans baskısı, esnek çalışma saatleri, güvensiz çalışma ortamları, mobbing, sağlıkta şiddet ile karşı karşıya kalıyoruz. Sağlığı sunanlar olarak sağlık hizmetlerinin kadın sağlığına ne denli kör olduğuna her gün şahitlik ediyoruz. Sermayeye büyük paylar ayıran bütçelerde HPV aşısına, gebeliği önleyici yöntemlere ve daha birçok koruyucu sağlık hizmetine yer verilmiyor. Bizler emeğimize sahip çıkarken, kadın sağlığına kör sağlık hizmeti yapılanmasına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz.” dedi.

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI

Her alanda sıkışmış kapitalist ataerkil sistemin çözümü kadınları, emekçileri, akademiyi, bilim insanlarını hedef almakta bulduğunu belirten Barutçu, “Ancak hem dünyada hem de ülkemizde artan bu saldırılara karşı kadın mücadelesi de hız kesmeden devam ediyor. İran’da molla rejimine karşı çıkan kadınların direnişi tüm kadınlara cesaret veriyor. Bizler de sağlıklı bir toplum için kadın mücadelesini birincil görüyoruz. Umut etmek ve direnci büyütmek için çok sebebimiz var. Savaşın, ekolojik yıkımın, tüketim toplumu dayatmasının, ölümün karşısında üretken, örgütlü, özgürlükçü, yaşamdan yana olan kadınlar var. Yaşasın kadın dayanışması” diye konuştu.