TARIM FUARI AÇILDI!

  • Eklenme Tarihi :26.10.2022 | 14:35
  • Muhabir :

TARIM FUARI KAPILARINI AÇTI

TARIM FUARI AÇILDI!

 Hatay Tarım Fuarı, medeniyetler bahçesi EXPO’da kapılarını ziyaretçilerine açtı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Tarafından bu sene 5’incisi düzenlenen Hatay Tarım Fuarının açılış törenine, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, Saadet Partisi GİK üyesi Necmettin Çalışkan ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Artık Hatay’ın bir fuar alanı olduğunu söyledi. 

YAZ KIŞ KULLANABİLECEĞİMİZ BİR ALAN

Fuar alanının Yaz-kış fark etmeden kullanılacak şekilde dizayn edildiğini aktaran Savaş, “Biz burayı yaparken çok şey konuştular. Hatta biz EXPO alırken, EXPO’yu alamaz dediler, yaparken, yapamaz dediler, çalışırken bitiremez dediler. Hatta EXPO’yu açamaz dediler. Ama şu anda gördüğünüz EXPO alanında, bundan sonra yıllarca rahat rahat kullanacağımız, bir fuar alanımız oldu. Bu fuar alanı yaz aylarında ve kış aylarında rahatlıkla kullanacağımız, iklimlendirmesi yapılmış, sahne hariç 3 bin 500 kişinin sığacağı bir alana sahip olduk. Yani artık Hatay’ın bir fuar alanı var.” dedi.

TARIM ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Tarımın ne kadar önemli olduğunu herkesin bildiğini belirten Başkan savaş, “Pandemi ve arkasından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu dönemde insanlar 1 kilo ayçiçeği almak için market market dolaşmak zorunda kaldı. Günümüzde biri teknoloji alanında gelişen ülkeler, 2’inciside tarımda gelişen ülkeler olmak üzere dünya iki yana doğru eğiliyor. Biz şu anda ülke olarak endüstri 2.5’teyiz. Yani sadece ara ürün üretebiliyoruz.”

HERKES KAFASINA GÖRE EKİP BİÇİYOR

“Ama adı üstünde Anadolu, ananın şefkati var. Ana’nın sevgisi var. Aynı zamanda dopdolu bir yer. Yani Anadolu’da bereket fışkırıyor. Burası tarımın ilk uygulandığı yerlerin başında geliyor. Zeytinin sofrayla buluştuğu ilk yer. İpek yolunun geçtiği yer, buğdayın ilk filiz verdiği yer. Dört mevsimi aynı anda yaşadığımız bir yer. Ne ekerseniz onu biçiyorsunuz. Ama ne Hatay’da ne Türkiye’nin herhangi bir yerinde, Ankara gözetiminde ekilip biçilen bir yer yok. Herkes kafasına göre ekip biçiyor. Bu sene pamuk mu yüksek fiyata gitti, pamuk ekiyoruz. Buğday mı buğday ekiyoruz.” dedi.

BİZ BİR ADIM ATTIK

Tarımın Ankara’da bakanlık tarafından organize edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Savaş, “Bütün Türkiye taranarak, havasına, suyuna uygun ürünlerin ekilmesi şart. Tarımı çeşitlendirmek ve Türkiye için ideali bulmak zorundayız. Biz bunu yerelde yapmaya çalıştık. Çünkü şu anda tarımda çalışan insan sayımız 36 binden 8 bin küsüre düştü. Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan insanlarımız topraklarını satıp şehre göçme peşindeler. Biz bu döngüyü tersine çevirmek için, en azından şehirdeki işsiz sayısını azaltmak tarımla uğraşmalarını sağlamak için bir adım attık.” 

15 BİN ÇİFTÇİMİZE DESTEK VERİYORUZ

“15 bin çiftçimizle tohum desteği veriyoruz. Gübre desteği veriyoruz ve Türkiye’nin en ucuz ve en kaliteli organik gübresini yaptık. Üretim maliyetine çiftçimizin ayağına kadar götürüyoruz. Bunun yanında 70 ortaklı bir şirket kurduk. Bu şirket vasıtası ile üretilen ürünlerin teknoloji ile endüstriyle buluşmasını sağladık. Şu anda yurt dışına ihracata başladık. Yılda bir ton gıda kurutuyorduk. Bunu şu anda 21 tona çıkardık. 15 bin çiftçimizle alım garantili anlaşma yapıyoruz. Onlarda rahat rahat ekiyorlar, bizde bunu kurutup paketleyip yurt dışına satıyoruz.” diye konuştu.

40 FİRMA ÜRÜNLERİNİ SERGİLEYECEK

Düzenledikleri fuarda geleneksel tarımla teknolojiyi buluşturduklarını belirten Başkan Savaş, Artık bundan sonra bu merkezin fuar merkezi olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Hatay 5’nci tarım fuarının açılışı gerçekleşti. 29 ekim’e kadar EXPO alınanda açık kalacak olan fuarda 40 firma ürünlerini sergileyecek. (Yaser ÇAPAROĞLU)