Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Hatay Havalimanı’nın bakanlık tarafından yeniden yerinde yapılacağının belirtilmesinin ardından bir yazılı açıklama gerçekleştirdi.
Hatay Havalimanı’nın yıllar önce kış aylarında meydana gelen aşırı yağış sonrasında su basmasının ardından, şimdi de 6 Şubat’ta meydana gelen depremden dolayı ağır hasar gördü. 6 Şubat’ta meydana gelen depremde ağır hasar gören Hatay Havalimanı bakanlık tarafından uzun bir süre uçuşlara kapatıldı. Uçuşlara kapatılan Hatay Havalimanı’nın yeniden yerinde yapılacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yaptığı açıklamanın ardından Hatay’da doğa ve tabiat alanında faaliyet gösteren Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç tarafından bir açıklama yapıldı.
HATAY HAVALİMANI’NIN KULLANILAMAMASI YARDIMI GECİKTİRDİ!
Gerçekleştirdiği yazılı açıklamasında meydana gelen deprem sonrasında Hatay Havalimanı’nın kullanılamamasının bölgeye yardımın gelmesini geciktirdiğini belirten Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, “6 Şubat 2023’te sabaha karşı saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden oldukça fazla olumsuz etkilenen ve uçuş pistinde çökmeler olan Hatay havalimanı kullanılamaz hale gelmiştir. Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Hassa, Belen, İskenderun afetin yakıcı ve can alıcı boyutuyla mücadele ederken, ne yazık ki havalimanının kullanılamaması ilkyardım, arama kurtarma ekipleri ve ekipmanlarının bölgeye ulaşmasını ciddi anlamda geciktirmiştir.” dedi.
TARIMSAL ÜRÜNLERİN SAĞLIĞI AÇISINDAN UYGUN DEĞİLDİR!
Hatay Havalimanı’nın mevcut konumunun bölgede yetiştirilen tarımsal ürünlerin sağlığı açısından uygun olmadığını belirten Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, “Hatay Havalimanı, jeomorfolojik açıdan Antakya-Kahramanmaraş grabeni veya çöküntü oluğu olarak tanımlanan sahada yer alan 1950’lerden itibaren kurutulmaya çalışılan Amik Gölü’nün en derin kısmına 2007 yılında inşaa edilmiştir. Hatay Havalimanının mevcut konumu, havalimanının ekolojik ve çevresel etkileri, kurulduğu yerin litolojik ve tektonik özellikleri, hidrolojik havza özellikleri, mikroklimatik özellikleri açısından ve yetiştirilen tarımsal ürünlerin sağlığı açısından uygun değildir.” dedi.
BAŞKAN ÖĞÜNÇ, HATAY HAVALİMANI HAKKINDA BİLİMSEL BİLGİLERİ SIRALADI
Hatay Havalimanı’nın mevcut konumu hakkında bilimsel bilgiler veren Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, “Havalimanının kurulmuş olduğu Alüvyal zeminde zaman içerisinde deprem olmadan dahi çökmeler devam etmektedir. Bunun kanıtları vardır. Yaşanan ve yaşanabilecek depremler ise çökme ivmesini, sıvılaşmayı arttırabilecek niteliktedir. Kurutulduğu iddia edilen Amik Gölü, kış aylarında yeniden su toplayarak varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Hemen hemen her kış oluşan göl bazı yıllarda artan yağış miktarı ile daha geniş bir alana yayılmaktadır. Buna bağlı olarak taşkın boyutu ve oluşturduğu olumsuzluklar da arttırmaktadır. 2012, 2019 kış aylarında taşkın miktarındaki artış havalimanının kullanımını olumsuz etkilemiş, limana gidişin gerçekleştiği karayolu ve yakın çevresi günlerce sular altında kalmıştır. Gölün yeniden oluşması ve sularının taşması, havalimanına yapılmış olan yatırımların revizyonunu gerektirmekte ve maliyetini sürekli arttırmaktadır. Lübnan dağlarından kaynağını alan Asi Nehri havzasında kalan Amik Gölü ve Amik ovası yörede su kontrolü açısından önemi büyük olan bir jeomorfolojik ünitedir. Nitekim 6 Şubat depremlerinde Suriye’de yıkılan bir barajın suları Amik ovası tabanında yayılmış böylelikle Antakya ve Samandağ ikincil bir felaketten korunmuştur. Göçmen kuşların göç yolu üzerinde olan havalimanın mevcut yeri, kuşların etkisiyle uçaklarda yaşanabilecek riskleri arttıracak niteliktedir. Yaz aylarında (Nisan-Ekim arasında) Güneybatı-Kuzeydoğu yönlü ve şiddetli rüzgarların etkisinde kalan ovada Hatay Havalimanı bu rüzgarın en şiddetli estiği ve türbülans oluşumlarının yoğun olduğu konumlardan birindedir. Bu durum ise uçakların iniş ve kalkışlarında panik oluşmasına, uçuşun konforuna ciddi olumsuz etkiler yapmaktadır. Bugüne kadar bir kazanın yaşanmaması da önemli bir şans olarak değerlendirilmelidir. Kış aylarında saha özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğun sis ile uçuşun zorlaştığı mikroklimatik şartlar barındırmaktadır. Kurutulmaya çalışılan gölün aynası (göl tabanı) üzerinde inşaa edilen Hatay Havalimanı Amik ovasının 1. decede verimli tarım alanlarına çok yakın bir konuma sahiptir. Havalimanına inen-kalkan uçaklar, lojistik destek ve havalimanına olan ulaşım yoğunluğu gibi etkilerle çevre ve tarım alanları üzerinde de baskı oluşturmaktadır.” dedi.
AMİK GÖLÜ OLARAK YENİDEN KAZANDIRILSIN!
Hatay Havalimanı’nın yukarıda saydıkları nedenlerden dolayı yeniden yerinde yapılmasını doğru bulmadıklarını ve onaylamadıklarını belirten Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, “Günümüzün vazgeçilmezi özelliğindeki hava ulaşımına elbette Hatay İlinin de ihtiyacı vardır. Ancak havalimanının yeniden yapımının gündeme geldiği bugünlerde mevcut yere yeniden havalimanı inşaasını yukarıda saydığımız ve daha da arttırılabilir nedenlerden dolayı doğru bulmuyor ve onaylamıyoruz. Mevcut yerin başka amaçlarla da kullanılmasına karşı olduğumuzu buranın yeniden Amik Gölü olarak ekosisteme ve çevreye faydasının daha fazla olacağına inanıyoruz. Havalimanı yapımı için alternatif önerilenimizi de yetkili kurumlarla paylaşmış bulunuyoruz. Bu sahalarda gerekli tetkiklerin, konunun uzmanları tarafından yapılmasını ve Hatay’ın her doğal koşul altında faal olacak uygun yeni bir havalimanına kavuşmasını yetkili kurumların işbirliği ile mümkün olduğuna inanıyoruz.” dedi. (MERTUĞRUL OKTAY)