Eğitimciler Savunmasız Ve Korunmasız Bırakılmamalıdır! - Hatay Söz Gazetesi

Eğitimciler Savunmasız Ve Korunmasız Bırakılmamalıdır!

  • Eklenme Tarihi :15.04.2026 | 16:20
  • Muhabir :Haber Merkezi

Eğitimciler Savunmasız Ve Korunmasız Bırakılmamalıdır!

Şanlıurfa İli'ne bağlı Siverek İlçesi'nde bulunan Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eski bir öğrenci tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrasında ülke genelinde 1 günlük iş bırakma kararı alan Eğitim Bir-Sen Hatay Şubesi Hizmet Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Gerçekleştirilen basın açıklamasına Defne İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Kemal Gülistan, Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, sendika yöneticileri ve öğretmenler katılım gösterdi.

Yaşanan şiddet olaylarının toplumsal değerlerin çöküş alameti olduğunu belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Şiddet olayları toplum içinde yaygınlaşmış, eğitim kurumları şiddet olaylarının sıklıkla yaşandığı alanlara dönüşmüş, eğitim çalışanları şiddetin adeta açık bir hedefi olmuştur. Bu manzara toplumsal değerlerin çöküş göstergesidir. Bu yaşananlar karşısında herkesin başını iki eli arasına alıp bu gidiş nereye sorusunu sormalı, sorumluluğunu düşünmelidir.

Öğretmenin itibarsızlaşması da toplumsal değerlerin çöküş alametidir. Bu topraklarda bin yıldır var olan “Bir harf öğretene 40 yıl hizmet etmek gerekir” anlayışı terk edildi. Eğitimciler, her türlü mecra kullanılarak yıpratılan şikayet edilen, darp edilen insanlara dönüştürüldü.  Bu yanlış iklimin sonucunda Siverek’te yaşadığımız vahim tablo oluşmuştur." dedi.

 

EĞİTİM ÇALIŞANLARI CAN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ENDİŞELİDİR!

 

Yaşanan şiddet olayının eğitim çalışanlarını can güvenliği konusunda endişeye sevk ettiğini belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "ABD gibi ülkelerde  sıklıkla görülen silahlı okul baskının bir benzerinin ülkemizde gerçekleşmesi, bugüne kadar yaşananlar sebebiyle görevleri başında can güvenliğinden endişesi taşıyan eğitim çalışanlarını daha büyük bir endişeye sevk etmektedir. Tüm Türkiye’de 1 gün iş bırakarak gösterdiğimiz tepki bu büyük endişenin görülmesini de sağlamak amacı taşımaktadır. Her yıl Öğretmenler Günü kutlamaları yapılıyor. Öğretmenliğin değerine dair güzel sözler söyleniyor, öğretmenlerle yaşanmış kıymetli hatıralar paylaşılıyor. Ama  hemen ertesinde hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz." dedi.

 

BU TABLOYU KABUL ETMİYORUZ!

 

Meydana gelen bu olaydan ve ortaya çıkan bu tablodan ülkeye hayır gelmeyeceğini belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Geliştirilen, kurulan mekanizmalar, toplumun üzerine boca edilen haberlerle öğretmenin itibarı yok edilmeye devam ediyor. Biz' Öğretmene Değer Her Şeye Değer' derken toplumda öğretmen sahipsizdir, vuranın yanına kar kalır düşüncesi hakim olmaktadır. Bu iklimde maalesef öğretmenler öğrencisinden ve velisinden korkar hâle gelmiştir. Bu tablo doğru değildir. Bu tablodan ülkemize fayda gelmez. Yarınlarımız aydınlanmaz. Bu tablodan sevgi saygı çıkmaz. Bu tabloyu kabul etmiyoruz! Yakın zamanda İstanbul’da Fatma Nur Çelik’in şehit edilmesi, Ankara Pursaklar’da bir grubun okula saldırarak öğretmeni darp etmesi ve dün Siverek’te öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, polisimizi ve vatandaşlarımızı hedef alan menfur saldırı bizi 81 ilde iş bırakmaya ve kitlesel eylem kararı almaya sevk etmiştir." dedi.

 

ŞİDDET YAYGIN BİR TOPLUMSAL SORUNDUR

 

Şiddetin toplumsal bir sorun haline geldiğini belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Bu saldırılar sadece bireylere değil; eğitime, topluma ve doğrudan geleceğimize yapılmaktadır.

Siverek’te Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eski bir öğrenci tarafından gerçekleştirilen saldırı, bir kez daha göstermiştir ki; okullarımızda eğitimcilerimize ve öğrencilerimize yönelen şiddet artık münferit değil, yaygın bir toplumsal sorundur. Bu durum, toplumsal çürümeyi açıkça gözler önüne sermektedir." dedi.

 

EĞİTİMİ KONUŞMAMIZ GEREKİRKEN, ŞİDDETİ KONUŞMAK BİZLERİ ÜZÜYOR!

 

Eğitim çağındaki çocukların şiddetin haline geldiğini belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Bugün daha iyi bir eğitim için müfredatı, pedagojiyi ve geleceği konuşmamız gerekirken; şiddeti konuşmak zorunda kalıyoruz. Bunun sebebi, şiddetin artan toplumsal maliyetine rağmen, çözüm üretmekte yetersiz kalınmasıdır.

Artık öyle bir noktadayız ki; eğitim çağındaki çocuklar şiddetin faili hâline gelmekte, silaha erişim kolaylaşmakta ve okullar güvenli alanlar olmaktan uzaklaşmaktadır. Aklı olanın da olmayanın da öğretmene, öğrenciye ve eğitim çalışanına yöneldiği bir zemin oluşmaktadır." dedi.

 

 

BU GİDİŞ KABUL EDİLEMEZ!

 

Eğitimcilere yapılan her saldırının geleceği kararttığını söyleyen Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Eğitimciye yönelik şiddet, bireysel bir suç olmaktan çıkmış; doğrudan bir iş güvenliği sorunu hâline gelmiştir. Eğitimcilerimize yönelik her saldırı, geleceğimizi karartmakta, eğitim ortamını zehirlemekte ve toplumsal huzuru tehdit etmektedir.

Buradan açık ve net söylüyoruz. Yaşanan bu elim hadise, dijital ve fiziki güvenlik açıklarımızı acı bir şekilde yüzümüze vurmuştur. Failin önceden yaptığı tehditlerin zamanında tespit edilerek önlenmesi mümkündü. Sosyal medya platformlarının oto-tespit algoritmaları, belirli toplumsal hassasiyetler dışında adeta körleşmektedir. Cana veya mala yönelik açık tehditler, sistem tarafından anında tespit edilmeli; failin bulunduğu bölgedeki emniyet ve adli mercilere derhâl bildirilmelidir." dedi.

 

OKUL POLİSİ UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

 

Okulların güvenliğinin polislerin yapması gerektiğini belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Okul polisi uygulaması hayata geçirilmelidir. Okulların güvenliği; yetki ve etki alanı sınırlı özel güvenlik görevlileri yerine, polislerin doğrudan görev alacağı ve okul bünyesinde kurulacak resmî güvenlik birimleri aracılığıyla sağlanmalıdır. Giriş-çıkış noktalarında kesici ve delici aletlere kesinlikle müsaade edilmemelidir." dedi.

 

ADLİ SÜREÇLER DAHA ETKİN VE HIZLI OLMALIDIR

 

Okullara ve şahıslara karşı adlı süreçlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde olması gerektiğini belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Bilişim ve çocuk suçlarında adli ihtisaslaşma sağlanmalıdır. İnternet üzerinden okullara veya şahıslara yöneltilen tehditlerin soruşturulmasında, adli süreçler daha etkin ve hızlı işletilmelidir. Bu tür ihbarları değerlendiren uzmanlaşmış birimler kurulmalıdır. Çocukları ve gençleri şiddete özendiren oyunlar ile ahlaki yozlaşmaya sebep olan sosyal medya içeriklerine karşı gerekli tedbirler alınmalı ve bu içeriklerin yaygınlaşması engellenmelidir.

Bu önlemleri almadığımız, toplum olarak çocuklarımız ve gençlerimiz adına bir hassasiyet geliştirmediğimiz takdirde yaşanacak her yeni şiddet olayının sorumluluğu, gerekli adımları atmayan yetkililerin omuzlarında olacaktır!" dedi.

 

BU BİR UYARIDIR!

 

Öğretmene uzanan her elin geleceğe uzandığını söyleyen Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Öğretmeni değersizleştiren, hedef hâline getiren anlayış en büyük zararını ilk başta çocuklarımıza ve ailelerine vermektedir. Biz bu kötü anlayışın karşısında öğretmenlerimizin itibarını korumak kadar, çocuklarımızı ve ülkemizin yarınlarını korumak için de duruyoruz. Bugün tüm öğrenci ve öğretmenlerimiz için buradayız. Şunu herkes bilmelidir: Öğretmene uzanan el, geleceğe uzanmıştır! Öğretmene yapılan saldırı, bu milletin vicdanına yapılmıştır! Bu bir uyarıdır! Eğitimciler sahipsiz değildir!

Şiddeti normalleştiren, görmezden gelen ve gerekli tedbirleri almayan herkes bu tablonun sorumlusudur!

Artık sabrımız kalmamıştır! Eğitimcilerin ve öğrencilerin güvenliğini sağlamak, okullarda huzurlu bir eğitim ortamı oluşturmak ertelenemez bir sorumluluktur." dedi.

 

GEREKLİ ADIMLAR ATILMAZSA MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ

 

Öğretmene sahip çıkmanın geleceğe sahip çıkmak olduğunu belirten Eğitim Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, "Eğitimciler; savunmasız, korumasız ve yalnız bırakılmamalıdır. Yaptıkları işin onuruna yakışır güvenlik ve çalışma şartları derhal sağlanmalıdır. Öğretmene sahip çıkmak, bu ülkenin geleceğine sahip çıkmaktır! Gerekli adımlar atılmazsa, bu sürecin takipçisi olacağımızı ve mücadeleyi her platformda büyüteceğimizi ilan ediyoruz. Şiddeti nefretle kınıyor, saldırıya uğrayan öğrenci, öğretmen ve okul çalışanlarına acil şifalar diliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Haberin Videosu