HMKÜ’DE 85. YLI DÖNÜMÜ PANELİ - Hatay Söz Gazetesi

HMKÜ’DE 85. YLI DÖNÜMÜ PANELİ

  • Eklenme Tarihi :24.07.2024 | 13:57
  • Muhabir :Haber Merkezi

HMKÜ’DE 85. YLI DÖNÜMÜ PANELİ

 Hatay Valiliği ve Türk Tarih Kurumunun katkılarıyla Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Tayfur Sökmen Kampüsü Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda Hatay'ın Ana Vatana Katılışının 85. Yıl Dönümü Paneli düzenlendi.

Programa Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Rektörümüz Prof. Dr. Veysel Eren, il protokolü, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ersin Can, Prof. Dr. Erhan Yengil, Prof. Dr. Mehmet Turan, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. İbrahim Halil Çerçi ile akademik ve idari personelimiz katıldı.

Prıgramda konuşan Hatay valisi Mustafa Masatlı,  “Hatay’ın ana vatana katılışının şanlı tarihimizde önemli bir yeri sahiptir. Barış ve hoşgörünün sembolü olan kadim şehrimiz tam anlamıyla asil kimliğini ve ruhunu anavatana katılmasıyla bulmuştur. O tarihten bugüne şanlı bayrağımız Hatay semalarında sonsuza dek dalgalanacaktır. Hatay’ın anavatana katılışının 85. Yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Hatay davasını ömrünü adayan tüm kahramanlarımızı şükran ve rahmetle anıyorum.” dedi.

HATAY EN ÖNEMLİ MERKEZLERDEN BİRİ

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Veysel Eren, Hatay’ın geçmişte olduğu gibi bugün de tarihi, sosyo-kültürel yapısının, turizmi, ticari potansiyeli ve jeopolitik konumu bakımından ülkemizin en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “ Güneyin önemli liman kentlerinden İskenderun ile bölgedeki ticari potansiyelinin yanı sıra, adını 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği Hatay, birlik ve beraberlik içinde bir arada yaşamı sembolize eden önemli bir değerdir.” dedi.

BU GİBİ TOPLANTILARIN BÜYÜK KATKISI OLUR

Hatay’ın yaşamış olduğu 6 Şubat depremi sonrasında bu kıymetli milli ve eşsiz hafızayı eskisinden daha çok ve daha kuvvetli anlatmaya, canlı tutmaya ihtiyacı olduğunu belirten Eren, “Bu gibi toplantı ve bilimsel çalışmaların, milletimizin bu şekilde zengin ve güçlü kadim tarihi hafızasını diri ve ebedi tutacağına olan inancımız kuvvetlidir. Sözlerime son verirken, Hatay için hayatını ortaya koyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Hatay Devleti Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’i, Başbakan Abdurrahman Melek’i, Hatay Devleti Meclisi Reisi Abdulgani Türkmen’i ve bu milli davada hayatını feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, panelimizin verimli ve başarılı geçmesi dileğiyle hepinizi tekrar saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

ÖZGEN TÜM KAHRAMANLARI ANDI

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen yaptığı konuşmada 6 Şubat depremlerinde büyük hasar alan Hatay’ın layık olduğu eski günlerine en kısa sürede döneceğini söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, devlet ve millet el ele vererek Hatay’ı eski görkemli günlerine tekrar kavuşturacaklarını söyleyerek Hatay’ın ana vatana katılışının 85. Yıl dönümünde bu coğrafyanın geleceği için kanlarını canlarını ortaya koyan tüm kahramanları andı.

MODERATÖRLÜĞÜ ÖZKAYA YAPTI

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü HMKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Özkaya'nın yaptığı panele geçildi. Panelde Prof. Dr. Olcay Özkaya Güney Hattında Bir Hürriyet Mücadelesi: Hatay Hattında Yerel Basın, Prof. Dr. Figen Atabey Hatay'ın Ana Vatana Katılma Sürecine Uluslararası Konjonktürün Etkisi Prof. Dr. Selma Yel ise Fransız ve ABD Basınında Hatay'ın İlhakı Hakkındaki Yazıların Türkiye'nin Jeopolitik Önemi Kapsamında Degerlendirilme konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. 

Panel soru cevap kısmı sonrası panelistlere çiçek ve belge takdimi ile sona erdi.