SAMANDAĞ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, düzenlediği basın toplantısında 3 yıllık icraatlarını anlattı.
Samandağ’ın turizm potansiyelinin ileriye taşınması için önündeki 4 engelin aşılması gerektiğini belirten Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, “Bu dört engelden birisi Kıyı kenar çizgisi. Kıyı kenar çizgisi yeniden çizilmeli, bunun yanında dalga kıranlar yapılmalı, ardından yat limanı ve balıklı barınağı yapıldığı takdirde Samandağ’ın önü açılır.” dedi.
Samandağ’ın 130 bin nüfuslu, 42 mahalleden olun bir ilçe olduğunu belirten Başkan Eryılmaz, “İlçemizin turizm ve tarım potansiyeli yüksek bir ilçe. Ama maalesef ilçemiz hem hükümetler tarafından, hemde yerel yönetimler tarafından ihmal edilmiş ve hak ettiği bir yerin çok uzağında duran bir ilçe konumunda. Biz görev geldiğimizde çok büyük kronikleşmiş sorunları olan bir ilçeyi devraldık. Önce belediyemizi kurumsal bir kimlik kazandırma çabasında olduk. Bunu büyük oranda başardık.” dedi.
İMAR PLANI OLMAYAN BİR İLÇEYİ YÖNETİYORUZ
“70 milyon liralık borçla devraldığımız belediyede biz tam 4 yıldır imar planı olmayan bir ilçeyi yönetiyoruz. Hazırladığımız imar planı yeni onaylandı ve önümüzdeki hafta askıya çıkaracağız. Alt yapı ve üst yapı ilgili çok büyük sıkıntılarımız vardı. Görev süremiz boyunca belediyemizin tek kuruşunu heba etmeden, hem borcumuzu ödedik hemde ilçemize hizmet etmeye çalıştık. 1 metrekare bile taşınmaz satmadık. Çünkü halkımızın bu konudaki hassasiyetini biliyoruz.”
MERKEZDE SIKINTILI YOLUMUZ KALMADI
“Gayrimenkul satmayan, çok kredi kullanmayan, borç ödeyen bir belediye olarak çok büyük hizmetlere imza attığımızı düşünüyorum. Samandağ’ın o makus tarihini değiştirme anlamında önemli adımlar attığımızı düşünüyorum. İşe yollarımızı genişletmekle başladık. Yol hakkımızı alarak çalışmalarımızı sürdürdük. Alt yapı sorunumuzu çözdük, beton asfalt dökülmesi gereken yerlere beton asfalt, parke taşı döşenmesi gereken yollara da parke taşı döşedik. Şu anda Samandağ merkezde hemen hemen sıkıntılı bir tek yolumuz dahi kalmadı.” dedi.
75 YILLIK SORUNLAR VAR
Belde statüsünde iken mahalle statüsüne geçen mahallelerdeki yolları da ihmal etmemeye çalıştıklarını belirten Eryılmaz, “Ancak oralarda şöyle bir sıkıntımız var. Hiç alt yapı çalışması yapılmamış. Bu yüzden oralarda istediğimiz üst yapı çalışmalarını yapamıyoruz. Tabu bu sorunları çözmekte bir süreç gerektiriyor. Böyle 75 yıllık bir sorunu bir anda çözemiyorsunuz. Buna rağmen bir ok mahallemizde çok amaçlı salon ve parklar yaptık. Şu anda ilçemiz Hatay’ın en büyük parklarından biri olan Atatürk Sahil parkına sahip. Parkımızın ilerisini de projelendiriliyoruz orası da tamamlandığında Samandağ 100 bin metrekarelik bir parka sahip olacak”
SAMANDAĞ’A HERKES SAHİP ÇIKMALI
“Samandağ sadece Samandağlılara ait değil. Samandağ bütün Hatay’ın ortak paydasıdır. Çünkü Özellikle yaz aylarında hafta sonları Samandağ’a giriş yapan araç sayısı 65 bin ve bu resmi rakamlar.Bunu en az 3’e çarptığınız zaman 200 bine yakın kişi yapar. Bu yüzden Samandağ’a herkesin sahip çıkması gerekiyor. Bununla birlikte ilçemizde eksikliğini hissettiğimiz bir mesire alanı ihtiyacımız var. Spor salonu ile futbol sahası arasındaki sahile sıfır 33 bin metrekarelik alanda bu mesire yeri ile ilgili çalışmalara başladık”
HEDEFLERİMİZ BÜYÜK
“Çevre yolunun 2-3 ay içerisinde biteceği bilgisini yetkililerden aldık. Çevre yolu bittiği zaman Samandağ yeni imajına kavuşmuş olacak. Kim ne derse desin, Samandağ’da bir dönüşüm, bir değişim gerçekleşiyor. Bütün bu imkansızlıklara rağmen, ilçemizin turizm potansiyelini halkımızın hizmetine sınacak adımları yavaş yavaş atıyoruz. Artık biz Samandağ’ı bölgenin cazibe merkezi haline getirebilir miyiz? Artık olaya bu pencereden bakmaya başladık. Hedeflerimiz büyük. Samandağ’ın Turizm potansiyeliyle, kültürüyle tarihiyle, havası, kumsalı, deniziyle bu bölgenin bir turizm merkezi olabilir.” dedi.
KIYI KENAR ÇİZGİSİ EN BÜYÜK ENGEL
Başka bir projelerin de halkın büyük bir özlemle beklediği dalga kıran projesi olduğunu belirten Başkan Eryılmaz, “Bununla ilgili çok konuşuldu ama tek bir adım bile atılmadı. Biz bununla ilgili projemizi hazırlıyoruz. İktidar değişikliği olursa halkımıza bu projeyi kazandıracağımızı düşünüyorum. Bunun yanında bir yat limanına ihtiyacımız var. Bir balıkçı barınağına ihtiyacımız var. Bunların dışında kıyı kenar çizgisi ile ilgili bir sıkıntımız var. Hani Samandağ neden yıllardır bu kadar köhne? Yada turizmciler neden buraya yatırım yapmıyor? diye soruyoruz ya. Bunun en büyük nedeni kıyı kenar çizgisi”
TÜRKİYE’NİN EN GENİŞ KIŞI KENAR ÇİZGİSİ
“1976’lı yıllarda bakanlık tarafından çizilen buda yetmiyormuş gibi 2000’li yıllarda mahkeme kararı ile çizilen yeni kıyı kenar çizgisiyle birlikte bölge tamamen turizme kapalı bir alana dönüştürüldü. Samandağ’daki kıyı kenar çizgisi Türkiye’de hiçbir yerde olmadığı kadar geniş bir alanda çizildi. Dünyanın en uzun kumsallarından birisine sahibiz. Buraya turizm yatırımı yapmaya kalkınca durun diyorlar burada kıyı kenar çizgisi var diyorlar. Çünkü kanunlar sizin kıyı kenar çizgisi içerisine bir çivi çakmanıza bile izin vermiyor”
YAPILACAK 4 PROJE İLE SAMANDAĞ’IN ÖNÜ AÇILIR
“Bu yüzden Samandağ’ın turizm potansiyelini değerlendiremiyoruz. İleri noktalara taşıyamıyoruz. Bu yüzden kıyı kenar çizgisinin yeniden çizilmesi gerekiyor. Samandağ’ın önünü açacak projelerin başında, kıyı kenar çizgisinin yeniden çizilmesi geliyor. Ondan sonra dalga kıranların yapılması,bir yat limanı ve balıkçı barınağının yapılması. Bu projeler yapıldığı takdirde Samandağ’ımızın önü açılır ve turizmde hak ettiği noktaya gelir. Bu projeleri yapmak içinde belediye olarak tek başımıza gücümüz yetmez. Buna hükümet desteği şart. Biz Büyükşehir Belediyesi ile birlikte orta yapacağımız projeleri hazırladık. Tam 21 yeni projemiz var. Bu projelere en yakın zamanda başlayacağız.” diye konuştu. (Yaser ÇAPAROĞLU)