Ametist Taşı Çeşitleri Nelerdir? - Hatay Söz Gazetesi

Ametist Taşı Çeşitleri Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :16.04.2024 | 16:37
  • Muhabir :Haber Merkezi

Ametist Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Anlam ve sembolizm açısından önemli bir taş olan ametist taşı, “amethystos” kelimesinden türemiştir. Yunanca sarhoş olmayan anlamına gelen bu kelime düşünce berraklığı ile ilişkilendirilir. Ametist taşının eski dönemlerde sarhoşluğu önlediği ve zihni açık tuttuğu etkileri olduğuna inanılırdı. Yunan mitolojisindeki inanışa göre ametistten yapılmış kaplarda içki içmek sarhoş olmayı engeller.

 

Bu mitte Rhea adında bir titanın şarap tanrısı olan Dionisos’a akıl sağlığını korumak üzere bir ametist verdiğinden bahsedilir. Bu efsane doğrultusunda eski Romalılar ametistin sarhoşluğu engellediğine inanmışlardır.

Koyu mor renge sahip olması, lüks ve kraliyet gibi kavramlar ile ilişkilendirilmesine katkı sağlar. Dini çağrışımları olması nedeniyle Hristiyanlıkta da ametist kullanımı görülür. Eski Mısır’da ise mücevher haline getirilip elit kesimlerce kullanılmıştır.

Ametist Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Ametist taşı renk tonu ve fiziksel özellikleri gibi noktaları doğrultusunda pek çok çeşide sahiptir. Mor tonlarında olan ametist, bazı türlerinde kırmızı renk tonlarını da içeriyor olabilir. Kırmızı-mor karışımlı ametist türleri ile karşılaşılabilir. Açık renk tonlarına sahip olan türleri lavanta ametisti olarak adlandırılır. Kanada ametisti de açık renk tonlarına sahip bir cinsidir. Diğer türleri arasında kaktüs kuvars, ametrin, Veracruz ametisti sayılabilir.

Ametist Taşı Faydaları ve Zararları Nedir?

Güzel görüntüsü ve özellikleri sayesinde ametist taşı zihinsel, ruhsal ve fiziksel sağlık konularında birçok faydaya sahip olduğu söylenir. Ancak bu bilgiler bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmamıştır. Buna rağmen, alternatif tıp uygulayıcılarının tedavi yöntemlerinde kullandığı ametist taşının yararları oldukça geniş kabul edilir.

Fiziksel ve zihinsel etkileri bilimsel kanıtlara dayanmamasına rağmen bazı araştırmalar tedavi süreçlerinde placebo etkisinin varlığının da göz önünde tutulması gerektiğini vurgular. Yapılan bir bilimsel anket sonucu kişiler, placebo etkisi sayesinde doğal taşlar aracılığıyla iyileşme umudu kazanır. Umut da bireylerin tedavilerinin pozitif anlamda ilerlemesine neden olur.

Doğal taşların psikolojide placebo etkisi olarak anılan bu etki, kişilerin beklentilerini olumlu yöne çevirir. Ancak atlanmaması gereken noktalar arasında, taşların şekillerinin ve renklerinin özel olarak herhangi bir rol üstlenmediği yer alır. Peki kullananlar arasında denge, bilgelik ve huzur taşı olarak anılan ametist taşının faydaları nelerdir?

Ametist taşı ruhsal dengeyi sağlamak amacıyla kullanılabileceği; endişe, stres, duygusal stabiliteden uzak bir bedene engel olmak için destekleyici yönleri olduğu ve doğal bir sakinleştirici olma özelliği bulunduğu söylenmektedir.

Zihinsel netliğin artırılmasına yardım ettiği, bu sayede odaklanmanın kolaylaştırılmasını sağladığı düşünülmektedir. Odaklanmayı kuvvetlendirerek zihinsel dağınıklığın iyileştirilmesine fayda sağlayabileceği söylenir.

Uyku düzensizliği gibi çeşitli uyku problemleri yaşayanlar için doğal bir destek görevi görebileceği tahmin edilmektedir.

Enerji merkezlerini dengeleme ve temizleme gibi konularda ametist taşının etkisi görülebilir. Ruhsal ve bedensel enerjinin uyumlanmasına yardım edebileceği belirtilmektedir.

Ametist taşının aurayı temizlediği de söylenir.

Radyasyondan ve negatif enerjiden koruduğuna inanılır.

Ametist Taşı Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Reiki uygulayıcıları, ayurvedik tıp uygulayıcıları, kristal şifacılar ve alternatif tıp uygulayıcıları ametistleri çeşitleri amaçlar için kullanırlar. Fakat bu yöntemlerin kullanımını destekleyen bilimsel kaynaklar olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlar arasında fiziksel sağlığı güçlendirici etkileri olduğu iddiası vardır.

Bu iddialar ise aşağıdaki gibidir:

Sindirim sistemini düzenleyerek güçlendirmesi, bağışıklık sistemi organlarının arınması konusunda yararları bulunduğu söylenmesi

Cildin görünümünü daha iyi bir hale getirebileceği

Endokrin fonksiyonun iyileştirilmesinde etkili bir rol sahibi olduğu söylenmesi

Migren ve baş ağrısı sorunları için ametist taşının sakinleştirici etkilerinden faydalanılabileceği

Tansiyonu dengeleme gibi etkileri olduğu

Bağımlılıklara sahipseniz bunları yenme sürecinde ametist taşı faydaları olabileceği

Ametist Taşı Zararları Nelerdir?

“Ametist taşının faydaları nelerdir?” diye soranlar aynı zamanda zararları bulunup bulunmadığını da öğrenmek ister. Ametist taşının içerdiği mineraller, bazı bireyler üzerinde alerjik reaksiyonlar oluşmasına sebep olabilir.

Ametiste karşı herhangi bir hassasiyet veya alerji sahibi olunup olunmadığının öğrenilmesi için uzmanlara danışmakta fayda vardır. Uzun süreli olarak vücut ile temas halinde tutulabileceği göz önünde bulundurulduğundan alerjen ortaya çıkabildiği konularının es geçilmemesi önemlidir.

Uzun süre cilt ile temas halinde olunması bazı kişilerde olumsuz reaksiyonlar ortaya çıkarabilir. Kaşıntı, tahriş veya döküntü gibi çeşitli cilt problemlerinin ortaya çıkma potansiyeli vardır. Alerji ve hassasiyeti olan kişilerin ametist taşını bu sebepler ile dikkatle kullanması önemlidir. Ametist taşı bileklik faydalarının zarara dönmemesi için dikkatli kullanımı mühimdir.

Ametist Taşı Kullanım Alanları Nelerdir?

Ametist taşı faydaları çok olan bir kristal olması sebebiyle farklı kullanım alanları bulunur. Yaygın kullanım amaçlarından biri takı olarak kullanmaktır. Kolye, küpe, yüzük, bileklik, halhal gibi pek çok takının süslenmesinde faydalanılır. Takı şeklinde kullanıldığında kişisel enerji alanının arındırılması ve korunmasına yardım eder.

Yatak odasında ametist taşı bulundurulması, uyku kalitesinin artmasına etkili olduğu söylenir. Yaşam alanlarının farklı noktalarına konulmasının ise içerideki enerjinin dengelenmesine destek olduğu iddia edilir. Eve yerleştirilen ametist kristalleri ve jeotların negatif enerjiyi emdiği ve yerini pozitif bir havaya bırakacağına inanılır. Ancak bu yöntemlerin bilimsel bir dayanağı olmadığını hatırlatmak gerekir.