Ayakta su içmenin zararları genellikle sıvı dengesi ile doğrudan bağlantılıdır. Bunun haricinde ise suyu ayakta içmenin zararları arasında; tüketilen sıvının direkt olarak midenin alt kısmına inmesi yer alır.
Kişilerin ayakta sıvı tüketiminde bulunduğu zaman içilen sıvının doğrudan on iki parmak bağırsağına gittiği bilinir. Ayakta su içmenin zararlarına bağlı olarak kişilerde bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkacağı düşünülür.
Fakat ayakta su içmenin zararlarına bağlı olarak henüz bir rahatsızlık oluştuğu gözlemlenmedi. Bu sebeple de neden ayakta su içilmez sorusuna net bir yanıt vermek doğru olmaz.
Ayakta su içmek zararlı mı değil mi tartışmalarına henüz kesin bir yanıt verilemedi. Fakat ortaya atılan bazı iddialar mevcut.
Ayakta su içmenin zararlarından birisi de ayakta içilen suyun mide içerisindeki asitlerle karışmamasıdır.
Suyun mide içerisinde yer alan asitler ile karışmaması halinde de vücutta bulunan zararlı bakteriler ölmez. Bilinen bu bilginin aksine su akışkan yapıda olduğu için kolaylıkla midedeki asitler ile karışır.
Sağlıklı bireylerin ayakta su içmesinin herhangi bir zararı olduğu bilinmez. Mide problemi yaşayan kişilerin ise oturarak su içmesi daha doğrudur.
Bunun sebebi ise mide problemine bağlı olarak midenin zarar görme riskini ortadan kaldırmaktır.
Ayakta Su İçmek Hangi Organlara Zarar Verir?
Ayakta su içmenin zararlarına bağlı olarak en çok midenin bu konuda zorlanacağı bilinir.
Mide haricinde ise bağırsakların zarar görebilme ihtimali bulunduğu hakkında bazı bilgiler vardır. Ayakta su içildiği zaman suyun mideye daha hızlı bir şekilde girdiği düşünülür. Suyun mideye hızlı girmesi halinde ise bu durum mukozaya zarar verir.
Mukozaya zarar gelmesine bağlı olarak midenin iç dokusu da zarar görmeye başlar. Bu durumda, neden ayakta su içilmez sorusuna; midenin zarar görmemesi için ayakta su içilmemesi gerekir yanıtını vermek doğru olabilir.
Midenin iç dokusunun zarar görmesi halinde reflü, ülser, gastrit ve diğer mide problemlerinin ortaya çıkma riski bulunur.
Aynı zamanda ayakta su içmenin böbreklere ve idrar yoluna da zarar verdiği düşünülür.
Ayakta su içerken böbreklerin suyu düzgün filtreleyemediği hakkında bazı bilgilere yer verilir. Bu bilgilerin doğruluk değeri yoktur. İnsan vücudu eşsiz bir şekilde tasarlanmıştır ve mükemmel bir şekilde çalışır.
Bu sebeple böbrekler otursanız da ayakta da olsanız filtreleme işlemini başarıyla gerçekleştirir.
Böbreklerin filtreleme işlemini yapamamasının tek sebebi böbrek iltihabı ya da böbrek taşı gibi böbrek rahatsızlığı yaşanıyor olmasıdır. Bu gibi durumlarda da en yakın sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek muayene olmak gerekir.
Bunun haricinde ise böbreklerde bir sorun yok ise böbrekler her zaman çalışmaya devam eder.
Böbreklerin çalışması halinde de suyu hangi şekilde içtiğiniz konusunda bir sorun yaşanmaz. Ayakta su içilmesinin idrar yoluna zarar verdiği düşüncesi de tamamen böbreklerin suyu filtreleyemediğinin düşünülmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumun bilimsel olarak bir netliği henüz yoktur.