BEBEKLERDE BÜYÜME ATAĞI - Hatay Söz Gazetesi

BEBEKLERDE BÜYÜME ATAĞI

  • Eklenme Tarihi :16.03.2024 | 12:24
  • Muhabir :Haber Merkezi

BEBEKLERDE BÜYÜME ATAĞI

Bebeklerde görülen ani huy değişimlerinin altında 'büyüme atakları' yatıyor. Büyüme atakları sonrası bebeklerde önemli gelişimsel değişiklikler gözlemlenebilir.

 

BEBEKLERDE BÜYÜME ATAĞI HANGİ HAFTALARI

Uzmanlar büyüme ataklarının özellikle bebeğin ilk yılının belirli dönemlerinde görülme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor.

Büyüme atakları her zaman olabilir. Küçük bebeklerde, genellikle bir ya da iki gün sürer. Daha büyük bebeklerde ise bir hafta sürebilir.

Bazı uzmanlar büyüme ataklarının genelde bebeğin ilk yılında belli zamanlarda olduğuna inanırlar. Bunlar;

2 Haftlıkken

3 Haftalıkken

6 Haftalıkken

3 Aylıkken

6 Aylıkken

Her bebeğin büyüme şekli farklıdır. Dolasıyla eğer bu zamanlarda büyüme atakları göremezseniz endişe etmeyin. Eğer mutlu ve huzurlu bir şekilde besleniyorsa ve kilo alımı devam ediyorsa, her şeyin yolunda gittiğini ve iyi büyüdüğünü anlamış olursunuz.

BÜYÜME ATAKLARI SIRASINDA EBEVEYNLER NELER YAPABİLİR?

Bebeğinizi iyi gözlemleyerek ihtiyacılarını karşılamalısınız. Bu daha fazla uyku, daha fazla kucak, daha fazla süt olabilir. Büyüme ataklarının ilk gününde vücudunuz bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamıyor gibi görünebilir, ancak endişelenmeden emzirmeye devam ederseniz vücudunuz kısa sürede bu duruma adapte olacaktır. Ayrıca daha fazla sıvı tüketerek ve dengeli beslenerek de süt üretiminizi arttırabilirsiniz.

Endişe etmek annelerin görevidir. Bebeğinizin başka bir sorunu olduğunda endişeleniyorsanız, bez sayısını ve kilo artışını kontrol edebilirsiniz, ateşini ölçebilirsiniz ancak yine de endişeleriniz devam ediyorsa, doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Büyüme atakları sırasında anneye yardımcı olmak da çok önemlidir. Eşlerin birbirine destek olmaları, bu dönemin geçici olduğunu birbirine hatırlatmaları önemlidir. Annenin biraz da olsa dinlenebilmesi için babanın ya da bir akrabanın bebeğin bakımına yardımcı olması gerekir. Annelerin de bu dönemde yardım istemekten çekinmemeleri önemlidir.

Bebeğinizden bir an bile olsa ayrı kalmak istemeseniz de, sizin dinlenmiş, sakin ve huzurlu olmanız bebeğinizi etkileyecektir.