Böbrek taşı ağrısı olan ya da bu konuda bir geçmişi olan hastaların beslenme planları önemlidir.
Oluşan böbrek taşı kalsiyum oksalat böbrek taşı olan hastaların tamamen kalsiyumu kesmesi doğru olmayabilir. Kalsiyum kemik yapısı için oldukça gereklidir. Bu sebeple, doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece belirli besinlerin tüketiminin kısıtlanmaması gerekir. Ancak, belirli bir böbrek taşı türüne sahip olan kişilerin ıspanak, badem, yer fıstığı, kaju, fındık, buğday kepeği, kuşkonmaz, pancar kökü, çilek, çikolata, maydanoz, pırasa, kereviz ve soya ürünlerinden kaçınmaları tavsiye edilir. Doğru beslenme şeklinin belirlenmesi için alanında uzman bir doktora danışılması önerilir.
Tuzun aşırı tüketimi, böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırabilir. Tuzdaki sodyum, birçok paketlenmiş ve konserve üründe bulunur. Ayrıca, hayvansal proteinlerin fazla tüketilmesi, bazı böbrek taşı türlerinin riskini artırabilir. Bu nedenle, protein ihtiyacını dengeli bir şekilde karşılamak ve bitkisel kaynaklara yönelmek önemlidir.
Böbrek Taşı Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne olur?
Böbrek taşı ağrısı günlük yaşamı ve konforu etkileyen bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Ağrıya sebep olan taşların analiz edilerek boyutu ve konumunun tespit edilmesi önemlidir. Küçük taşlar kendiliğinden vücuttan atılabilir ancak daha büyük boyuttaki taşlar vücuttan kendiliğinden atılamaz bu da daha büyük problemlere neden olabilir. Bu nedenle zamanında teşhis edilmesi önemlidir.
• Böbrek taşı genel olarak şiddetli ağrı ve kramplara yol açabilir. Bu ağrı, genellikle bel veya yanlarda hissedilir ve böbrek taşlarına bağlı olarak ortaya çıkan bu ağrı atakları, halk arasında sıklıkla "böbrek taşı krizi" şeklinde ifade edilir.
• İdrar yolu tıkanıklığı, böbrek taşlarının sebep olduğu ve ağrıya sebep olan bir risk faktörüdür. Tıkanma nedeniyle idrar birikerek hem enfeksiyon riskini artırabilir hem de ağrıya sebep olabilir.
• Büyük veya tıkanıklık oluşturan böbrek taşları, böbreklerin işlevlerini bozabilir. Eğer bu durum tedavi edilmezse, tıkanıklık böbreklerde hasar oluşturabilir ve böbrek fonksiyonlarının düzensizleşmesine yol açabilir.
• Böbrek taşları idrar yollarında tahrişe neden olabilir ve bu durum da kanamaya sebebiyet verebilir. Kanlı idrar (hematüri), böbrek taşlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
•Böbrek taşları, bazen idrar yollarını tamamen engelleyerek böbrek yetmezliği veya ürosepsis gibi tehlikeli ve hayati risk taşıyan durumlara yol açabilir.