Çinko bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir mineraldir. Hücrelerin büyümesini, çoğalmasını yenilenmesini ve yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Tat ve koku alma duyularının sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmelerine katkıda bulunur.
Çinko eksikliği yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren bir etmendir. Çinko eksikliği bulunan bir bireyin vücut fonksiyonlarından birçoğu sağlıklı bir şekilde çalışamaz.
ÇİNKO EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çinko eksikliği bulunan bireylerin saçları oldukça sağlıksızdır. Saçlarda seyrelmeler ve cansız bir görünüm meydana gelmektedir. Tırnaklar oldukça güçsüzleşir ve en ufak bir darbede kırılabilir. Tırnaklardaki bir diğer belirti ise beyaz lekelerdir.
Tırnaklarında beyaz lekeler bulunan bireylerde çinko eksikliği vardır. Kişinin tat alma duyusu sağlıklı bir şekilde çalışmadığı için iştahsızlık problemi yaşar. Çinko eksikliği bulunan bireylerde gözlemlenen bir diğer sorun ishaldir.
Kişi gün içerisinde birçok kez tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Sağlıklı bir insanı etkilemeyecek olan en ufak bir darbede morluklar meydana gelebilir ve bu morlukların iyileşmesi çok uzun sürer. Aynı şekilde yaraların iyileşmesi de oldukça uzun sürer.
ÇİNKO EKSİKLİĞİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Çinko çocukların vücut gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Eksik olması durumunda çocuklar yaşıtlarına göre çok daha küçük görünür ve ergenliğe girmeleri gecikir.
Çinko eksikliği bulunan çocukların, okuma yazmayı öğrenmeleri yaşıtlarına göre gecikebilir. Öğretmenlerinin anlattıklarını ve kitaplarda yazan bilgileri kavramakta zorlanırlar.
ÇİNKO HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Çinko eksikliği problemi bulunanların ve hayatlarının herhangi bir döneminde çinko eksikliği probleminden ötürü sıkıntılı bir süreç yaşamak istemeyen bireylerin;
Kırmızı et
Balık
Süt ve süt ürünleri
Yumurta
Baklagiller
Buğday
Yeşil yapraklı sebzeler
Kabuklu kuruyemişler
Susam
Mantar
Sarımsak ve muzdan oluşan bir beslenme düzeni oluşturmaları gerekmektedir.