ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR? - Hatay Söz Gazetesi

ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  • Eklenme Tarihi :18.03.2024 | 14:29
  • Muhabir :Haber Merkezi

ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Geniz eti büyümesi; çocuklarda hırçınlık ve iştahsızlık gibi problemleri de beraberinde getirebiliyor. Yetişkinlerde ve çocuklarda sık rastlanılan bu rahatsızlığın ilaç tedavisine cevap vermediği durumlarda ise 20 dakikada gerçekleştirilen Geniz eti ameliyatı ile hastalar sağlığına geri kavuşabiliyor.

 

GENİZ ETİ ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Geniz eti (Adenoid) burnun arka kısmında doğuştan var olan bir lenf dokusudur. Bademcikler gibi vücuda solunum yoluyla giren mikroplara karşı savunmada görev alır. Akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında büyümesi normaldir. Fakat tekrarlayan enfeksiyonlar sonrasında küçülmediği zaman sorun olmaya başlar. Bazen bir pinpon topu büyüklüğüne erişerek burnun arka çıkış kapısını tıkayabilir.
Geniz eti büyümesine bağlı problemler çoğunlukla ergenlik öncesi yaş gurubunda görülür. Bu hastalarda en sık şikayetler;

burun tıkanıklığı

Ağzı açık uyuma

Horlama

Bazen uykuda kısa süreli solunum durması

Uyku sırasında ağızdan salya gelmesi

İltihaplı geniz akıntısı ve kronik öksürüktür

Ayrıca anormal yüz ve damak gelişimi, dişlerde şekil bozukluğu, huzursuz uyku nedeniyle gün içinde hırçınlık, dikkat dağınıklığı, okul başarısında düşme, iştahsızlık, konuşmada gecikme ve hatta idrar kaçırma problemleri gözlenebilir. Geniz eti olan çocuklar burundan nefes alamadıkları için daha zorlu ve yorucu olan ağız solunumu yapar ve yemek yerken ağızdan nefes alabilmek için çiğnemeye ara vermek zorunda kalırlar. Büyümüş ve bol miktarda mikrop barındıran geniz eti, yakın komşuluğu nedeniyle tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Genizi tıkayan bir geniz eti orta kulakta üretilen salgıların östaki tüpü yoluyla genize direnajını engellediği için orta kulakta sıvı toplanmasına (Efüzyon) ve burun salgılarının boğaza direnajını bozduğu için de burun akıntısına neden olur.

HER BÜYÜMÜŞ GENİZ ETİ AMELİYAT GEREKTİRMEZ

Geniz eti yumuşak damağın arkasında olması nedeniyle rutin muayenede görülemez. Bu nedenle tanıda sıklıkla röntgen grafi veya burundan girilen ince bir endoskopla görüntüleme yöntemi kullanılır. Her büyümüş geniz eti ameliyat edilmemelidir. Öncelikle antibiyotik ve steroidli burun spreyiyle tedavi verilip takibe alınmalıdır. Uygun sürede ilaçlı takibe rağmen sorun olmaya devam eden geniz eti için ameliyat planlanmalıdır. Gereği halinde sorun oluşturan geniz etinin alınması üst solunum yoluna yerleşmiş diğer birçok lenfatik dokunun görev yapıyor olması nedeniyle bağışıklık ve savunma sisteminde önemli bir kayba yol açmaz. Bu hastalarda ayrıntılı bir kulak muayenesi ve orta kulak basınç testi ile işitme düzeyi değerlendirilmeli ve gerekliyse kulağa da müdahale edilmelidir.

20 DAKİKADA GENİZ AMELİYATI

Geniz eti ameliyatı Kulak Burun Boğaz uzmanlarının en sık yaptığı ameliyatlardan biridir. Genel anestezi altında ağız yoluyla yapılır ve yirmi dakika kadar sürer. Boyunda herhangi bir kesiye gerek olmaz. Ameliyata bağlı komplikasyon riski çok düşüktür. Kanama %1’den az vakada görülür ve uygun yaklaşımla kolayca kontrol altına alınabilir. Ameliyatı takip eden 5 ila 10 saat içinde hasta evine gönderilebilir. Çoğunlukla ameliyat akşamı uyku sırasında burun solunumunda belirgin düzelme gözlenir. Ameliyatı takip eden 3 gün içinde sıcak ve katı gıdalardan uzak durulmalı ve uzun süreli sıcak banyodan kaçınılmalıdır. Gerekirse ağrıkesici şurup kullanılabilir. Bir hafta kadar ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır