Dişler zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak, diş taşı oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bu diş taşlarının zaman zaman temizlenmesi gerekmektedir. Yoksa diş eti kanamalarına sebep olduğu gibi, diş çürümesine ve ilerleyen süreçte diş kaybına neden olabilir.
Halk arasında tartar olarak da bilinen diş taşlarının oluşmaması için dişler gün içerisinde 3 defa fırçalanmalıdır. Diş taşı oluşumunda, yalnızca dişleri fırçalamak yeterli olmamaktadır. Tartar oluşumuna sebebiyet veren etmenlerin başında sigara tüketimi gelmektedir.
Sigara tüketen birisinin sık sık dişlerini fırçalaması, gargara ve diş ipi kullanması pek etkili olmayacaktır. Sigarayı hayatından çıkaramayan birisine diş taşı uygulaması yapılsa da, kısa bir süre sonra yeniden diş taşı oluşumu gözlemlenmesi hiç de sürpriz olmayacaktır.
Tekrar tekrar diş taşı temizleme işlemi yaptırmak istemeyen birisinin yapması gereken en kolay çözüm sigarayı bırakmasıdır. Gün içerisinde çok fazla çay ve kahve tüketilmesi de diş taşı oluşumuna sebebiyet vermektedir. O yüzden çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
Şekerli yiyecek ve içecekler de diş taşı oluşumuna sebebiyet vermektedir. Diş çürümesine sebebiyet veren şekerli besinlerin dişlere verdiği bir diğer zarar da diş taşı oluşumudur.
DİŞ TAŞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş taşı sarı ya da kahverengi lekeler şeklinde kendisini belli eder. Sigara, şekerli besinler, çay ve kahve tüketimi gibi etmenlerden dolayı zaman içerisinde dişlerde sarı ve kahverengi lekeler, yani diş taşları oluşmaktadır. Diş taşları bakterilerin bir araya gelmesi sonucunda oluşur.
Diş taşının oluştuğu yerde pürüzlü bir yapı vardır. Diş taşı dişler ile diş etinin bağlandığı kısımda oluşur. Bu yüzden diş etlerini de tehdit etmektedir. Diş taşı fiziksel açıdan oldukça zararlı olduğu gibi, görsel açıdan da kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur.
DİŞ TAŞI NASIL TEMİZLENİR?
Diş taşı temizliğinde öncelikli olarak sarı veya kahverengi renkte olan diş taşları dişlerden kazınır. Ardından dişlerdeki küçük çürük oluşumları da kazınarak temizlenir. Böylelikle çürüğün dişin tamamına yayılması engellenmiş olur.
Kazıma işlemleri bittikten sonra dişlere beyazlatma işlemi uygulanır. Böylelikle kişinin dişleri sağlıklı bir görünüme kavuşur. Diş taşı temizliği uzun süren bir işlem değildir ve defalarca uygulanabilir. Ancak bu durumu alışkanlık haline getirmek diş sağlığı açısından çok da sağlıklı değildir.
Bu işlemin çok fazla tekrarlanması bir süre sonra dişlerinizi yıpratabilir. Bu işlem oldukça faydalı bir işlem olsa da kısa zaman aralarında tekrarlanması önerilmez. İlk defa diş taşı temizlemesi işlemi yaptıran birisi bir sonraki diş taşı temizliği için belli bir süre beklemelidir.
Diş taşı problemi olan herkes diş taşı temizliği yaptırabilir. Ancak bu işlemi defalarca tekrarlamak yerine, geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarılmalı, diş sağlığına daha fazla özen gösterilmeli, diş temizliğine dikkat edilmeli, diş sağlığını tehdit eden kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.