Beslenme alışkanlığında yapılan değişiklik ile birlikte birtakım vitamin, mineral ve farklı değerlerde azalma durumu ortaya çıkabilir. İçeriği bakımından gluten oranı yüksek besinler, kalori, şeker ve yağ oranı bakımından yüksektir. Bu nedenle azalma durumunun yaşandığı maddeleri karşılamak için doktor veya diyetisyen önerisine uymak gerekmektedir.
Glutensiz beslenme sonucu ortaya çıkabilecek durumlardan bazıları şunlardır:
Demir eksikliği
Kalsiyum eksikliği
Folik asit eksikliği
Lif eksikliği
B1, B2 ve B3 vitamini eksikliği
Vitamin eksikliğinin ve bu gibi durumların önüne geçebilmek için kişinin bu eksiklikleri tamamlaması gerekir. Bu durum da sağlıklı bir şekilde ilerleme sağlayabilmek adına kişi, uzman bir doktor veya diyetisyenin hazırladığı beslenme programı üzerine devam etmelidir.
Glutensiz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Glutensiz beslenmede dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Doktor veya diyetisyen tarafından hazırlanan liste kişinin yaşı, cinsiyeti ve hali hazırda bulunan bir hastalığının olup olmadığına bağlı olarak hazırlanmaktadır. Bu durumda kişi bu listenin ev ortamlarında ayrı bir şekilde tutması, hazırlama aşamasında kullandığı materyalleri de ayırması gerekmektedir.
Dışarı yemek yeme durumunun ortaya çıkması halinde yiyeceklerin içeriğine bakılması ve gluten olmayan besinlerin tercih edilmesi hem sağlık hem de ortaya çıkabilecek bazı komplike durumların önüne geçilmesini sağlar.
Glutensiz Atıştırmalıklar Nelerdir?
Atıştırmalıkların tercihi konusunda sağlık açısından faydalı ürünlerin seçimi, doktor ya da diyetisyen tavsiyesi ile yapılabilir. Gluten içermeyen atıştırmalıkların marketlerden tercih edilmesi durumunda paketlerin üzerinde yazan detayların incelenmesi önemlidir. Ayrıca diğer oranların da kontrol edilmesi ve bu hastaların tercih etmeden önce uzman bir kişiye başvurmaları önerilmektedir.
Glutensiz atıştırmalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Patlamış mısır
Kurutulmuş meyve
Badem veya dut unu kullanılarak yapılmış kurabiyeler
Yer fıstığı ile yapılmış bisküviler
Meyvelerin kullanılarak yapıldığı dondurmalar
Keçi boynuzu unundan yapılan kraker ve kekler
Pirinç unuyla yapılan tatlılar
Bu besinler gerekli malzemelerin alınması ile ev ortamında kolaylıkla yapılabilirken, kişinin sağlıklı beslenmesi yönünden fayda sağlayabilir. Ayrıca bazı gıdalara karşı alerjisi olan ve tüketilmesi durumunda reaksiyon gösteren kişilerin tüketimi durdurup vakit kaybetmeden doktoru ile görüşmesi önemlidir. Doktor tarafından uygulanan beslenme programına uyulması kişinin sağlığı açısından önemlidir.
Glutenin Zararları Nelerdir?
Gluten, arpa, çavdar ve buğday gibi gıdaların içinde yer alan doğal bir besin kaynağıdır. Günlük hayatta çok tüketilen ekmek, makarna ve hamur işlerinde yüksek oranda bulunmaktadır. Bu gıdalara örnek olarak; kek, simit, poğaça, börek gibi yiyecekler verilebilir. Ayrıca bazı soslarda ve birtakım ilaçlarda da bulunabilir. Bu nedenle beslenme programını değiştirecek kişilerin bu konuda bilinçlenmesi, doktor kontrolü ve önerisi üzerine beslenme listesini hazırlaması önemlidir.
Glutenin zararları ve kişilerde oluşabilecek bazı durumlar şunlardır:
Hazımsızlık
İshal ya da kabızlık
Karın ağrıları
Tekrar eden ülser hastalığı
Baş ağrıları
Eklemlerde ve kemiklerde ağrı
Yorgunluk ve halsizlik
Obezite
Depresyon ve kaygı bozuklukları