HAMİLEYKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM? - Hatay Söz Gazetesi

HAMİLEYKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

  • Eklenme Tarihi :20.03.2024 | 11:16
  • Muhabir :Haber Merkezi

HAMİLEYKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Gebelik süresince kendinizi dik tutun ve sırtınıza fazla yük bindirmeyin. Yaptığınız her harekette bebeğinizi düşünün. Ağır kaldırmayın ve belinizi koruyun.

 

GEBEYKEN NASIL İŞ YAPILMALI? 

Yere yakın çalışmaya özen gösterin. Ayakta belinizi bükerek öne eğilmek yerine dizlerinizin üzerine oturarak ev işlerinizi yapın.

GEBEYKEN NASIL YATMALI? 

Gebeliğin sonlarına doğru bir bacağınızı küçük yastıklarla destekleyerek yatın. Başınızın altına çok yastık koymayın. Omurganıza zarar verebilir. Gebeliğin sonlarına doğru sırtüstü düz yatmayın, bu şekilde yatış bebeğe giden kanı, dolayısıyla oksijeni azaltır.

GEBELİKTE SEYAHAT MÜMKÜNKÜ?

Gebelerin hava, deniz veya kara yolu ile seyahat etmeleri sakıncalı değildir. Gebelerin son 4 haftaya kadar otomobil kullanmalarında sakınca yoktur. Emniyet kemerlerinin ise mutlaka bağlanması gerekir. Havayolu ile seyahat edecek olan gebelerden 26. Haftadan sonra sakıncalı olmadığına dair doktor raporu gerekmektedir. Uçak yolculuğunun 3 saatten daha kısa olduğu durumlarda ve gebelik ile ilgili herhangi bir risk faktörü yok ise yolculuk sırasında hareket, bol sıvı alınması ve baldır egzersizleri yeterlidir. Yolculuğun daha uzun sürdüğü durumlarda ise bunlara ek olarak diz altı varis çorabı giyilmesi gerekir. Risk faktörleri taşıyan gebelerde ise yolculuktan 3 gün önce bebek aspirinine başlanması veya yolculuk günü ve ertesi gün düşük dozda heparin verlmesi önerilmektedir. Deniz yolu ile seyahat edecek olan gebelerde özellikle ilk 3 ay içinde bulantı ve kusmaların artabileceği bilinmektedir. Bunun dışında deniz yolu ile seyahat etmek sakıncalı değildir.  

GEBELİK VE SPOR

Spor yapılmasının gebeliğin seyrini olumsuz olarak etkilendiğine dair herhangi bit kanıt yoktur. Profesyonel sporcularda bile gebelik genelde normal seyreder. Uzun mesafe koşucularında gebelik süresince spora devam edildiği durumlarda bile normal gebelik sonuçları bildirilmiştir. Aksine bir gereksinim (kanama, erken doğum riski, çoğul gebelik, kalp hastalığı gibi) olmadığı takdirde spora devam edilebilir. Yer hareketleri, hafif ağırlık çalışmaları, yüzme, tenis gibi sporlar yapılabilir. Koşu bandı, bisiklet ve kürek çekme yapılabilir.

DOĞUMUM YAKLAŞTI NELERE DİKKAT ETMELİYİM? 

Normal doğum gebeliğin 37- 40. Haftaları arasında olur. Gebeliğin % 10’unda ise daha erken gebelik haftalarında doğum başlayabilir. Sezaryen hastanın veya doktorun yönlendirmesi ile yapılacak ise veya mükerrer adı verilen ve daha önce sezaryen ile doğum yapmış olan bir gebeye tekrar sezaryen yapılacaksa işlem 38-39 haftalar arasında planlanır. Gebeliğin son haftalarına doğru rahimde braxton – hicks kasılmaları adı verilen kasılmalar olur. Bu kasılmalar rahim ağzının yumuşaması için hazırlık kasılmalarıdır. Bazen sık ve ağrılı olabildikleri halde genelde düzensizlerdir. Gebelerin bir kısmında son haftalarda halk arasındaki adıyla, nişan atılması gerçekleşebilir. Genellikle doğumun başlayacağının habercisidir. 

GEBELİKTE UYKU DÜZENİNİN DEĞİŞMESİ NORMALMİDİR? 

Evet. Tüm fiziksel ve duygusal değişiklikleri göz önüne alacak olursak uyku düzenindeki bu değişikliklerin olması pek şaşırtıcı değildir. Bazı kadınlar ilk üç ayda daha fazla uyumalarına rağmen, bazıları gece uyumakta zorluk çekmektedir.

Eğer uyuyamama probleminiz varsa işte size basit öneriler:

Yatakta uykuyu beklemek yerine kalkın ve başka şeylerle uğraşın. (Kitap okuyun, TV izleyin vs.) Akşamları alınan ılık bir duş sinirlerinizi gevşetip sizi rahatlatacak ve rahat şekilde uyumanızı kolaylaştıracaktır. Yatmadan önce idrarınız olsun veya olmasın mutlaka tuvalete gidiniz, akşamları aşırı sıvı gıda tüketiminden kaçınınız. Çünkü gebelikteki sık idrara çıkma problemleri de uykuyu böler ve düzensizleştirir. Ancak sıvı gıdaları gebeliğe olumlu etkilerinden dolayı gün içinde mümkün olduğunca çok tüketiniz.

Yatmadan önce idrarınız olsun veya olmasın mutlaka tuvalete gidiniz, akşamları aşırı sıvı gıda tüketiminden kaçınınız. Çünkü gebelikteki sık idrara çıkma problemleri de uykuyu böler ve düzensizleştirir. Ancak sıvı gıdaları gebeliğe olumlu etkilerinden dolayı gün içinde mümkün olduğunca çok tüketiniz.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için;

GEBELİKTE EN YARARLI BESİNLER NELERDİR?

Süt, yoğurt, peynir: kalsiyum, protein

Yeşil yapraklı sebzeler: C vitamini, lif, folik asit

Yağsız kırmızı et: protein, demir

Tavuk eti: protein, demir

Taze balık: protein

Kepekli ekmek: protein, lif, folik

GEBELİKTE EN ZARARLI BESİNLER NELERDİR?

Genel olarak tatlı ve şekerlemeler

Şekerli marmelatlar

Likörler

Gazlı ve şekerli içecekler (kola, gazoz vb.)

Aperatifler

Çok fazla kahve ve çay

İki kişilik yemek