Ramazan ayında herkesin aklında olan durumlardan biri de iftara yapılabilecek hafif tatlılardır. Çünkü gün içindeki enerji ihtiyacı ve iftar sonrasında oluşan tatlı ihtiyacı birleşerek tatlı yeme isteği uyandırır. Ancak iftar sonrasında hangi tatlının tüketildiği de önemlidir. Ağır olan tatlılar hem mide sorunlarına hem kan şekeri sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle iftardan sonra hafif tatlılar tüketmek sağlığınız açısından önem taşır. Ramazanda sağlıklı beslenme için İftardan sonra tüketilebilecek hafif tatlılar için şu şekilde liste yapılabilir:
Sütlü Tatlılar
İftardan sonra sütlü tatlılar tüketmek sizin için lezzetli ve sağlıklı seçeneklerden olacaktır. Hem şeker oranının düşük olması hem de sütün içindeki protein ve kalsiyum sayesinde vücudunuz için sağlıklı seçeneklerden biridir.
Güllaç: Ramazanda yapılan tatlılar arasında ilik sırada gelir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar lezzetini de popülerliğini de korumuştur. Kolay yapılması ve ekonomik olmasıyla Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarındandır. İhtiyacınız olan malzemeler sadece süt, güllaç yaprağı, şeker( Daha sağlıklı olması için bal da kullanabilirsiniz.), vanilya ve ceviz içidir. Üzerini de dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Sultan Sarması: Osmanlı mutfağından günümüze taşınan en lezzetli ve hafif tatlılardan biridir. İçindeki süt sayesinde lezzetli olan tatlı aynı zamanda protein de bulundurur. Şeker, süt, un, vanilya ve tereyağı ile kolayca muhallebinizi yaptıktan sonra tepsiye Hindistan cevizi serpip üzerine muhallebiyi döktükten sonra dinlendirip sararak yiyebilirsiniz. Dilerseniz muhallebi üzerine kremşanti de sürebilirsiniz. Ayrıca daha sağlıklı olmasını isterseniz şeker yerine bal ekleyebilirsiniz. Üzerini de dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Fırın Sütlaç: İftarda yapılabilecek hafif tatlılardan biridir. Ayrıca yapılması da son derece kolaydır. Osmanlı mutfağından günümüz mutfağına taşınmış sütlü tatlılardandır. İhtiyacınız olan malzemeler sadece süt, pirinç, nişasta ve şekerdir. Dilerseniz şeker yerine bal da kullanabilirsiniz. Sütlacı pişirdikten sonra fırınlayarak daha lezzetli bir hale getirip tüketebilirsiniz.
Şerbetli Tatlılar
Şerbetli tatlılar iftar dan sonra lezzetli seçeneklerden biridir. Gün boyu oluşan tatlı ihtiyacınızı karşılar.
Revani: Osmanlı mutfağının en sevilen tatlılarındandır. Ermenistan'ın Erivan kentinin fethi şerefine yapıldığı için bu şekilde adlandırılmıştır. Lezzetli ve hafif olmasıyla günümüzde de çokça tüketilir. Yumurta, şeker, irmik, yoğurt, un, sıvı yağ ve hamur kabartma tozuyla oluşan hamurunuzu pişirdikten sonra su, şeker ve limon ile yaptığınız şerbeti buluşturarak lezzetli ve hafif tatlınızı iftardan sonra tüketebilirsiniz.
Şekerpare: Türk mutfağının hafif ve lezzetli tatlılarından biri olan şekerpare iftar sonrası için şerbetli tatlı seçeneklerindendir. Osmanlı mutfağında da çokça sevilmiştir. İçinde tereyağı, irmik, yumurta, un, karbonat ve vanilya bulunan tatlı lezzetli, hafif ve kolay yapılmasıyla bilinir. Şekil olarak kurabiye gibi olduğu için "şerbetli kurabiye" olarak da bilinir.
Kıbrıs Tatlısı: Bu tatlının kökenleri de Osmanlı mutfağıdır. Yumurta, şeker Hindistan cevizi, ceviz , sıvı yağ, kabartma tozu ve diğer tatlılardan farklı olarak galeta unu ile yapılır. Bu karışımdan elde edilen hamur tepsiye dökülüp pişince şerbeti dökülür. Dilerseniz üzerine muhallebi de döküp tüketebilirsiniz.
Meyveli Tatlılar
Magnolia: New York mutfağından dünyaya yayılan hafif ve lezzetli tatlılardandır. Muhallebi, bebe bisküvisi ve meyve karışımıyla yapılır. Diyet yapıyorsanız ya da diyabetiniz varsa bu tatlı iftardan sonra en iyi seçenek olabilir. Bebek bisküvisi yerine yulaflı bisküvi, muhallebi yerine de bal karışımlı yoğurt ile çok daha az şekerli ve sağlıklı olabilir. İçine çilek, kivi ve muz kullanabilirsiniz.
Muz topları: Son derece pratik ve hafif bir tatlı seçeneğidir. Muzu ezip içine Hindistan cevizi ve kakao ekleyerek ve üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek tüketebilirsiniz.