Öğünlerin akşam ve gece saatlerine kayması, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Ramazanda beslenme düzeni ve spor, kilo kontrolünü de sağlar. Genellikle, iftardan sonra spor yapmak önerilmese de, yemekten 1-2 saat sonra yapabilirsiniz. İdeal zaman, iftar ve sahur öncesidir. Risksiz bir antrenman için kaliteli gıdalardan hazırlanan iftar menüsü hazırlayabilirsiniz.
Çorba ile başlayan iftarda uygulayabileceğiniz adımlar;
Ana yemeğe geçmeden önce 10 dakika ara vermek,
Yüksek yağ içeriği olan besinlerden uzak durup egzersize ağırlık vermek,
Sofralarda beyaz ve kırmızı et, balık, sebze ve bakliyat yemeklerini bulundurmak,
Ana yemeklerin yanında cacık, yoğurt, ayran ya da salata gibi besinler yemek,
Aşırı şeker ve karbonhidratlı yiyecekler ile vücudu yormamak,
Haftada 2 kere sütlü ve hafif tatlılar tüketerek enerji kazanmak,
Kaybedilen sıvıyı ortalama 1,5-2 litre su içerek karşılamak.
Ramazan Ayında Spor Düzeni
Ramazanda beslenme ile birlikte spor ya da egzersizler yapmak, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Spora yeni başlayanlara hafif tempolu yürüyüşler, pilates, yoga ve yüzme önerilebilir. Düzenli egzersiz yapanlar ise programın şiddetini ve süresini kısaltarak devam edebilir. Ramazanda spor ve egzersiz zamanının iftardan 1-2 saat önce ya da sonra olması gerekir.
Ramazanda beslenme ile birlikte spor düzenine de dikkat etmek, metabolizma açısından büyük avantaj sağlar. Antrenmanların 1 saatten daha uzun olmaması, hava akımının gerçekleştiği mekânlarda yapılması, iklim koşullarına uygun kıyafetler seçilmesi, gün içinde yoğun aktivitelerden kaçınılmaması ve uykusuzken yoğun yapılmaması gibi durumlara dikkat edebilirsiniz.
Ramazan Ayında Spor Yapmanın Faydaları
Şiddet ve temposu düşük egzersizler, ramazanda spora devam edenler için kurtarıcı olur. Sabah yürüyüş, yoga ve pilates yapabilir, iftara yakın düşük şiddetli ağırlık çalışabilirsiniz.
Ramazanda beslenmenin yanı sıra spor yapmanın faydaları arasında;
Kilo kontrolüne yardımcı olması,
Kalp sağlığınızı koruması,
Kas gücü ve dayanıklılığı artırması,
Stresinizi azaltması,
Uyku kalitenizi yükseltmesi,
Kemik yoğunluğunuzu artırıp güçlendirmesi,
Bağışıklığınızı güçlendirmesi,
Psikolojik olarak mutlu ve zinde hissettirmesi yer alır.
Sahur ve iftarda genel olarak, az yağlı ve hafif yiyeceklerin tüketilmesi önerilebilir. Metabolizmanın vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanır. Herhangi bir rahatsızlık hissettiğinizde hafif egzersizler yapabilirsiniz.