KALP HASTALARI RİSK ALTINDA OLABİLİR - Hatay Söz Gazetesi

KALP HASTALARI RİSK ALTINDA OLABİLİR

  • Eklenme Tarihi :11.03.2024 | 14:19
  • Muhabir :Haber Merkezi

KALP HASTALARI RİSK ALTINDA OLABİLİR

Ani ölümlere neden olabilen kalpteki ritim bozuklukları kalbin düzensiz, normalden hızlı ya da yavaş atması olarak her yaşta görülebilir. Kişilerin yaşam konforunu olumsuz etkileyen kalp ritm bozukluğu, diğer kalp hastalıkları gibi önemsenmeli ve tedavi edilmelidir.

Kalpte ritm bozukluğu toplumun genelinde yüzde 0.4 ile 2 arasında görülmekte ve bu oran 60 yaşın üzerindeki kişilerde yüze 10’a çıkmaktadır. Diğer kalp rahatsızlıkları sebebiyle ameliyat olan hastaların bir kısmında aynı zamanda ritm bozukluğu da vardır.

Dolayısıyla söz konusu kalp hastalığına nasıl müdahale ediliyorsa ritm bozukluğu da aynı şekilde önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Çünkü kalp rahatsızlığı düzeltilse bile ritm bozukluğu maalesef büyük oranda devam etmektedir.

ÇARPINTI VE DÜZENSİZ NABIZ ATIŞI CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

Ritm bozukluğunun en önemli sonuçlarından biri çarpıntı hissi ve nabzın düzensiz atmasıdır. Hem çarpıntı hissi, hem de kalp ritminin düzensiz atması kişinin yaşam konforunu ciddi anlamda bozmaktadır.

Öte yandan kalbin senkron kasılması bozulduğu için kalbin performansı azalır ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Ritm bozukluğunda ayrıca kalbin kulakçıkları tam kasılmadığı için kan akışı yavaşlar.

Bu da pıhtılaşmaya neden olabilir ve bu pıhtı beyne giderek bazen felç durumlarına dahi sebep olabilir.

RADYOFREKANS ABLASYON YÖNTEMİ İLE RİTİM BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Ritm bozukluğunun tedavisinde bugüne kadar ilaç, eletro-şok, kalp pili gibi tedaviler uygulanmıştır. Ancak bu yöntemler fayda sağlasa da tam bir çözüm yaratmamaktadır.

Son yıllarda radyofrekans, kriyo, lazer ve mikrodalga gibi birtakım enerji kaynaklarının kullanıldığı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Radyofrekans ablasyon yöntemiyle ise hastaların büyük bir kısmının normal ritme ulaşması sağlanmaktadır.

Radyofrekans ablasyon yöntemi anormal kalp ritmlerini (kalp ritim bozukluklarını) tedavi etmede kullanılan etkili bir yöntemdir. Kalpte ritim bozukluğuna yol açan elektrik ileten yolların ısı enerjisi ile hasarlanarak bu yolların elektrik iletmesini ve ritm bozukluğunu engellemek amacı ile uygulanır.

RİTİM BOZUKLUKLARI %85-90 ORANINDA DÜZELEBİLİYOR

Altta yatan kalp rahatsızlığı nedeniyle kalp ameliyatı yapılırken aynı zamanda ritmi düzeltici işlemde kolaylıkla aynı anda yapılabilir.

Göğüs kafesi açıldıktan sonra bazı durumlarda kalbin dışından bazı durumlarda ise kalbin içinden olmak kaydıyla radyofrekans enerji verilmek suretiyle ritim bozuklukları %85-90 oranında düzeltilebilir.

Aritmi için yapılan bu işlem yaklaşık 10-15 dk'lık kısa bir sürede rahatlıkla tanımlanabilmektedir.