KIL DÖNMESİ NEDİR? - Hatay Söz Gazetesi

KIL DÖNMESİ NEDİR?

  • Eklenme Tarihi :26.02.2024 | 17:12
  • Muhabir :Haber Merkezi

KIL DÖNMESİ NEDİR?

Kıl dönmesi, normal koşullarda deri altından dışarı çıkması gereken kıl, saç ve sakalların deri altında kalarak dışarı çıkamamaları durumudur. Kıl dönmesi genellikle kalça bölgesinde meydana gibi saçların olduğu bölgede, yanak, kol ve bacaklarda da olabilir.

 

Kalça bölgesinde meydana gelen kıl dönmesi genellikle masa başında çalıştığı için uzun saatler boyunca oturmak zorunda kalan bireylerde, yine uzun saatler boyunca oturarak bilgisayar oyunu oynayan bireylerde ve taksi, tır şoförlüğü gibi mesleklerde çalışan bireylerde meydana gelir.

Kıl dönmesi çalıştığı iş kuralları gereği her gün tıraş olması gereken bireylerde ve aynı şekilde askerlik görevi dolayısı ile her gün tıraş olması gereken bireylerde de gerçekleşen bir durumdur.

Tıraş bıçağı ile her gün tıraş olunması zaman içerisinde deriyi tahriş eder ve sakallar kalınlaşan deriden çıkmakta zorluk çekerek içe doğru uzayabilir.

Kıl dönmesi saç derisinde de gerçekleşebilir. Saçlarında dökülme olduğu için tıpkı sakal tıraşı gibi tıraş bıçağı ile saçlarını sık sık tıraş eden bireylerde de kıl dönmesi meydana gelebilir.

Kıl dönmesi yalnızca erkeklerde görülmemektedir. Kadınlarda da görülebilir; tıraş bıçağı ile kol ve bacak kıllarını tıraş eden ve ağda yapan kadınlarda da kıl dönmesi görülebilir.

KIL DÖNMESİ OLMAMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Kıl dönmesi kader değildir. Bir takım önlemler alınarak kıl dönmesinin önüne geçilebilir. Sürekli oturarak çalışmak zorunda kalan bireyler kıl köklerine baskı yapılmasını önleyen, özel olarak üretilmiş minderleri kullanarak baskıyı azaltabilir.

Bunun dışında acil yetiştirmesi gerekmeyen işleri bulunmayan bireyler oturdukları yerden kalkarak hareket etmeye özen göstermelidirler. Çünkü yalnızca oturmak değil hareketsizlik de kıl dönmesine sebep olur.

Aynı şekilde şoförlük mesleği işi ile uğraşan bireyler de özel olarak üretilmiş minderler kullanmalı ve zaman zaman mola vererek hareket etmeye özen göstermelidirler.

Her gün tıraş olması gereken bireyler tıraş bıçağı ile tıraş olmak yerine, sinekkaydı tıraş için özel olarak üretilen tıraş makineleriyle tıraş olabilirler. Bu durum cildin tahriş olmasını önler ve kıl dönmesi oluşma olasılığını düşürür.

Askerde tıraş makinesi kullanabilme şansı bulunmayan bireyler de tıraş bıçaklarını sık sık yenilemelidir. Kıl dönmesi oluşumuna sebebiyet veren durumlardan biri tıraş bıçaklarının körelmesidir.

Kadınlar kol ve bacaklarındaki tüyleri tıraş bıçağı ya da ağda yardımı ile almak yerine epilasyon cihazlarına yönlenmelidirler. Böylelikle kıl dönmesi problemi ile karşılaşmazlar.

KIL DÖNMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bazı kıl dönmeleri kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak bu tamamen şanstır ve işi şansa bırakmamak gerekmektedir. Çünkü kıl dönmesi ilk aşamada pek sorun teşkil etmese de geçirilen her süre tedaviyi zorlaştırmaktadır. O yüzden zamanında müdahale edilmelidir.

Kıl dönmesinin tedavisinde kıl dönmesi eğer başlangıç seviyesinde ise antibiyotik tedavisi uygulanır ve bu tedavi genellikle yeterli olmaktadır. Ancak ileri seviyedeki kıl dönmelerinde öncelikli olarak iltihabı kurutmak için antibiyotik tedavisi uygulanır.

Ardından içeriye doğru uzayan kılların dışarıya doğru, yani olması gerektiği gibi uzayabilmesi için gerekli cerrahi işlem yapılır.

Kıl dönmesinin tedavisinin yapılması bir daha olmayacağı anlamına gelmez. Bir daha bu hastalık ile karşılaşmak istemeyenlerin belirtilen unsurlara dikkat etmesi gerekmektedir.