Klima Alerjisi Nasıl Anlaşılır? - Hatay Söz Gazetesi

Klima Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

  • Eklenme Tarihi :15.08.2024 | 13:06
  • Muhabir :Haber Merkezi

Klima Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Klimaya karşı bir alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için ilk olarak doktorunuza başvurabilirsiniz.

Doktorunuz şikayet ve alerji belirtilerinize bağlı olarak sisten alerji testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu testler sonucunda alerjeniniz belirlenir.

Bununla birlikte klimalı ortamlara girdiğinizde hapşırma, gözlerde sulanma, ateş, öksürme gibi bazı alerji belirtileri gözlemleyebilirsiniz.

Bu belirtilerden bir veya birkaçını gözlemliyorsanız eğer klimaya, toz  akarlarına, küfe, evcil hayvan tüylerine karşı bir alerjiniz olabilir. Klimaya olan alerjiniz aslında doğrudan klimaya değil, toz akarları, polen, küf, evcil hayvan tüylerine karşı olabilir.

Klima doğrudan içerideki havayı temizler ve zaman zaman bakıma ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle belirtilenlere karşı bir alerjiniz olması durumunda ev ve aracınızdaki klima için düzenli bakımları yaptırmanız gerekebilir.

Klima Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Klimaya karşı bir alerjiniz olup olmadığını henüz bilmiyorsanız bunun için klimalı ortamlarda bulunduğunuz zamanlarda ilk 2-3 saat boyunca dikkat edebilirsiniz.

Bazı alerji belirtileri mevcuttur, vücudunuzda birkaçını gözlemleyebilirsiniz. Ancak, alerji belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Alerjeninizi belirlemek için doktorunuza başvurabilir ve alerji testi yaptırabilirsiniz. Klima alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Hapşırma

Nefes darlığı

Öksürme

Yorgunluk

Halsizlik

Eklem ağrıları

Bilinç bulanıklığı

Balgam çıkarma

Ateş

Baş dönmesi

Sindirim sorunları

Göz sulanması

Sık sık uyuma isteği

Klima Alerjisi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Klimaya olan alerjiniz için doktora başvurduktan ve doktorunuz ilaçları reçete ettikten sonra evde kendiniz de iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

İlaçları düzenli kullanmakla birlikte, istirahat etmeniz ve bol bol su tüketmeniz faydalı olabilir.

Aynı zamanda, bu süreç içerisinde beslenmenize biraz daha dikkat edebilirsiniz. Sebze, meyve, kuruyemiş ağırlıklı beslenme programı oluşturabilirsiniz.

Ağır ve yağlı yiyeceklerden bir süre uzak durmanız tavsiye edilir. Yemek sonrası hafif bitki çayları da tercih edebilirsiniz.Klima alerjisi için birkaç basit yöntemle alerji semptomlarınızı azaltabilirsiniz. Klimaya olan alerjiniz için ilk olarak hava filtresini düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekir. Klimanızda bir HEPA filtre olması alerjiniz açısından iyi olabilir.

HEPA filtreler, ortamda bulunan toz akarları, evcil hayvan tüyleri gibi havada bulunan zararlı parçacıkları büyük oranda temizler. Klimanızın mevsimsel bakımlarını yaptırabilirsiniz.