Kuruyemiş Alerjisi Nasıl Anlaşılır? - Hatay Söz Gazetesi

Kuruyemiş Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

  • Eklenme Tarihi :26.07.2024 | 11:34
  • Muhabir :Haber Merkezi

Kuruyemiş Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Alerjiler bağışıklık sisteminin zararsız olan bir maddeyi zararlı olarak algılaması sonucu oluşur. Bunun sonucunda bağışıklık sistemi harekete geçerek bu maddeye karşı alerjik reaksiyonlar geliştirir. Alerjiden şüphelenilmesi halinde bir alerji uzmanından yardım alınmalıdır.

Bu alerji uzmanları birtakım testler yaparak bu kişinin seçilen besine ya da besinlere alerjisi olup olmadığını tespit eder.

En sık kullanılan alerjen testlerinden biri besinden az bir miktarda derinin altına enjekte edilmesi ve hastanın vücudundaki tepkimelerin izlenmesinden oluşur. Bu teste deri delme testi denir ve kuruyemiş alerjisinde tercih edilen ilk testlerdendir. Besin derinin altına enjekte edilerek tepkime 15 ile 20 dakika arası gözlemlenir.

Eğer bölgede kızarma ve kabarıklık oluşmaya başladıysa kişinin bu besine alerjisi olduğu tespit edilir. Bir başka testise kan testidir. Bu testte kişinin kanını besine karşı ürettiği antikorlarla ilgilenilir. Son bir test ise besin yüklemesidir.

Kişi doktor gözetiminde bu besini tüketir ve reaksiyonlar gözlemledir. Bu testte ekipmanların tam olması ve acil ekiplerinin hemen müdahale edebilecek pozisyonda olması önemlidir. 

Kuruyemiş alerjisine sahip olan bireylerin uzak durması gereken bazı besinler vardır. Bu besinlerin kişinin kullandığı çatal, bıçak, tabak ve türevi eşyalara teması bile risk faktörü oluşturur. Aynı zamanda eser miktarda kullanılan paketli gıdalarda içerik etiketlerinin okunması ihmal edilmemelidir. Kuruyemiş alerjisi olan bireylerin özellikle uzak kalması gereken kuruyemişleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür,

Badem

Fındık

Ceviz

Antep fıstığı

Kaju fıstığı

Çam fıstığı

Brezilya fındığı

Kuruyemiş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kuruyemiş alerjisi belirtileri kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hafif geçen bazı belirtiler şu şekildedir:

Ciltte kızarıklık ve kaşıntı

Mide bulantısı

Boğazda karıncalanma

Dudakların şişmesi

Daha ağır seyreden ve acil müdahale gerektiren durumların oluşması halinde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini gerektirecek bazı durumlar ise şunlardır:

Nefes almada zorluk

Hırıltılı solunum

Geçmeyen öksürük

Dilin şişmesi

Baş dönmesi

Bayılma

Konuşmada zorluk

Boğazlardaki gerginlik

İshal