Melatonin Faydaları Nelerdir? - Hatay Söz Gazetesi

Melatonin Faydaları Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :30.05.2024 | 14:26
  • Muhabir :Haber Merkezi

Melatonin Faydaları Nelerdir?

Bireylerin yaşam stillerine bağlı olarak uyku alışkanlıkları değişkenlik gösterebilir, karanlık ortamda üretimi sağlanan hormonun yatış halindeyken ışık veren uyarıcılardan uzak kalınması sentezlenmesi açısından önemlidir.

Özellikle bilgisayar, telefon gibi elektronik aletlerle yatarken yoğun vakit geçirme hormonun sentezini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Diğer bir taraftan insan vücudunun yanı sıra bitkilerde de bulunan hormon işlevsel olarak oksidatif stresi azaltmakla görevlidir.

Bu bitkilerin tüketilmesi insan vücuduna ek olarak hormonun alınmasında da aracılık yapar. Eğer, vücutta bu hormonun üretimiyle ilgili bir problem belirlenirse yapay olarak dışarıdan takviye edici ürün olarak da alınabilir. Bu süreçte, ürün gıda takviyesi olarak alınacaksa doktor bilgisinde alınması kritik bir öneme sahiptir. Tüm bu bilgiler ışığında melatonin faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:

Gece-gündüz döngüsünde uyanıklık ve uyku halinin zamanının ayarlanmasında destekleyici bir hormondur.

Karanlık ortam hormonun daha çok sentezlenmesi desteklenirken vücudu uykuya hazırlayan en önemli hormondur.

Bu hormonun biyokimyasal olarak progesteron veöstrojenhormonuyla bağlantı kurması kadınlarda adet döngüsünün de düzene girmesine yardımcı olunmasını sağlar.

Gün içinde farklı etkenlerden dolayı değişen kalp ritmi, kan basıncı ya da libido gibi fonksiyonların dengelenmesine destek olur.

Yapılan bazı araştırmalarda baş ağrısı ve migren belirtilerini de minimize ettiğine dair veriler ortaya konmuştur. Bu etkilerin mekanizması beyine giden glikoz ve oksijen seviyeleri ile ilişkilendirilirken aynı zamanda kan pompalama hızının da dengelenmesi ile bağlantılı olduğu vurgulanır.

Nöronların tamamen fonksiyonların kaybedilmesialzheimergibi kronik bir probleme neden olabilir. Sinir hücrelerinin yenilenmesi için iyi bir uyku şarttır. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminin güçlenmesi sinir hücrelerinin yapısının korunmasında yardımcı rol oynar. Bu süreçte, alzheimer veparkinsonhastalığının önlenmesinde dolaylı bir destek sağlar.

Kan basıncının ve bağışıklık sisteminin dengelenmesine yardımcı olması vücut ısının ayarlanmasında da etkin rol oynamasını sağlar.

Hormon salgılanması stres ve kaygıyla mücadelede etkili olur ve bu sayede depresyon belirtilerini minimize etmede yardımcı olduğu ifade edilir. Bununla birlikte, stresi azaltmasıreflüataklarının kontrol altına alınmasında destekleyici bir rol oynamasını sağlar.

Hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonun sentezlenmesini desteklerken çocuklarda büyümeyi, yetişkinlerde ise kas kütlesinin artmasına katkı sağlar.

Hormon nitrik oksit molekülünün miktarının artmasına yardımcı olurken damarların genişlemesinde destekleyici rol üstlenir. Bu sayede,hipertansiyonunsebep olduğu semptomların azalmasında yardımcı rol oynar.

Yapılan çalışmalarda kanda yağ ve kolesterol seviyesini düşürdüğüne dair veriler mevcuttur. Bu bağlamda, tip 2diyabet (şeker)hastalığının önlenmesinde yardımcı rol üstlenebilir.

Hormonun salgılanması kontrollü hücre ölümü olarak bilinen apoptozis mekanizmasını durdurduğu öne sürülmektedir. Böylece, başta sinir hücreleri olmak üzere vücutta üretimi zor olan bazı hücrelerin yaşamını uzatmada destekleyici bir etki sağlayabilir.

Uyku sürecini dengelemesi aynı zamanda cildin serbest radikallerden arınmasında ve hücre yenilenmesinde destekleyicidir. Bu doğrultuda, sağlıklı bir cilt profiline ulaşmaya destek olur.

Uyku Üzerinde Melatonin Faydaları

Melatonin faydalarının ilk sırasında uyku kalitesinin artması vardır. Bununla ilgili olarak yapılan araştırmalarda hormon düzenli salgılandığında uykuya dalma zamanın 6 dakika daha öne çektiği vurgulanır. Bu süreçte, uykuyu öne çekmeye yardımcı olurken toplam uyku zamanında bir değişiklik yapmadığı da önemli veriler arasındadır. Takviye edici olarak bu madde alımında bu belirtiler baskın olurken gıda takviyesi kullanımı bırakıldıktan 1 yıl sonrasında uyku başlangıç zamanının eski haline döndüğü ifadeler arasındadır.