Nikel Alerjisi Belirtileri Nelerdir? - Hatay Söz Gazetesi

Nikel Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

  • Eklenme Tarihi :06.09.2024 | 13:34
  • Muhabir :Haber Merkezi

Nikel Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Semptomların ortaya çıkması, genellikle nikel temas yerinde, maruziyetten sonra 72 saat veya daha uzun sürebilir. Nikel içeren maddeyle temas yerinde temas ürtikeri veya kurdeşen benzeri reaksiyon olarak ortaya çıkan nikele karşı ani alerji vakaları da nadirdir. Tahriş edici kontakt dermatitin semptomları ise genellikle kademeli olarak başlar veya şiddetli maruziyetlerle hemen ortaya çıkabilir.

Nikel alerjisi nasıl anlaşılır, diye merak ediyorsanız, alerjisi belirtileri gösterip göstermediğinizi kontrol edebilirsiniz. Nikel alerjisinin belirtileri ve semptomları şunlardır:

Ciltte döküntü veya şişlikler

Şiddetli olabilen kaşıntılar

Kızarıklık veya cilt renginde değişiklikler

Yanık benzeri kuru cilt lekeleri

Şiddetli vakalarda kabarcıklar ve sıvı sızıntısı

Bireyler nikele karşı tahriş edici kontakt dermatit geliştirmeye yatkın hale getirebilir. Nikel alerjisi, bazı insanlarda doğduktan sonra gelişir. En yaygın alerji çeşitlerinden biridir, en yaygın sebebi ise piercing yaptırmak, kulak deldirmektir.

Nikele maruz kalan bireylerde alerjik reaksiyon (temas dermatiti), saatler ya da günler içinde gözlenebilir. Reaksiyon 2 ila 4 hafta kadar sürebilir. Reaksiyon genellikle sadece cildinizin nikel ile temas ettiği yerde meydana gelir, ancak bazen vücudunuzun diğer yerlerinde de görülebilir.

Nikel Alerjisi Neden Olur?

Ter, özellikle paslanmaz çelik olmak üzere birçok metal türünden nikeli süzer. Bu ‘serbest’ nikel daha sonra deri tarafından emilir ve burada kızarıklığa neden olur. Doku sıvılarının mücevherlerdeki nikeli çözme olasılığı daha yüksektir, bu nedenle kulak delme işleminden kaynaklanan açık yara genellikle nikel alerjisi için yaygın bir neden olarak ortaya çıkar.

Nikel alerjisi her yaşta gelişebilir. Bu nikel alerjisi bir kez geliştikten sonra, genellikle ömür boyu olmak üzere yıllarca devam eder. Yetişkinlerde nikel alerjisi daha yaygındır çünkü yetişkinlerin nikel maruziyeti daha fazladır. Nikel alerjisi bebek ve çocuklarda da görülebilir.

Özellikle bebeklerin bileklerine takılan künyeler, bileklikler nikel içerebilir. Metal düğmeli ya da çıtçıtlı kıyafetler de bebeklerde nikel alerjisine sebep olabilir. Bu yüzden bebeklerin cildine temas edecek takı takılmaması, giydikleri kıyafetlerin bebeklerin hassas cildine uygun olması büyük önem arz eder.

Nikel alerjisi olan çocuklarda ise metal düğmeli kot pantolonlardan elde taşınan elektronik cihazlara kadar her şey kırmızı, kaşıntılı döküntüye neden olabilir.

Nikel alerjisi yaşamı tehdit edici değildir, ancak bir çocuğun uykusunu engelleyecek ve okuldan kaçmasına neden olacak kadar rahatsız edici olabilir.

Kimi zaman, nikele karşı alerjik reaksiyon, özellikle delinmiş kulakta cildin yakınında bir enfeksiyonla da karıştırılabilir. Yetişkinlerde nikel alerjisi ise şiddetli el egzaması ile de ilişkilendirilir.

Alerji derecesi kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde nikel içeren nesnelerle kısa bir temastan bile dermatit gelişirken, bazılarında ise ancak nikelle uzun yıllar cilt temasından sonra dermatit ortaya çıkar.

Nikel Alerjisi Nasıl Geçer?

Doktorunuz genellikle cildinize bakıp herhangi bir metale dokunup dokunmadığınızı sorarak nikel alerjisini teşhis edebilir. Nikel alerjisi belirtileri çoğunlukla ciltte gözle görülebilir olduğundan tanısı kolaylıkla konulabilir. Cilt döküntünüz varsa ve nasıl olduğunu bilmiyorsanız, muhakkak doktorunuzla konuşun.

Nikel alerjisi teşhisi konduysa ve nikel maruziyetine tepki gösterdiğinizden eminseniz, doktorunuzun önerdiği tedavileri ve ilaçları kullanın. Ancak bu tedaviler işe yaramazsa doktorunuzla tekrar görüşmeniz gerekebilir. Bölgenin enfekte olmuş olabileceğini düşünüyorsanız hemen aile hekiminize başvurun. Enfeksiyon belirtisi olabilecek belirtiler ve semptomlar şunlardır:

Artan kızarıklık

Sıcaklık

Etkilenen bölgede irin

Ağrı