Uzman Diyetisyen Seray Uygun Diken 11 ayın sultanı ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanlar için beslenme iki öğüne düşmesi nedeniyle rahat ve sağlıklı bir süreç geçirmek için ne yapması konusunda önerilerde bulundu.
En önemli kuralın ramazanda sağlıklı beslenmek olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Seray Uygun Diken “Altın kuralımız ramazanda sahura kalkmak. Sahura kalkmamız gün boyu daha rahat oruç tutmamızı sağlayacak. Sahur yapılmadan oruç tutmayı kesinlikle önermemekteyiz” dedi.
Sahura kalkılmasının, gün içerisinde ani kan şekeri düşüşleri, baş ağrısı, susuzluk gibi birçok problemin önüne geçmiş olunacağını ifade eden Uzman Diyetisyen Seray Uygun Diken “Tabi bunlar için sahurda tüketilen besinlerin içeriği çok önemlidir. Sahur menüsünü kahvaltı olarak tercih etmeliyiz. Protein içeriği yüksek besinleri mutlaka ilave etmeliyiz. Bunlar süt, yumurta, peynir gibi uzun süre tokluk sağlayacak besinlerdir. Bu besinlerin yanına ilave olarak 1 porsiyon meyve, bol yeşillik - söğüş, uzun süre tokluk sağlayacak olan ceviz ve tam tahıllı ekmeği ilave ederek sağlıklı bir sahur geçirmiş olacaksınız. Sahuru bitirmeden mutlaka 2 -3 su bardağı su tüketmeliyiz. Aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınmalıyız. Aşırı baharatlı ve tuz içeriği yüksek besinler gün içerisinde su ihtiyacımızı arttıracağından sahurda tüketmekten kaçınmalıyız. Zeytin tuzlu olduğu için aşırı susatacağından sahurda tüketmemeliyiz. Aşırı yağlı ve hamur işlerini tercih etmemeliyiz. Sahurda kahvaltı tüketemeyen bireyler az yağlı sebze yemeği, söğüş sebze, yoğurt, tam tahıllı ekmek, hafif çorbalar ve 2-3 su bardağı su tüketebilir” diye konuştu.
PEKİ, İFTARDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Öncelikle iftara başlarken 1 - 2 su bardağı su ve 1-2 adet kuru hurma ile başlayarak orucu açmanın önemli olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Seray Uygun Diken “Sonrasında çorba ve salata ile devam etmeliyiz. Çorba ve salata tüketiminden sonra 15 dakika mola vererek uzun süre açlık sonrası yaşayacağımız porsiyon kontrolü sıkıntısının önüne geçmiş olacağız. Mola vermeden hızlıca tüketilen besinler midede ağrı, şişkinlik ve hazımsızlığa yol açacaktır. İftarda ana öğünde zeytinyağlı sebze yemeği /etli sebze yemeği, ızgara et, tavuk, yoğurt, ayran tercih edebilirsiniz. İftarda kızartma tercih etmemeliyiz. İftarda en çok merak edilen pide ekmeğini ne kadar tüketmeliyiz? 1 dilim avuç içi büyüklüğünde yenilen pide zarar vermeyecektir. Pidenin yanında daha çok tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir. İftardan sonra sahura kadar 1 - 2 ara öğün yapılmalır. Şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar tercih edilebilir. Şeker ihtiyacı mevsim meyveleri ile giderilebilir. Ara öğünde meyve – ceviz - süt veya şekersiz/az şekerli kompostolar da tercih edilebilir. İftardan sahura kadar mutlaka en az 2 litre su tüketilmelidir. İftardan 2 saat sonra hafif tempoda yürüyüş yapmak besinlerin sindirimine yardımcı olacak ve metabolizmanın hızlanmasına destek verecektir. Şimdiden herkese sağlıklı ve huzurlu bir ramazan dilerim.” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)