Ramazanda detoks bedeninizi, ruhunuzu ve zihninizi temizlemeye ve dinlendirmeye yardımcı olur. Ramazanda oruç tutarken bir yandan da detoks yapmanızın sağlığınız açısından birçok faydası vardır.
Ramazanda detoks yapmanın 5 yolunu basit bir şekilde şöyle sıralanabilir:
Hidrasyon, vücudunuzdaki toksinleri temizlemenin en iyi yollarından birisi su içmektir. Sağlıklı bir birey günde en az 2 litre su içmelidir. Susuz kalmayı engellemek, sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için detoks sularını tercih edebilirsiniz.
Bağırsak sağlığınızı güçlendirmek ve formunuzu korumak için beslenme programına probiyotikleri ekleyebilirsiniz.Probiyotik açısından zengin gıdalar arasında yoğurt, peynir ve kefir yer alır. Bu gıdaları iftar menünüze ekleyebilirsiniz.
Ramazan boyunca beslenme programınıza protein ağırlıklı besinleri ekleyebilirsiniz. Ramazanda egzersiz yapanlar beslenme programında mutlaka protein ağırlıklı besinlere yer vermelidir. Böylece bu süre içerisinde kas ve doku kaybının önüne geçebilirsiniz.
Antioksidan bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeleri tercih edebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve şişkinliği azaltır. Bunlar arasında brokoli, ıspanak, marul ve lahana gibi besinler yer alır.
İşlenmiş gıdalardan uzak durabilir ve yağlı, şekerli ve nişasta ağırlıklı besinlerin tüketimini azaltabilirsiniz.
Ramazanda Detoks Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Ramazan ayında detoks yapmanızın sağlığınız açısından birçok faydası bulunur.
Detoksun faydaları şu şekilde açıklanabilir:
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur
Kilo vermenizi destekler
Yaşlanmayı geciktirir
Enerjinizi arttırır
Nefes alma-verme dengesini iyileştirir
Vücuttaki zararlı toksinleri atmaya yardımcı olur
Cildin parlamasını sağlar
Ramazanda Detoks Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
amazanda oruç tutarken bir yandan da detoks programı uygulamak isteyebilirsiniz. Sağlığınız için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
Ramazanda detoks yaparken dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Detoks uygularken ağrı kesici ve gaz giderici ilaçlar kullanmamaya özen gösterin
Ramazan boyunca sigara ve kahve tüketmekten kaçının
Detoks programıyla beraber hafif bir egzersiz tercih edebilirsiniz
İftar ve sahur menülerinde beslenme programınıza dikkat edin, ramazan boyunca doğru ve sağlıklı bir beslenme için diyetisyenden destek alın
İftar sonrası ve sahur öncesi yeterli su almaya dikkat edin
Meyve ve sebzeleri beslenme programınıza ekleyin
Ramazanda Kimler Detoks Yapabilir?
Detoks, daha zinde ve canlı hissetmenize yardımcı olur. Ciddi bir sağlık sorunu olmayan hemen herkes detoks uygulayabilir. Detoks uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Özellikle diyabet, tansiyon hastaları ve hamilelere detoks tavsiye edilmez.
Sırt, eklem ve baş ağrısı yaşayan, bağışıklık sistemi zayıf olan, halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, kabızlık, bulantı gibi sağlık sorunu yaşayan kişiler ramazanda detoks yapabilir.
Ramazanda İçin Detoks Suyu Tarifi
Detoks suyu hazırlayabilmeniz için öncelikle doğru malzemeleri seçmelisiniz. Doğru ve yeterli malzeme seçimi yaptıktan sonra hepsini blenderden geçirerek hazırlayabilir ve tüketebilirsiniz.
Ramazan için örnek detoks suyu tarifi:
1 çorba kaşığı taze rendelenmiş zencefil
½ avokado
1 su bardağı soğuk yeşil çay
2 dal kişniş
1 dilim ananas
1 limon suyu
1 küçük boy salatalık
Bu ve bunun gibi birçok detoks suyu hazırlayabilir ve ramazanda beslenme programınıza dahil edebilirsiniz. Diyetisyeninizden tamamen size özel detoks tarifleri talep edebilirsiniz.