RAMAZANDA MİDE SAĞLIĞI İÇİN 10 ÖNERİ - Hatay Söz Gazetesi

RAMAZANDA MİDE SAĞLIĞI İÇİN 10 ÖNERİ

  • Eklenme Tarihi :11.03.2024 | 14:16
  • Muhabir :Haber Merkezi

RAMAZANDA MİDE SAĞLIĞI İÇİN 10 ÖNERİ

Ramazanda öğün araları oldukça uzamaktadır. Bu durum mide rahatsızlıkları olanlarda hastalıkları tetiklemektedir. Özellikle mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar, kan sulandırıcı ve romatizmal ilaç kullanan hastalar, mide rahatsızlıkları ve mide kanaması riski açısından dikkatli olmalıdırlar.

 

Bu kişilerin Ramazan ayını herhangi bir mide rahatsızlığı yaşamadan sağlıkla geçirmeleri için bir uzmana danışmalarında fayda vardır.

RAMAZAN’DA MİDEYİ KORUYAN 10 ÖNERİ

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan sonra ise 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

Oruç tutan mide hastaları istenmeyen sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için mutlaka sahur yapmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler den oluşan mideyi rahatsız etmeyecek bir öğün tercih edilmelidir.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir. Ayrıca enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten; bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler seçilmelidir.

Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekler tüketmeye özen gösterilmelidir.

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tüketilmelidir.

Hazımsızlığa neden olmaması için yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.

Bir kerede büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferin de azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

Sindirime yardımcı olması için iftardan hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek yerine, biraz beklenilerek kısa mesafeli yürüyüşler yapılmalıdır. 

Ramazan ayında mide sağlığını korumak için yemeklerin pişirme yöntemlerine de çok dikkat edilmelidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde; kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler gibi lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.