Sahurda Elma Yenir mi? - Hatay Söz Gazetesi

Sahurda Elma Yenir mi?

  • Eklenme Tarihi :30.03.2024 | 22:00
  • Muhabir :Haber Merkezi

Sahurda Elma Yenir mi?

Sahurda elma yemek büyük ölçüde oruçlu geçen gününüzü kolaylaştırır. Ramazanda insanların vücudu gün daha çok enerjiye ihtiyaç duyar.

 

Çünkü gün içinde besin ya da sıvı alınmaz bu da daha fazla enerji ihtiyacı doğurur. Bu enerji ihtiyacını karşılamak için sahurda dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önem taşır.

Protein, karbonhidrat, yağ alımları dengeli olmalıdır. Özellikle açlığa karşı protein alımı önemlidir. Bunların yanında vitamin bakımından enerjiyi yükseltmek için bolca sebze ve meyve tüketimi de olmalıdır.

Elma, portakal, muz gibi meyveler; domates, salatalık, biber, marul gibi sebzeler tüketebilirsiniz. Bunların arasından özellikle elmayı vücuttaki hem sıvı dengesini korumak hem tok hissetmek amacıyla tercih edebilirsiniz.

Ayrıca sahurda tatlı bir şeyler tüketmek istediğinizde sütlü ya da şerbetli tatlılar yerine vitamin açısından zengin olan elma meyvesini tüketmeniz sağlığınız açısından daha doğrudur.

İçindeki pektin maddesi sindirim sistemi sağlığınızı korur.

Ramazan'da yaşanan en büyük sorunlardan biri kabızlıktır. Elma, bağırsaktaki bakterilerin çoğalıp azalmasını dengede tutan bir besindir. Sahurda tüketilen elma kabızlığın önlenmesine yardımcıdır.

Sahur tüketilen elma, ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.

Sahurda yenilen elma; sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyku çekmenizi sağlar.

Gastrit sorunu yaşayan bireylerin sahurda elma tüketmesi durumunda mide yanmaları azalabilir.

Baş ağrısı oruç tutarken yaşanan sorunlardan biridir. Sahurda elma tüketmeniz, oruçken baş ağrısı çekmemenize yardımcı olacaktır.

Sahur yapmadan hemen önce tüketilen elma, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.

Bileşeni içinde %85 su bulunur. Bu da artan sıvı ihtiyacınızın dengelenmesine yardımcı olur.

İçindeki %12 doğal şeker oranıyla kan şekerinizi dengede tutar.

İçindeki doğal vitaminler sayesinde gün boyu daha enerjik hissetmenizi sağlar.

Sahurda elma yemek bağışıklığınızı güçlendirir ve ramazan boyunca boşaltım sisteminizin de sağlıklı kalmasını sağlar.

Sahurda Elma Yemenin Farklı Yolları

Sahurda elmayı kuru yemişlerle birlikte tüketebilirsiniz. Böylece ikisindeki vitaminler birleşerek daha çok enerji ve tokluk hissi verir.

Sahurda yulaf lapası tüketmeyi tercih ediyorsanız yulaf lapasının üzerine elma dilimlemek ve biraz tarçın serpiştirmek lapanızın hem daha lezzetli hem daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Elmanızı püre haline getirerek yumurta, süt ve unla birleştirerek sahur için sağlıklı pankekler yapabilirsiniz.

Elmanızı küp küp dilimleyip yoğurt ile birleştirerek tüketmek da sahur için hem protein hem vitamin dolu bir seçenek olabilir.

Elma ve sütü blenderden geçirip smoothe olarak tüketebilirsiniz.

Sahurda elma çay olarak da tüketebilirsiniz. Kaynattığınız suya birkaç dilim elma ve bir kabuk tarçın lezzetli ve sağlıklı bir seçenek olabilir.

Elma İçindeki Vitaminler

Elma vitamin ve mineral bakımından çok zengin bir besindir. İçerisinde %0,45 oranında protein, %0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin ve organik asitler bulundurur.

Tam bir vitamin deposu olan elma; kalsiyum, demir, fluor, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt gibi sağlıklı bileşenleri içerir. Ayrıca A, B1, B2, B5, B6, B9 ve C, E, K, PP vitaminleri bakımından zengin bir besindir.

Elmanın Sağlığa Faydaları

Araştırmalar elmanın, prostat ve akciğer kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Diğer birçok meyve gibi elma da yüksek miktarda C vitaminine eşdeğer olan fenolik bileşenler ve kanser riskini ve DNA hasarını azaltan değerli antioksidanlar içermektedir.

Ayrıca zengin lif içeriği kalın bağırsak faaliyetlerine yardımcı olmasının yanında kalp hastalıklarında, kilo vermede ve kolesterolün kontrolünde etkilidir.

 

Elmanın içeriğindeki bazı kimyasallar parkinsonizm ve alzheimer gibi beyin hastalıkları konusunda da koruyucudur. Çünkü taze elmada bulunan bazı antioksidanlar, beyin hücrelerini oksidatif stresten kaynaklanan nörotoksiditeden korumaktadır. Kabuklu yenmesi daha yararlıdır.