Sahurda Yulaf Yenir mi?
Oruç süreci boyunca günlük hayattaki sağlıklı beslenme alışkanlığınızı korumak için yulaf güzel bir seçenektir. Sahurda yulaf yemek, gün içerisinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel vitamin, mineral ve besin öğelerini size sağlayarak daha sağlıklı ve enerjik bir gün geçirmenize yardımcı olur.
Lifleri sayesinde su tutma özelliği gösteren yulaf, suyla birlikte tüketildiğinde iftara kadar vücudunuzun su ihtiyacını karşılayabilir. Ayrıca yine bol suyla tüketildiğinde, sindirimi kolaylaştırır.
Böylece sahurda yulaf yemek, hem sizi tok tutar hem de su kaybetmenizi önler.
Yulaf; vitaminler, mineraller, protein, lif, karbonhidrat, demir ve magnezyum bakımından zengin bir besindir. Böylece vücudunuzun günlük ihtiyaçlarını ve vücudunuza gereken enerjiyi iftara kadar sağlar. Zinde kalmanıza yardımcı olur.
Yulaf, dengeli tüketildiğinde bağırsak sağlığına iyi gelir ve toksinlerin atılmasını sağlar. Sahurda yulaf yemek, gün içinde sindirim sorunu yaşamanızın da önüne geçer.
Sahurda yulaf yemek, sindiriminizi de düzenler. Sindirilmesi yavaş olan bir besin olduğundan sindirim sisteminizin çalışmasını düzene sokabilir. Böylece günlük hayattaki öğünleriniz yerine sahur ve iftar düzenine vücudunuz daha kolay adapte olur.
Diyet listelerinde de sıkça yer verilen yulaf, kalorisi düşük olan bir besindir. Size uzun bir süre tokluk hissi sağlarken kilonuzu kontrol etmenize de yardımcı olur.
Yulaf, kan şekerini dengeleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca kolesterol düşürmede de etkilidir. Bu yüzden ramazan boyunca tüketilmesi önerilen bir besindir.
Sahurda Yulaf Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sahurda yulaf yemek, birçok açıdan faydalı olsa da her besinde olduğu gibi tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Yulafın aşırı miktarda tüketilmesi, sindirim sorunlarına yol açabileceğinden porsiyonlarına dikkat etmek gerekir. Çok fazla ve her gün tüketilmesi halinde bağırsak sorunlarına yol açabilir, midede şişkinliğe sebep olabilir.
Yulaf, sindirimi yavaş olan bir besindir. Bu yüzden yanında bol su veya başka sıvılarla tüketilirse daha kolay sindirilebilir. Sahurda yulaf yemek, sizi tok tutarken susatabileceğinden yanında yeterli miktarda su veya sıvı da tükettiğinizden emin olmanızda fayda vardır.
Daha dengeli bir sahur öğünü için, yulafı diğer besinlerle birlikte tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Sebzeler, kuru meyveler, çiğ kuruyemişler,protein içeren besinler (yoğurt, yumurta gibi) ve sağlıklı yağlarla kombine edildiğinde yulaf, daha sağlıklı bir öğün oluşturabilir.
Yulafı tüketirken kişisel gereksinimlerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Sağlık koşullarınıza göre yulafın içeriğinde bulunan zengin karbonhidrat ve lif değerlerini de hesaba katarak öğününüzü oluşturabilirsiniz.
Sahurda Yulafı Çeşitli Şekillerde Tüketebilirsiniz
Sahurda yulaf yemek, güne sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlar. Ayrıca tüketmenin alternatif yolları da mevcuttur. Yulafı sahurda daha dengeli ve besleyici bir şekilde tüketmenin formülleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Yulafı lapa şekilde tüketebilirsiniz. Tercihe göre süt veya su ile pişirilip lapa haline getirdiğiniz yulafın üzerine kuru meyveler, çiğ kuruyemiş veya taze meyve dilimleri ekleyebilirsiniz. Böylece daha dengeli bir öğün oluşturursunuz.
Çoğu kişinin bildiği ve kahvaltılarda tükettiği krep, yulafla da hazırlanabilir. Yulaflı krep, hem kalorisi az hem de besleyici bir sahur oluşturmanızı sağlar.
Pek alışık olunmayan başka bir yulaf tüketme alternatifi de yulaf salatasıdır. Pişirip soğuttuğunuz yulafa çeşitli sebzeleri dahil ederek yulaf salatası oluşturabilirsiniz. Sahurda yulaf yemek, böylece daha sağlıklı bir hale de gelebilir.
Yulafı tüketmenin başka bir eğlenceli ve lezzetli yolu da smoothie yulaftır. Yoğurt veya süt, tercih ettiğiniz meyveler ve son olarak da yulafı blender ile karıştırarak sağlıklı bir sahur öğünü elde edersiniz. Ayrıca protein bakımından da öğününüzü desteklemiş olursunuz.