Satürasyon Nedir? Satürasyon Nasıl Ölçülür? - Hatay Söz Gazetesi

Satürasyon Nedir? Satürasyon Nasıl Ölçülür?

  • Eklenme Tarihi :25.04.2024 | 12:48
  • Muhabir :Haber Merkezi

Satürasyon Nedir? Satürasyon Nasıl Ölçülür?

Oksijen satürasyon nedir sorusuna kısaca oksijen doygunluğu yanıtını vermek mümkündür.

 

Kişilerin oksijen doygunluğunun belirli bir seviyede olması gerekir. Oksijen doygunluğu, kandaki oksijen derişimini gösterir.

Derişim; bir çözeltide ne kadar çözülen olduğu ile ilgili bir kelimedir. Oksijen satürasyonunun belirli aralıklar arasında olması gerekir.

Bu değerlerin normalin altına düşmesi halinde kişilerde hipoksemi görülme riski artar. Bu değerlerin düşmesi kişide yetersiz oksijen olduğu anlamına da gelir.

Kişinin vücudunda yeterli oksijenin olmaması halinde ise farklı sağlık sorunları ortaya çıkar. Müdahale edilmeyen durumlarda kişinin hayati tehlikesi bulunur.

Bu değerlerin düşmesi ya da artması bazı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkar.

Bu sebeple değerlerin normale dönmesi için kişinin hastalığı için tanı konulması gerekir. Tanı konulduktan sonra ise hastalık tedavi edilir ve değerler normale döner.

Transferrin Satürasyon Nedir?

Transferrin satürasyon, kişi vücudundaki demir metabolizması ile ilgilidir. Aynı zamanda kan sayımında sayısal ölçeğe sahip bir değer olarak da kabul edilir.

Vücutta bulunan demir miktarının da diğer değerler gibi belirli bir değer aralığında olması gerekir.

Bu değerlerin normal aralıklarda olması kişinin hayati fonksiyonları açısından büyük önem taşır.

Değerlerin değişmesi halinde kişide sağlık problemleri ortaya çıkar. Ortaya çıkan sağlık problemlerinin riski de kişinin bünyesine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Transferrin, bir glikoproteindir. Bu glikoproteinin asli görevi, kişinin vücudundaki demir taşıma işlemini gerçekleştirmek olarak bilinir.

Kişinin vücudunda yer alan demir miktarı ile vücudun demir taşıyabilme kapasitesi de yine transferrin satürasyon ile alakalıdır.

Transferrin Satürasyon Değerleri Kaç Olmalı?

Transferrin satürasyon değerlerinin normal aralığı değişiklik gösterir. Bu noktada yaş önemli bir faktördür.

Sağlıklı bir insan vücudunda transferrin satürasyon değerlerinin % 30 ile % 55 arasında olması gerekir. Yetişkin erkek bireylerde bu değerler % 20 ile % 50 arasında görülür.

Yetişkin kadın bireylerde ise transferrin satürasyon değerlerinin % 15 ile % 50 arasında olması normal kabul edilir.

Sağlıklı çocuklarda ise transferrin satürasyon değerinin % 16'nın üzerinde olması gerekir.

Bebeklerde ise bu durum biraz değişiklik gösterir. 0 - 6 aylık bebeklerde olması gereken transferrin satürasyon değeri ortalama olarak 130 - 275 mg/dl olarak bilinir.

Altı aylıktan büyük bebeklerde ise bu değerin 200 mg/dl ile 360 mg/dl aralığında olması gerekir.

Bu değerlerin daha yüksek ya da daha düşük olması ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sebeple kan değerlerinin ve kan gazı değerlerinin düzenli olarak ölçülmesi gereklidir.