İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar Özdemir, sınav kaygısı türleri ve bunlarla başa çıkmanın yollarını kaleme aldı.
Sınav kaygısının giderilmesinde öğrenci kadar ailelere de büyük rol düştüğünü kaydeden Özdemir, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınav esnasında, etkili bir şekilde kullanılmasını engelleyen, başarının düşmesine neden olan yoğun endişe durumudur. Bu durum öğrencilerin sınav başarısını düşürebilmektedir. Sınav kaygısı yaşandığında öğrencilerin mevcut hallerinde meydana gelen değişim gözle görülebilmektedir. Öncelikle öğrencilerin önceki başarılı durumlarında belirgin bir düşüş ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerin bu durumda iken sınav hakkında konuşmaktan kaçınma, ders çalışmayı erteleme, sınav hazırlıkları yapmak istememe gibi eylemleri dikkat çekmektedir. Ayrıca kaygı nedeniyle öğrencilerin iştah azalması yaşamaları, kendilerinde mide bulantılarının görülmesi, terlemeler, derslere odaklanamama, dikkat dağınıklığının yaşanması gibi durumlar da ortaya çıkmaktadır. Sınav kaygısı, sınavın kendisinden değil, öğrencinin bu sınava yüklediği anlamla ilişkilidir. Bu anlam sınavdan çok önce birçok değişkenin etkisiyle oluşmuş olabilir.
SINAV KAYGISININ BAŞLICA NEDENLERİ ŞUNLARDIR:
Zamanı etkin kullanamama ve hazır olamama; sınavdan önce yeterli hazırlık yapılmaması, son ana bırakılması, öğrenilmesi gereken konuların yetiştirilmemesi.
Fizyolojik ihtiyaçları karşılamamak; düzenli beslenmeme, düzenli uykunun olmaması.
Olumsuz düşünceler; öğrenilmiş çaresizlik, korku ve başarısız olma endişesi, başaramayacağım düşüncesi.
Anne baba tutumları; tutarsız, beklentisi yüksek, reddedici ve küçümseyici ebeveyn tutumları, kaygılı olan anne babanın farkında olmadan bu özelliklerini çocuğa aktarmaları gibi.
SINAV KAYGISINA NEDEN OLAN DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ
*Hep olumsuzu beklemek, ‘Ya başarısız olursam.’ korkusu,
*Kendini başkalarıyla kıyaslamak, diğerlerinin daha iyi yapacağını düşünmek,
*Çalıştığınız halde hiçbir şey hatırlamadığınızı, bilmediğinizi düşünmek,
*Bildiklerinize değil alacğınız nota ve ortalamanıza odaklanmak,
*Suçluluk duymak, aileyi hayal kırıklığına uğratma korkusu,
*Olumsuz bir sonucun tüm hayatınızı etkileyeceğini ve bununla baş edemeyeceğinizi
düşünmek,
kaygınızı çok yükseltir. Oysa, gireceğiniz sınav şimdiye kadar girmiş olduğunuz ve bundan sonra girecek olduğunuz yüzlerce sınavdan biridir ve o dersi/konuyu ne kadar bildiğinizden başka hiçbir şeyin (zekanız, değeriniz, başarınız, vb.)