Uykuda karbonmonoksit zehirlenmesi bu zehirli özellikler taşıyan gazın uyku esnasında kişiler tarafından solunması sonucunda meydana gelen olumsuz bir durum olarak bilinir. Uykuda yaşanan bu durumun nedeni ise genel olarak evlerdeki ve iş yerlerindeki sobalar, kombiler ve şofbenlerdir.
Bu nedenle özellikle de kış ayları geldiğinde ve karbonmonoksit salgılayan bu unsurlar kullanılmaya başlandığında birtakım noktalara son derece dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda bu zehirlenme durumu araçlardan salınan gazlar sonucunda da meydana gelir.
Kapalı ortamda dışarı çıkmayan ve ortama yayılan karbonmonoksit gazını soluyan kişiler sonucunda zehirlenme durumuyla talihsiz bir şekilde karşı karşıya kalır.
Uykuda karbonmonoksit zehirlenmesi nedir sorusuna bu şekilde açıklayıcı bir cevap vermek mümkündür.
Karbonmonoksit gazının herhangi bir şekilde kokusu, tadı ve görüntüsü olmadığı için kişiler ortama bu gazın yayıldığını herhangi bir şekilde fark etmez.
Ortama yayılan gaz ise kişilerin vücuduna nüfuz ederek kan hücrelerindeki oksijenle yer değiştirir.
Kişilerin vücudunda oksijen bulunmadığı içinse kısa bir süre sonra zehirlenen kişi hayatını kaybetmeye başlar.
Bu zehirli gazın rahatsız edici bir düzeyde kokusu olmadığı için de genel olarak uykuda zehirlenme yaşayan kişiler gaz salınımı meydana geldiğini hissetmemektedir.
Uykuda Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Uykuda karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayan kişiler uyku sırasında zehirlendiklerini genel olarak fark etmeyebilir.
Bu zehirli gazın salınımı sırasında uykusundan uyanmayan kişiler bilincini kaybedeceği için bir süre sonra bu durum ne yazık ki ölümle sonuçlanır.
Eğer uykunuzdan uyandıysanız ve o sırada zehirlendiğinizden şüphelenmeye başladıysanız şu belirtiler göz önünde bulundurulabilir;
Baş bölgesinde yoğun bir ağrı
Mide bulantısı ve kusma isteği
Baş dönmesi problemi
Göğüs ve kas bölgelerinde ağrı şikayeti
Nefes almada büyük bir zorluk çekme
Eğer uykunuzdan uyandıktan sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşadığınızı fark ettiyseniz öncelikle sakin olmalı ve hızlı bir şekilde bulunduğunuz kapalı ortamdan kendinizi dışarı atmalısınız.
Eğer bu esnada gaz salınımı yaşanan ortamda uyuyan başka birileri varsa bu kişileri de en hızlı şekilde uyandırmanız ve ilgili ortamdan uzaklaştırmanız gerekir. Açık havada alacağınız derin nefesler zehirlenmenin etkilerini az da olsa azaltabilir.
Ardından en hızlı şekilde hastaneye gitmek gerekir.
Yapılan müdahaleler sonucunda kişilere oksijen takviyesi verilerek ve çeşitli tedaviler uygulanarak zehirlenme durumunun olumsuz etkileri ortadan kaldırılır.
Uykuda karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri arasındaki en ciddi risk ise kişinin bilincinin kapalı olması ve uyanmıyor olmasıdır.
Bilinci kapalı olan ve zehirlenen kişinin durumu genel olarak ölümle sonuçlanır. Bu nedenle bu zehirlenme türüne bağlı olarak bilinçli bir şekilde önceden önlem alınmalıdır.
Aksi halde bu zehirlenmeye uykusunda yakalanan kişilerin hayata dönmesi mümkün olmaz.